USAID, care a finanțat multiple proiecte în Moldova, pe cale să fie desființat

03 Feb. 2025, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Feb. 2025, 09:33 // Actual //  Ursu Victor

Miliardarul Elon Musk, desemnat de președintele SUA, Donald Trump, să conducă eforturile de reducere a dimensiunii guvernului federal, a anunțat luni că administrația intenționează să închidă Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), scrie Reuters.

Într-o discuție pe rețeaua de socializare X, Musk, care deține platforma și este CEO al Tesla și SpaceX, a vorbit despre activitatea Departamentului de Eficiență Guvernamentală (DOGE), pe care îl conduce. Musk, împreună cu alți oficiali republicani, inclusiv fostul candidat la președinție Vivek Ramaswamy și senatorii Joni Ernst și Mike Lee, au discutat despre viitorul USAID, Musk declarând că agenția este „ireparabilă” și că președintele Trump susține închiderea acesteia.

Conform unui raport Reuters, administrația Trump a concediat, în weekend, doi oficiali de securitate ai USAID care ar fi încercat să împiedice accesul reprezentanților DOGE în zonele restricționate ale agenției. Aceasta, cunoscută drept cel mai mare donator de ajutor internațional din lume, a distribuit 72 de miliarde de dolari în 2023 pentru proiecte precum sănătatea femeilor în zone de conflict, accesul la apă potabilă, tratamente HIV/SIDA, securitate energetică și combaterea corupției.

Site-ul USAID a fost indisponibil sâmbătă, iar duminică unii utilizatori încă întâmpinau dificultăți în accesare. Agenția, cu peste 10.000 de angajați, se confruntă cu riscul eliminării unor programe esențiale, precum spitale de campanie în tabere de refugiați din Thailanda, deminare în zone de război și tratamente pentru HIV.

Musk a susținut că reducerea cheltuielilor și combaterea fraudei ar putea scădea deficitul SUA cu 1 trilion de dolari anul viitor, deși nu a prezentat dovezi pentru aceste estimări. El a afirmat că „rețele internaționale de fraudă” fură sume masive de bani, folosind identități digitale false.

Democrații, inclusiv senatorul Peter Welch, au ridicat semne de întrebare cu privire la accesul oferit lui Musk la sistemele financiare federale care gestionează plăți de peste 6 trilioane de dolari anual și conțin informații sensibile despre cetățeni. Welch a declarat că această decizie este „un abuz grosolan de putere” și un exemplu de influență a banilor asupra politicii.

Președintele Trump a sprijinit însă activitatea lui Musk, afirmând: „Este un tip foarte inteligent și foarte dedicat reducerii bugetului federal.”

În contextul reorganizării masive a guvernului federal, echipa lui Musk a preluat controlul mai multor agenții, inclusiv Office of Personnel Management, de unde oficialii de carieră au fost excluși din sistemele informatice. Aceste măsuri fac parte din eforturile administrației Trump de a reduce birocrația și de a instala oficiali loiali politicii sale.

Potrivit datelor Deprtmentului de Stat, Republicii Moldova i-au fost alocați 151 de milioane de dolari în anul 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009