Litiu, uraniu și gaze naturale: Ucraina negociază cu SUA viitorul resurselor sale

08 Feb. 2025, 15:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Feb. 2025, 15:03 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că țara sa este pregătită să ofere acces prioritar Statelor Unite la resursele sale strategice, precum metalele rare și depozitele subterane de gaze naturale, dar doar în schimbul unor garanții internaționale de securitate. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Reuters.

Zelenski a subliniat că Statele Unite, care au oferit cel mai mare sprijin Ucrainei în timpul războiului, ar trebui să aibă prioritate în utilizarea acestor resurse. Totodată, președintele a menționat că intenționează să discute această propunere cu omologul său american, Donald Trump.

„Americanii ne-au oferit cel mai mare sprijin și, în mod firesc, ar trebui să primească acces prioritar la resursele noastre. Este un subiect pe care doresc să-l discut cu președintele Trump”, a declarat Zelenski.

În plus, liderul ucrainean a anunțat că Kievul și Washingtonul discută posibilitatea utilizării depozitelor subterane ucrainene pentru stocarea gazului natural lichefiat (GNL) american. Ucraina ar putea deveni, astfel, un hub energetic pentru întreaga Europă, a precizat Zelenski.

Președintele a atras atenția că aproximativ 20% din resursele minerale ale Ucrainei, inclusiv aproape jumătate dintre zăcămintele de metale rare, se află pe teritoriile ocupate de Rusia. Zelenski a avertizat că există riscul ca aceste resurse să ajungă în mâinile aliaților Moscovei, cum ar fi Coreea de Nord și Iran.

„Trebuie să-l oprim pe Putin și să ne protejăm resursele valoroase, inclusiv cele din regiunea Pridniprovska și centrul Ucrainei”, a declarat Zelenski.

Conform estimărilor Forbes, resursele minerale ale Ucrainei sunt evaluate la aproximativ 15 trilioane de dolari, dintre care o mare parte se află în regiunile Lugansk, Donețk și Dnipropetrovsk. Zăcămintele de litiu ale Ucrainei, estimate la 500.000 de tone, sunt printre cele mai mari din Europa, fiind cruciale pentru producția de tehnologie militară și electronică.

Interesul Statelor Unite pentru metalele rare ale Ucrainei este legat de dorința de a reduce dependența de importurile din China, care domină piața mondială în acest sector. În prezent, China asigură peste 60% din producția globală și 85% din procesare.

Zelenski a subliniat că parteneriatul cu SUA reprezintă o oportunitate unică pentru Ucraina de a-și valorifica potențialul economic și de a-și consolida securitatea națională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Feb. 2025, 18:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Feb. 2025, 18:25 // Actual //  Ursu Victor

România a importat, vineri, gaze din Ungaria, pe lângă cele din Bulgaria, pentru a acoperi consumul intern și a onora exporturile către Republica Moldova. Potrivit datelor publicate de Transgaz, România a importat un total de 13,4 milioane de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care producția internă și extragerile din depozite nu au fost suficiente.

Din totalul importurilor, 12 milioane de metri cubi au fost aduse prin Bulgaria, iar 1,4 milioane de metri cubi prin Ungaria. Este de remarcat că gazele importate din Ungaria sunt, cel mai probabil, de proveniență rusească, având în vedere că Ungaria depinde în proporție de 80% de gazul rusesc, importat în principal prin TurkStream, scrie newsweek.ro.

Situația gazelor naturale în România

  • Producția internă: 24,2 milioane mc.
  • Extrageri din depozite: 19,7 milioane mc.
  • Exporturi către Republica Moldova: 7,5 milioane mc.

Ministrul Energiei de la București, Sebastian Burduja, a afirmat, în aceeași zi, că România importă gaze numai din Bulgaria, fără a folosi gaz rusesc. Conform acestuia, gazele naturale importate de România ar proveni din Azerbaidjan, prin coridorul Turcia-Bulgaria. „Toți furnizorii s-au angajat că nu există moleculă de gaz rusesc”, a declarat ministrul pentru Digi24, citat de Profit.ro.

Cu toate acestea, experții susțin că gazele importate din Ungaria ar proveni din depozitele acestei țări, unde gazul rusesc este predominant, fiind transportat prin TurkStream. Ungaria își satisface în prezent 90% din nevoia de import prin această rută.

România recurge la importuri pentru a face față cererii interne și pentru a-și respecta obligațiile de export, în special către Republica Moldova. Această situație ridică întrebări legate de sursa reală a gazelor importate, în ciuda asigurărilor oficiale că ele nu includ gaz rusesc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală