Poluare masivă în Marea Neagră! Păcura scursă din tancurile rusești a ajuns pe litoralul Crimeii 

06 Ian. 2025, 08:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Ian. 2025, 08:39 // Actual //  Ursu Victor

Pelicula de păcură provenită din scurgerea de produse petroliere în strâmtoarea Kerci a ajuns pe litoralul Feodosiei, Aluștei și Sudakului. Potrivit publicației „Agenția”, care citează imagini din satelit din 4 ianuarie, publicate de ecologul Gheorghi Kavanosian, poluarea a atins portul Feodosia și capul Takil, situat la sud de Kerci. De asemenea, păcura a fost identificată pe o zonă extinsă a țărmului, de la localitatea Partenit până la Sudak, incluzând zona din apropierea Aluștei.

Conform lui Kavanosian, imaginile din satelit reflectă doar poluarea de la suprafață, însă rămâne neclar dacă păcura este prezentă și la adâncime în apropierea acestor zone turistice. Tipul de păcură M100, scursă din tancuri, se solidifică și se depune pe fundul mării la temperaturi scăzute de iarnă. Aceasta poate reveni la suprafață doar când temperatura apei atinge 25 de grade Celsius, ceea ce se întâmplă vara în Marea Neagră, până la o adâncime de 20 de metri. În zonele de coastă din Anapa și partea sudică a peninsulei Kerci, adâncimea nu depășește 20 de metri, a explicat ecologul.

Pe 3 ianuarie, pete de păcură au fost observate în Sevastopol și în zona Ialta, iar în ziua următoare, în Sevastopol a fost instituit regimul de situație de urgență la nivel regional. În restul Crimeei anexate, regimul de urgență este în vigoare din 28 decembrie.

Deversarea de păcură a avut loc pe 15 decembrie, în strâmtoarea Kerci, când, în urma unei furtuni, tancurile „Volgoneft-212” și „Volgoneft-239” s-au scufundat. Până pe 17 decembrie, poluarea a ajuns pe litoralul Anapa și în regiunea Temriuk din Ținutul Krasnodar. Șeful Comitetului de Investigații al Federației Ruse, Aleksandr Bastrîkin, a dispus deschiderea unui dosar penal pentru întârzierile în eliminarea efectelor dezastrului.

Pe 5 ianuarie, primele urme ale dezastrului ecologic au fost raportate pe litoralul Georgiei, în localitatea Ureki, unde a fost găsită o pasăre acoperită de păcură. Totuși, ecologul Gheorghi Kavanosian avertizează că acest lucru nu indică neapărat extinderea poluării până în Georgia, deoarece păsările afectate pot parcurge până la 300 de kilometri de la locul accidentului.

Conform datelor Ministerului Transporturilor al Federației Ruse, în urma accidentului, aproximativ 2.400 de tone de păcură s-au scurs în Marea Neagră. În total, cele două tancuri transportau circa 9.200 de tone de produse petroliere. Guvernatorul regiunii Krasnodar, Veniamin Kondratiev, a anunțat că, până pe 2 ianuarie, peste 78.000 de tone de nisip contaminat au fost colectate de pe plajele din Anapa și regiunea Temriuk. Pe de altă parte, „guvernatorul” numit de Moscova în Sevastopol, Mihail Razvojaev, a raportat pe 5 ianuarie că aproximativ 18 tone de sol contaminat cu păcură au fost colectate de pe plajele orașului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Ian. 2025, 13:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Ian. 2025, 13:34 // Actual //  Ursu Victor

Vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive, a criticat intențiile unor oficiali de la Chișinău de a cere Rusiei să continue finanțarea regiunii separatiste Transnistria. Flenchea a subliniat că această solicitare nu este doar o problemă politică, ci și una de natură penală, aducând în discuție posibile încălcări ale legislației moldovenești.

„Cum să ceri de la Moscova să finanțeze în continuare separatismul? Cum să soliciți menținerea unui status-quo în care două persoane din Transnitria țin ostatici 300.000 de moldoveni care trăiesc acolo? Să mergi la Moscova să bifezi toate articolele din Codul Penal pe care le încalci solicitând Moscovei să finanțeze în continuare regiunea”, a declarat Flenchea.

Vicepremierul a continuat, adăugând că asemenea demersuri ar însemna o încălcare directă a legii, având în vedere că astfel de acțiuni ar putea fi interpretate drept trădare de patrie. „Nu putem ignora faptul că aceasta ar presupune multiple încălcări ale Codului Penal, în special în ceea ce privește finanțarea separatismului. Trebuie să înțelegem că solicitarea ca Moscova să susțină continuarea acestei regiuni separatiste este o încălcare a legii, o problemă care nu trebuie neglijată”, a concluzionat Flenchea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală