Monopolul cerealelor rusești zdruncinat! Tribunalul pune sub sechestru activele regelui cerealelor

28 Dec. 2024, 10:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
28 Dec. 2024, 10:45 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal arbitral din regiunea Rostov a dispus sechestrarea temporară a tuturor bunurilor companiei „Rodnye Polia” (anterior, cel mai mare trader de cereale din Rusia, cunoscut sub denumirea „TD RIF”), ca măsură asiguratorie într-un proces inițiat de Procuratura Generală, informează Reuters, citând documentele instanței.

Procuratura Generală a cerut anularea unei tranzacții declarate nule între „Fondurile Moderne Imobiliare” și fondatorul „TD RIF”, Piotr Hodîkin, privind cesiunea de părți sociale ale companiei. Aceasta solicită confiscarea în favoarea statului rus a 100% din părțile sociale ale „Rodnye Polia”, deținute de un fond de investiții aflat sub administrarea „Fondurilor Moderne Imobiliare”.

Motivul acțiunii în instanță este faptul că „Rodnye Polia” controlează peste 20% din piața transbordării cerealelor în portul maritim Azov, fiind astfel clasificată drept o companie strategică conform legislației ruse.

„S-a constatat că, în încălcarea legii, fără notificarea Serviciului Federal Antimonopol și fără acordul Comisiei Guvernamentale, controlul asupra companiei a fost transferat unor entități străine prin intermediul unor tranzacții complexe”, se arată în documentul instanței.

Beneficiarul final al companiei este Piotr Hodîkin, identificat ca cetățean al Federației Saint Kitts și Nevis și rezident al Emiratelor Arabe Unite. Compania își desfășoară activitatea pe infrastructura unui fost operator strategic în porturi, „Promexpediția”.

Tribunalul a dispus arestul bunurilor imobile și mobile, inclusiv al navelor, al părților sociale în alte organizații și al unei părți din fondurile bănești ale companiei „Rodnye Polia”. De asemenea, a fost pus sub sechestru și un fond de investiții al lui Hodâkin.

Compania „TD RIF” a fost lider în exportul de cereale rusești timp de mai mulți ani, însă, în martie anul acesta, s-a confruntat cu dificultăți în expedierea mărfurilor din cauza întârzierilor în emiterea certificatelor fitosanitare. În aprilie, Hodîkin a declarat că activitatea companiei a fost „blocată”, fiind nevoită să suspende temporar operațiunile portului său din Azov, cu o capacitate de 4 milioane de tone pe an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO