Tragedia aeriană din Azerbaidjan zguduie aviația! Air Serbia anulează rutele spre Rusia

05 Ian. 2025, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Ian. 2025, 10:47 // Actual //  Ursu Victor

Compania aeriană Air Serbia, cea mai mare din Serbia, a decis să anuleze zborurile din Belgrad către orașele rusești Kazan și Soci, începând de la sfârșitul lunii ianuarie. Potrivit Asociației Touroperatorilor din Rusia (ATOR), datele din sistemul de rezervări al transportatorului arată că ultimul zbor spre Kazan va avea loc pe 18 ianuarie, iar cel spre Soci pe 20 ianuarie.

În ciuda acestei decizii, Air Serbia nu a oferit încă un comentariu oficial. Zborurile către Moscova și Sankt Petersburg rămân disponibile pentru rezervare.

Această hotărâre vine în contextul unor măsuri similare adoptate de alte companii aeriene după tragedia din 25 decembrie, când un avion Embraer 190 al companiei Azerbaijan Airlines (AZAL) s-a prăbușit lângă orașul kazah Aktau. Printre companiile care au suspendat zborurile către Rusia se numără Azerbaijan Airlines, Qazaq Air din Kazahstan, El Al din Israel, Flydubai din Emiratele Arabe Unite și Turkmenistan Airlines.

Potrivit surselor Euronews și Reuters din guvernul Azerbaidjanului, avionul AZAL a fost avariat de o rachetă antiaeriană rusească, lansată în timpul respingerii unei atacuri cu drone în apropierea orașului Groznîi. Explozia rachetei a deteriorat fuselajul avionului, iar echipajul a solicitat o aterizare de urgență. Cu toate acestea, niciun aeroport din Rusia nu a acordat permisiunea de aterizare, forțând aeronava să se îndrepte spre Aktau, peste Marea Caspică.

Pe 29 decembrie, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că avionul AZAL a fost avariat „în urma unui atac de la sol” pe teritoriul Rusiei. El a acuzat oficiali ruși că au încercat să mușamalizeze incidentul, descriind aceste acțiuni drept o tentativă de „a ascunde adevărul”.

Conform Kremlinului, președintele Vladimir Putin a discutat cu Ilham Aliyev și și-a exprimat „regretul profund” pentru acest „incident tragic” în spațiul aerian rusesc. Totuși, Putin nu a confirmat direct cauza incidentului, menționând doar că forțele ruse antiaeriene răspundeau în acel moment unui atac cu drone asupra orașelor Groznîi, Mozdok și Vladikavkaz.

Decizia Air Serbia de a anula zborurile către Rusia reflectă tensiunile crescânde din regiune și impactul tragediei asupra industriei aviatice. În timp ce Moscova încearcă să gestioneze consecințele politice și economice, suspendarea zborurilor adaugă o presiune suplimentară asupra relațiilor internaționale și mobilității aeriene din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

07 Ian. 2025, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Ian. 2025, 10:05 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Europeană a recomandat autorităților separatiste din regiunea Transnistria să accepte ofertele de sprijin venite din partea Chișinăului, în contextul unei crize energetice severe provocate de încetarea fluxului de gaze naturale de către Rusia. Începând cu 1 ianuarie, Gazprom a suspendat livrările de gaze către regiune, după expirarea acordului de tranzit prin Ucraina, lăsând sute de mii de locuitori fără apă caldă și căldură.

„Am înțeles că guvernul moldovean a oferit deja Transnistriei energie și, de asemenea, asistență umanitară, care nu a fost acceptată până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe.

Potrivit publicației Politico, conducerea pro-Kremlin a Transnistriei a refuzat atât furnizarea de gaze de pe piața europeană, cât și ajutorul umanitar oferit de autoritățile moldovene. Hipper a subliniat importanța cooperării între Tiraspol și Chișinău: „Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale.”

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a acuzat Rusia de crearea intenționată a acestei crize energetice:
„Asta este o criză de securitate pe care Rusia, prin militarizarea energiei, încearcă să o inducă în regiune. Au oprit furnizarea de gaze către regiunea pe care o controlează, inclusiv prin staționarea ilegală de trupe militare acolo, și nu permit nimănui să ajute regiunea”, a declarat Recean.

Totodată, premierul a exprimat optimism cu privire la o soluție pe termen lung: „Obiectivul nostru este să reintegrăm țara. Iar acest lucru ar trebui să pornească de la retragerea trupelor ruse, pentru ca noi să putem administra regiunea în mod corespunzător. Suntem aici pentru a oferi o soluție pașnică la acest conflict.”

Criza energetică din Transnistria amplifică tensiunile regionale și subliniază fragilitatea situației din teritoriu, unde sunt staționați peste o mie de soldați ruși, menținând regiunea într-o stare de izolare și dependență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală