Prețul Groenlandei – Trump amenință Danemarca cu măsuri economice drastice

25 Ian. 2025, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Ian. 2025, 11:52 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump, a avut o conversație tensionată cu prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, privind viitorul Groenlandei, potrivit unor surse citate de Financial Times. Cinci oficiali europeni au confirmat că discuția telefonică de 45 de minute a fost marcată de ton agresiv și confruntare, Trump insistând asupra achiziției insulei. Refuzul ferm al premierului danez, însoțit de o propunere de cooperare sporită în domeniul bazelor militare și exploatării resurselor naturale, l-a nemulțumit profund pe liderul american.

„A fost oribil”, a declarat una dintre surse, în timp ce alta a comparat discuția cu un „duș rece”, subliniind că Trump „a fost de neclintit”. Oficialii danezi au descris situația drept un „șoc total”, mai ales după ce președintele american ar fi amenințat cu măsuri economice concrete, inclusiv tarife comerciale specifice, dacă Groenlanda nu este „cedată”.

Trump și-a exprimat interesul pentru Groenlanda încă din primul său mandat prezidențial, justificând dorința de a o cumpăra prin rațiuni de „securitate națională”. După realegerea sa în 2024, acesta a reluat planul, în ciuda declarațiilor prim-ministrului Groenlandei, Múte Egede, care a reafirmat că „Groenlanda nu este de vânzare”.

Această insulă, locuită de aproximativ 57.000 de persoane și administrată ca teritoriu autonom al Danemarcei, este crucială strategic datorită poziției sale în Arctica. Danemarca, responsabilă pentru apărarea insulei, a propus SUA extinderea prezenței militare, incluzând baza aeriană Pituffik, unde activează 200 de soldați americani.

Conflictul a generat un val de tensiuni între aliații din NATO, iar oficiali europeni consideră că situația agravează criza diplomatică transatlantică. Pe de altă parte, Kremlinul a declarat că urmărește atent evoluțiile, întrucât Arctica este o zonă de interes național pentru Rusia. Potrivit The Moscow Times, anturajul lui Vladimir Putin privește cu satisfacție situația, văzând în aceasta o oportunitate de a amplifica tensiunile din Occident și de a justifica acțiunile Rusiei în Ucraina și Crimeea.

„Aceasta ne permite să spunem că totul este posibil, regulile vechi nu mai funcționează. Chiar și SUA, care au stabilit aceste reguli, nu le respectă acum”, a explicat un diplomat rus citat de publicație.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 12:51
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:51 // Slider //  Ursu Victor

Statele Unite au prezentat aliaților europeni un plan preliminar de încetare a focului în Ucraina, care prevede păstrarea sub control rusesc a teritoriilor ocupate, relaxarea sancțiunilor împotriva Moscovei și renunțarea la aderarea Ucrainei la NATO. Dezvăluirea a fost făcută de agenția Bloomberg, care citează oficiali europeni la curent cu negocierile.

Potrivit surselor, planul a fost discutat joi la Paris, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt, la care au participat președintele Franței Emmanuel Macron, diplomați din Marea Britanie și Germania, precum și trimisul special al SUA, Steven Witkoff, și secretarul de stat american Marco Rubio.

Documentul, aflat deocamdată în stadiu preliminar, nu a fost discutat cu partea ucraineană, însă Kievul, potrivit surselor Bloomberg, ar fi deschis la un armistițiu dacă și Kremlinul ar accepta un acord. Diplomații europeni subliniază însă că niciun stat occidental nu recunoaște anexarea teritoriilor ocupate de Rusia.

În paralel, secretarul de stat Marco Rubio a purtat discuții directe cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, iar președintele american Donald Trump a declarat joi că Washingtonul așteaptă un răspuns clar din partea Rusiei „până la sfârșitul săptămânii”. În lipsa unui semnal pozitiv din partea Moscovei, SUA amenință că se vor retrage din procesul de mediere.

Rubio a adăugat că SUA nu sunt, deocamdată, pregătite să negocieze garanțiile de securitate solicitate de Ucraina, o poziție contestată de oficialii europeni care consideră că asemenea garanții sunt esențiale pentru stabilirea și menținerea unui regim de încetare a focului.

În paralel, delegația ucraineană prezentă la Paris a discutat despre un eventual mecanism de monitorizare internațională a unui armistițiu și despre posibilitatea trimiterii unui contingent de menținere a păcii.

Potrivit vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, prezent vineri la Roma într-o întrevedere cu premierul italian Giorgia Meloni, Washingtonul este „optimist” în privința perspectivei unui acord: „Chiar și în ultimele 24 de ore, au apărut lucruri interesante. Avem speranțe că ne apropiem de finalul acestui război”, a declarat oficialul american.

Acest posibil acord de pace propus de administrația Trump ar putea marca o cotitură majoră în politica internațională, însă ridică semne de întrebare majore privind suveranitatea Ucrainei și viitorul arhitecturii de securitate europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009