Misterul livrărilor de gaze în Transnistria! Bînzari: Jucătorii își cumpără timp pentru a negocia condiții mai bune

23 Dec. 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Dec. 2024, 09:46 // Actual //  Ursu Victor

Rezervarea capacităților reprezintă un pas important, însî aceasta nu garantează și transportul efectiv al gazelor, a declarat fostul director al Energocom, Victor Bînzari în podcasul Ziarului de Gardă, care a abordat subiectul livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană și incertitudinile legate de rezervarea capacităților pe conducta transbalcanică.

„Rezervarea capacităților și transportul efectiv al gazelor sunt două lucruri diferite. Poți să îți rezervi capacitatea, dar să nu aduci gaz. Este doar o rezervare, fără obligația de a transporta”, a explicat Bînzari. El a adăugat că acest mecanism este adesea utilizat de actorii din piață pentru a câștiga timp în vederea negocierii unor condiții mai favorabile.

Bînzari a precizat că rezervările se fac pe termen diferit – lunar sau chiar zilnic – ceea ce lasă loc de incertitudini până în ultimul moment. De exemplu, capacitatea pentru 1 ianuarie poate fi rezervată abia pe 31 decembrie, însă acest proces implică și costuri mai mari.

În contextul războiului din Ucraina și al întreruperii anunțate a tranzitului gazelor rusești prin Ucraina începând cu 1 ianuarie 2024, Bînzari consideră că soluțiile pentru aprovizionarea regiunii trebuie discutate într-un format extins.

„Aceasta nu este doar o problemă a malului drept al Nistrului. Este o problemă regională care necesită implicarea tuturor părților – Moldova, Ucraina, Transnistria – și discuții la nivel înalt pentru a evalua situația în mod realist și pentru a găsi un consens larg”, a declarat el.

Bînzari s-a arătat optimist în privința găsirii unei soluții și a subliniat că Republica Moldova are deja experiență în gestionarea crizelor energetice similare, amintind de perioadele dificile din 2021 și 2022. Atunci, în contextul problemelor de aprovizionare cu energie electrică, Moldova a apelat la sprijinul partenerilor din România și a reușit să mențină aprovizionarea.

„Noi am trecut prin astfel de crize și avem deja experiența necesară. Trebuie să fim pregătiți și să discutăm într-un format mai larg pentru a găsi soluții durabile”, a concluzionat fostul director al Energocom.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Dec. 2024, 17:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Dec. 2024, 17:44 // Actual //  Ursu Victor

Ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a oferit clarificări importante în legătură cu avizul votat de Guvern referitor la legea propusă de Viorel Barda, care prevede un moratoriu pe datoriile fermierilor. Catlabuga a subliniat că, deși există încă multe neînțelegeri și confuzii în presă, avizul guvernamental a fost aprobat și va include sprijinul Ministerului Agriculturii față de fermieri.

„Avizul a fost votat, iar tot sprijinul nostru pentru fermieri va fi reflectat în acest aviz. Este un proces care a implicat propuneri din partea Ministerului Finanțelor și Justiției, iar unele dintre acestea vor fi probabil acceptate parțial. Sperăm că, într-un termen scurt, legea va putea trece prin două lecturi și va intra în vigoare cât mai repede”, a declarat ministra.

Catlabuga a menționat și faptul că Ministerul Agriculturii urmărește să mențină un echilibru între fermieri și producători, indicând că, până acum, au fost întocmite 7.087 de acte de constatare pentru 3.380 de agenți economici, care au terenuri afectate de cel puțin 40%. În acest sens, ministrul a subliniat importanța unui dialog deschis și constructiv cu fermierii pentru a analiza fiecare caz în parte.

„Actul de constatare și raportul statistic agricol vor fi elementele esențiale pentru a stabili eligibilitatea fermierilor în cadrul acestui moratoriu. Vrem să păstrăm calmul și să aplicăm legea în mod corect, analizând fiecare caz individual”, a adăugat Ludmila Catlabuga.

În ceea ce privește modificările aduse proiectului inițial de către deputați, ministra a explicat că acestea reflectă cerințele fermierilor și sunt destinate să îmbunătățească condițiile acestora. Totuși, unele ajustări, cum ar fi proporția de 40% din suprafața afectată, au fost modificate față de propunerea inițială.

„Modificările sunt mici, dar importante pentru a face legea mai aplicabilă și eficientă. De exemplu, furnizorii de inputuri nu mai sunt inclusi în această versiune a proiectului, în urma discuțiilor și solicitărilor fermierilor”, a conchis Ludmila Catlabuga.

La sfârșitul săptămânii trecute, deputații au votat astăzi instituirea unui moratoriu asupra plății datoriilor restante ale fermierilor, inclusiv a majorărilor și penalităților, până la 31 octombrie 2025. Legea secetei propusă de Alexandru Trubca, președintele Comisiei Agricultură a fost pusă pe pauză.

În legea propusă de Trubca  s-a clarificat chestiunea cu datoriile acumulate începând cu 1 septembrie 2022 vor fi eligibile pentru beneficiile legii, eliminând interpretările ambigue din legislația actuală. Totodată, au fost incluși furnizorii de inputuri agricole printre potențialii beneficiari ai legii, iar creditorilor li se interzice cesionarea creanțelor fără acordul debitorilor.

Totodată, un alt aspect din legea lui Trubca este legat de organizațiile de creditare nebancară, în special în sudul țării, unde agricultorii se confruntă cu abuzuri legate de executările silite pentru echipamente agricole, terenuri și alte active. „Este crucial să intervenim pentru a preveni interpretările abuzive ale legislației.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală