Începe războiul pe piaţa imobiliară: Spania propune impozit record de 100% pentru cetăţenii non-UE

14 Ian. 2025, 12:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Ian. 2025, 12:55 // Actual //  Ursu Victor

Spania intenţionează să impună un impozit de 100% pe proprietăţile imobiliare care vizează clienţii din ţrile non-UE, precum Marea Britanie, în încercarea de a spori accesibilitatea locuinţelor prin descurajarea achiziţiilor realizate de străini, scrie Financial Times, citat de businessmagazin.ro.

Prim-ministrul Pedro Sánchez a anunţat planul privind taxa pe imobiliare, care se va aplica cetăţenilor din afara UE, ca parte a unei serii de măsuri menite să amelioreze o criză „gravă” a locuinţelor.

Spania este una dintre numeroasele ţări europene în care furia oamenilor creşte din cauza dificultăţii de a găsi locuinţe la preţuri accesibile pentru cumpărare sau închiriere, deoarece preţurile proprietăţilor cresc vertiginos, iar proiectele noi nu ţin pasul cu cererea.

„Occidentul se confruntă cu un obstacol dificil: să nu devină o societate divizată în două clase, proprietarii bogaţi şi chiriaşii săraci”, a declarat Sánchez.

Spania a fost mult timp o destinaţie populară pentru cumpărătorii de case de vacanţă şi pentru persoanele care doresc să se mute permanent într-un climat mai cald, fenomen ce a contribuit la creşterea constantă a preţurilor proprietăţilor imobiliare de-a lungul anilor.

Propunerile guvernului vin în contextul în care preţurile din oraşe precum Madrid şi Mallorca sunt stimulate de un nou val de străini bogaţi din SUA, Mexic şi Venezuela.

Aceştia vin în după valul britanicilor, care sunt pilonii pieţei imobiliare din unele părţi ale coastei sudice şi care nu mai sunt cetăţeni ai UE din cauza Brexitului.

Guvernul condus de socialistul Sánchez a declarat că va „restricţiona” achiziţiile de proprietăţi de către cetăţenii din afara UE, obligându-i să plătească un impozit de „până la 100 % din valoarea proprietăţii”.

Vânătorii de proprietăţi spaniole pot fi supuşi mai multor taxe, în funcţie de tipul achiziţiei. Altfel spus, se percep taxe diferite dacă proprietatea este veche sau dacă este vorba de o construcţie nouă.

Ratele variază în funcţie de regiune, dar, ca o indicaţie aproximativă, agenţii imobiliari spun că impozitul total poate fi cuprins între 7 % şi 12 % din valoarea proprietăţii. Sánchez nu a precizat la ce impozit se referă.

Prim-ministrul a declarat că rezidenţii din afara UE cumpără 27.000 de case pe an în Spania, adăugând că acestea sunt folosite „în principal pentru speculă”.

Guvernul a declarat că propunerea sa de taxare va fi finalizată numai „după un studiu atent”. Pentru a deveni lege, aceasta ar trebui, de asemenea, să fie aprobată de parlamentul spaniol, unde Sánchez se confruntă cu o luptă permanentă pentru a strânge voturile de care are nevoie pentru a obţine o majoritate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA