CSE schimbă jocul. Localitățile din zona Nistrului, integrate în rețelele electrice și de gaze ale Moldovei

06 Ian. 2025, 16:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Ian. 2025, 16:58 // Actual //  Ursu Victor

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis racordarea tehnologică a mai multor localități de pe malul drept al Nistrului la rețelele electrice și de gaze naturale ale operatorilor de pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia vizează îmbunătățirea securității energetice a acestor localități, conform unui comunicat oficial.

Astfel, satele Varnița (raionul Anenii Noi) și Copanca (raionul Căușeni), care sunt în prezent cuplate la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele de distribuție ale ÎCS „Premier Energy Distribution” SA. Operatorul trebuie să prezinte, în termen de cinci zile lucrătoare, un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții, incluzând aceste obiective. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va analiza și aproba proiectele în termen de trei zile lucrătoare de la prezentarea lor.

De asemenea, satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova, Vasilievca (raionul Dubăsari), Hîrbovăț, Varnița (raionul Anenii Noi), Fîrlădeni, Hagimus și Copanca (raionul Căușeni) vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz”. Operatorii trebuie să prezinte un proiect tehnic în același termen de cinci zile lucrătoare, care va fi evaluat și aprobat de ANRE în termen de trei zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Ian. 2025, 13:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Ian. 2025, 13:52 // Actual //  Ursu Victor

În data de 9 ianuarie, se prognozează o creștere semnificativă a consumului de energie electrică, comparativ cu ziua precedentă, 8 ianuarie. Potrivit Energocom, se estimează o creștere cu aproximativ 15% a cererii de energie, în prima zi de lucru după sărbători. Totuși, această creștere va fi mai mică decât cea înregistrată pe 3 ianuarie, o altă zi de lucru.

Pentru a asigura necesarul de energie electrică al malului drept al râului Nistru, Energocom a rezervat capacitatea comercială la hotarul cu România. De asemenea, compania anunță că producția locală va fi susținută de importurile de energie și de achizițiile de pe piața bursieră.

În condițiile vremii calde, centralele de termoficare din Chișinău și Bălți vor produce mai puțină energie electrică decât de obicei, însă se preconizează o ușoară creștere a energiei regenerabile. Astfel, în ansamblu, cerințele de energie ale țării vor fi acoperite printr-o combinație de producție internă și importuri.

Energocom monitorizează continuu situația pentru a se asigura că nu vor exista întreruperi în furnizarea energiei electrice pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală