Rusia riscă să piardă o treime din exporturile de petrol către India din cauza noilor sancțiuni americane

18 Ian. 2025, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Ian. 2025, 10:03 // Actual //  Ursu Victor

Embargoul occidental asupra petrolului rusesc a transformat India într-un cumpărător strategic al țițeiului Urals, oferit la prețuri reduse. Cu toate acestea, noile sancțiuni impuse de SUA amenință să reducă semnificativ livrările, afectând fluxul de „petrodolari” spre Moscova.

În 2024, 37,6% din importurile de petrol ale Indiei, care își acoperă 88% din necesar prin importuri, au provenit din Rusia, potrivit datelor Kpler. Majoritatea petrolului rusesc importat este marca Urals, transportat prin porturile baltice și de la Marea Neagră. Chiar dacă plafonul de preț de 60 de dolari pe baril stabilit de țările occidentale s-a aplicat în mare parte acestei mărci, discounturile s-au redus considerabil în ultimele luni, iar livrările prin flota „umbrei” au continuat fără restricții majore.

Cu toate acestea, noile sancțiuni ar putea priva India de până la 500.000 de barili de petrol rusesc pe zi, a explicat pentru CNBC Victor Kurilov, analist senior la Rystad Energy. „Dacă India va respecta pe deplin sancțiunile SUA, este posibil să vedem o reducere bruscă a livrărilor de țiței rusesc în februarie și, potențial, în martie”, a declarat Miyu Xu, analist principal la Kpler.

Conform datelor Bloomberg privind mișcarea tancurilor petroliere, săptămâna încheiată pe 12 ianuarie au fost livrate zilnic în India 1,32 milioane de barili de petrol rusesc, comparativ cu 1,2 milioane în săptămâna precedentă. Totuși, dacă sancțiunile vor fi respectate, exporturile rusești către India ar putea scădea cu mai mult de o treime față de aceste volume recente.

„India va fi mai afectată de sancțiuni decât China, deoarece importă volume mult mai mari de petrol rusesc”, a declarat Bob McNally, președintele Rapidan Energy Group, pentru CNBC.

India și China rămân principalii cumpărători de țiței rusesc, după pierderea pieței europene, ceea ce a lăsat Rusia fără diversificarea necesară a livrărilor. Riscurile acestei concentrări au devenit evidente pe 10 ianuarie, când SUA au introdus sancțiuni împotriva a 183 de tancuri petroliere, companiilor „Surgutneftegaz” și „Gazprom Neft”, precum și împotriva traderilor și asigurătorilor implicați.

Conform estimărilor Alfa-Bank, până la 800.000 de barili de petrol pe zi ar putea fi afectați de aceste restricții. Citigroup confirmă această prognoză, deși consideră că pierderile efective ar putea fi la jumătate din această valoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 12:51
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:51 // Slider //  Ursu Victor

Statele Unite au prezentat aliaților europeni un plan preliminar de încetare a focului în Ucraina, care prevede păstrarea sub control rusesc a teritoriilor ocupate, relaxarea sancțiunilor împotriva Moscovei și renunțarea la aderarea Ucrainei la NATO. Dezvăluirea a fost făcută de agenția Bloomberg, care citează oficiali europeni la curent cu negocierile.

Potrivit surselor, planul a fost discutat joi la Paris, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt, la care au participat președintele Franței Emmanuel Macron, diplomați din Marea Britanie și Germania, precum și trimisul special al SUA, Steven Witkoff, și secretarul de stat american Marco Rubio.

Documentul, aflat deocamdată în stadiu preliminar, nu a fost discutat cu partea ucraineană, însă Kievul, potrivit surselor Bloomberg, ar fi deschis la un armistițiu dacă și Kremlinul ar accepta un acord. Diplomații europeni subliniază însă că niciun stat occidental nu recunoaște anexarea teritoriilor ocupate de Rusia.

În paralel, secretarul de stat Marco Rubio a purtat discuții directe cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, iar președintele american Donald Trump a declarat joi că Washingtonul așteaptă un răspuns clar din partea Rusiei „până la sfârșitul săptămânii”. În lipsa unui semnal pozitiv din partea Moscovei, SUA amenință că se vor retrage din procesul de mediere.

Rubio a adăugat că SUA nu sunt, deocamdată, pregătite să negocieze garanțiile de securitate solicitate de Ucraina, o poziție contestată de oficialii europeni care consideră că asemenea garanții sunt esențiale pentru stabilirea și menținerea unui regim de încetare a focului.

În paralel, delegația ucraineană prezentă la Paris a discutat despre un eventual mecanism de monitorizare internațională a unui armistițiu și despre posibilitatea trimiterii unui contingent de menținere a păcii.

Potrivit vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, prezent vineri la Roma într-o întrevedere cu premierul italian Giorgia Meloni, Washingtonul este „optimist” în privința perspectivei unui acord: „Chiar și în ultimele 24 de ore, au apărut lucruri interesante. Avem speranțe că ne apropiem de finalul acestui război”, a declarat oficialul american.

Acest posibil acord de pace propus de administrația Trump ar putea marca o cotitură majoră în politica internațională, însă ridică semne de întrebare majore privind suveranitatea Ucrainei și viitorul arhitecturii de securitate europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009