În ședința de astăzi, Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege ce vizează revizuirea măsurilor de sprijin pentru agricultorii afectați de seceta din acest an. Proiectul a fost susținut de 76 de deputați și prevede o serie de măsuri destinate să ajute fermierii să facă față dificultăților financiare.
Inițiativa legislativă a fost propusă de deputatul PAS, Viorel Barda, care a menționat că legea anterioară, care reglementa măsurile de sprijin pentru fermieri, nu a avut impactul scontat, motiv pentru care s-a impus revizuirea acesteia. Proiectul prevede instituirea unui moratoriu asupra plății datoriilor restante ale fermierilor, inclusiv a majorărilor și penalităților, până la 31 octombrie 2025.
În plus, documentul aduce modificări importante în criteriile de eligibilitate pentru fermierii care vor beneficia de acest ajutor. Printre noile condiții, se numără faptul că vor putea solicita măsurile de sprijin agricultorii ale căror culturi agricole au fost afectate în proporție de cel puțin 40% din producție, pe o suprafață de cel puțin 40% din terenurile deținute. Un alt criteriu nou prevede că vor beneficia de ajutor și fermierii care administrează cel mult 1800 de hectare de teren.
De asemenea, proiectul stabilește noi reguli pentru notificarea creditorilor în cazul în care culturile au fost afectate de secetă. Fermierii vor putea să anunțe până la 28 februarie 2025 creditorii despre afectarea culturilor și vor invoca suspendarea obligativității de plată a datoriilor restante.
Legea mai prevede și suspendarea actelor de executare silită sau a altor măsuri de recuperare a creanțelor pentru datoriile scadente, inclusiv cele derivate din contractele de credit și leasing încheiate până la 1 septembrie 2024. De asemenea, va fi interzisă cesionarea creanțelor fără acordul debitorului până la 31 octombrie 2025.
Proiectul va fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului și în lectura a doua.