Afaceri sub presiune: Dobânzile mari și inflația lovesc profitabilitatea companiilor rusești

28 Nov. 2024, 09:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Nov. 2024, 09:45 // Actual //  Ursu Victor

Ratele ridicate ale dobânzilor și creșterea costurilor au dus la cel mai slab rezultat financiar al companiilor rusești (profituri minus pierderi) din ultimii doi ani. În septembrie, acestea au înregistrat un profit net de doar 21,37 trilioane de ruble pentru primele nouă luni ale anului, conform datelor Rosstat. Deși cifra este cu 1,34 trilioane de ruble mai mare față de perioada ianuarie-august, este semnificativ mai mică comparativ cu anul precedent, înregistrând o scădere de 19,1%.

Ultima dată când companiile au raportat un profit atât de scăzut a fost în septembrie 2022, când abia au depășit pragul de un trilion de ruble.

Ministrul de Finanțe, Anton Siluanov, a declarat că scăderea veniturilor din impozitul pe profit reprezintă o surpriză pentru autorități. „Până la 20 noiembrie, veniturile din acest impozit au scăzut cu 7% față de anul trecut, ceea ce înseamnă 357 miliarde de ruble mai puțin”, a precizat oficialul.

Cele mai afectate sunt regiunile producătoare de cărbune, precum Kemerovo, care a înregistrat o scădere de 59%. Alte zone afectate includ regiunile Novgorod, Murmansk, Buriația și Vologda. În sectorul minier, pierderile companiilor de cărbune au atins 91,3 miliarde de ruble în primele nouă luni ale anului.

Companiile rusești se confruntă cu un val de cheltuieli crescute, în condițiile în care Banca Centrală menține rate ridicate ale dobânzilor pentru a tempera inflația. Totodată, deficitul acut de forță de muncă determină majorarea salariilor, care au crescut în septembrie cu 17,8% față de aceeași lună a anului trecut, în timp ce creșterea reală a fost de 8,4%.

Un raport al Centrului Analitic pentru Macroeconomie și Prognoză Economică estimează că aproximativ 20% dintre companiile industriale vor avea dificultăți în rambursarea datoriilor până la sfârșitul anului, din cauza dobânzilor ridicate și a scăderii rentabilității. În multe industrii, rentabilitatea s-a redus până la niveluri similare cu cele ale obligațiunilor de stat, descurajând investițiile.

Banca Centrală a Rusiei susține că majoritatea investițiilor provin din resurse proprii ale companiilor, iar profitabilitatea ridicată din trecut a susținut activitatea economică. Totuși, dacă declinul profiturilor din septembrie devine o tendință, creșterea economică ar putea încetini mai mult decât estimează autoritățile, care prevăd o creștere de 2,6% în 2025.

Analiștii sunt sceptici în privința perspectivelor. Investitorul Evgheni Kogan avertizează că riscul unei recesiuni în 2025 este mare și că multe companii ar putea să nu reziste crizei economice ce se prefigurează.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU