Transnistria, în fața prăpastiei energetice! Moldova intervine pentru a evita haosul total

31 Ian. 2025, 12:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Ian. 2025, 12:44 // Actual //  Ursu Victor

Tiraspolul și Chișinăul au ajuns la un acord privind livrările de gaz către regiunea nerecunoscută, fără a implica Rusia, conform unor surse citate de „Komersant”. Acest acord presupune utilizarea unui grant european de 30 milioane de euro, care va fi împărțit între Tiraspol și Chișinău pentru achiziționarea de gaz. Potrivit planului, Transnistria va cumpăra aproximativ 3,2 milioane de metri cubi de gaz pe zi, în perioada 1-10 februarie.

Gazul va fi achiziționat de către compania de stat moldoveană Energocom de pe piața europeană și livrat pe malul stâng al Nistrului prin intermediul „Moldovagaz”. În paralel, Chișinău va utiliza partea sa din grant pentru continuarea achizițiilor de energie electrică pe piața spot.

După 10 februarie, când grantul se va epuiza, Transnistria se așteaptă să primească ajutor umanitar din partea Rusiei, inclusiv prin furnizarea de gaz prin intermediul traderilor maghiari MET International AG, MOL și MVM. Autoritățile de la Tiraspol au confirmat anterior că Rusia va acorda un împrumut pentru achiziționarea de gaz.

Comisia Europeană a anunțat acordarea unui grant de 30 milioane de euro Moldovei pe 27 ianuarie, având ca scop asigurarea gazului pentru Transnistria, pentru a ajuta la restabilirea alimentării cu energie electrică și încălzire pentru peste 350.000 de locuitori ai regiunii. Această sumă reprezintă „ajutor inițial”, urmând ca după 10 februarie să fie alocat un alt pachet financiar pentru Moldova, destinat ameliorării impactului crizei energetice asupra cetățenilor și consolidării independenței energetice a țării.

Criza energetică din Transnistria a început la începutul lunii ianuarie, după expirarea acordului privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, ceea ce a dus la întreruperi în alimentarea cu căldură, apă caldă și energie electrică. Autoritățile locale au apelat la populație să economisească energie și să utilizeze surse alternative de încălzire. Opririle de curent continuă în regiune din 3 ianuarie, iar autoritățile de la Tiraspol speră în reluarea livrărilor de gaz din partea Rusiei, deși până în prezent nu s-au găsit soluții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Mai 2025, 15:42
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Mai 2025, 15:42 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Compania de stat Moldtelecom a înregistrat în anul 2024 un profit net de 159,9 milioane de lei, în creștere cu 80% față de 2023, când profitul s-a cifrat la 89,3 milioane de lei, potrivit datelor publicate de companie.

Potrivit raportului, veniturile totale ale companiei s-au ridicat la 1,66 miliarde de lei, în creștere ușoară față de anul precedent (1,63 miliarde lei). Profitul brut a ajuns la 391 milioane de lei, iar EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare) a atins nivelul de 897 milioane lei – un indicator al solidității operaționale.

Totodată, cheltuielile de distribuție și administrative au fost reduse semnificativ, ceea ce a contribuit la creșterea profitabilității. Cheltuielile de distribuție au scăzut de la 207,6 milioane lei în 2023 la 172,2 milioane lei în 2024, iar cele administrative – de la 55 milioane lei la 62,6 milioane lei.

Pe partea de investiții, Moldtelecom a continuat extinderea și modernizarea rețelei, cu cheltuieli de capital de peste 731 milioane lei. În pofida acestora, numerarul net generat din activitatea operațională a fost de 782 milioane lei, ceea ce asigură o poziție financiară confortabilă.

Capitalul propriu al companiei a ajuns la 4,43 miliarde lei, iar datoriile totale s-au redus la 1,08 miliarde lei, față de 1,16 miliarde lei în anul precedent. O parte importantă a datoriilor este reprezentată de împrumuturi pe termen scurt, însă compania își menține fluxurile de numerar pozitive.

În 2024, Moldtelecom a plătit dividende în valoare de 44,6 milioane de lei către statul moldovean, unicul acționar al companiei.

În perioada anilor 2020-2022, operatorul de stat Moldtelecom a contabilizat pierderi de 1,07 miliarde de lei (41,6 milioane de lei/zi n.a) de pe urma telefoniei fixe, constatata raportul de audit al Curții de Conturi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!