Litiu, uraniu și gaze naturale: Ucraina negociază cu SUA viitorul resurselor sale

08 Feb. 2025, 15:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Feb. 2025, 15:03 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că țara sa este pregătită să ofere acces prioritar Statelor Unite la resursele sale strategice, precum metalele rare și depozitele subterane de gaze naturale, dar doar în schimbul unor garanții internaționale de securitate. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Reuters.

Zelenski a subliniat că Statele Unite, care au oferit cel mai mare sprijin Ucrainei în timpul războiului, ar trebui să aibă prioritate în utilizarea acestor resurse. Totodată, președintele a menționat că intenționează să discute această propunere cu omologul său american, Donald Trump.

„Americanii ne-au oferit cel mai mare sprijin și, în mod firesc, ar trebui să primească acces prioritar la resursele noastre. Este un subiect pe care doresc să-l discut cu președintele Trump”, a declarat Zelenski.

În plus, liderul ucrainean a anunțat că Kievul și Washingtonul discută posibilitatea utilizării depozitelor subterane ucrainene pentru stocarea gazului natural lichefiat (GNL) american. Ucraina ar putea deveni, astfel, un hub energetic pentru întreaga Europă, a precizat Zelenski.

Președintele a atras atenția că aproximativ 20% din resursele minerale ale Ucrainei, inclusiv aproape jumătate dintre zăcămintele de metale rare, se află pe teritoriile ocupate de Rusia. Zelenski a avertizat că există riscul ca aceste resurse să ajungă în mâinile aliaților Moscovei, cum ar fi Coreea de Nord și Iran.

„Trebuie să-l oprim pe Putin și să ne protejăm resursele valoroase, inclusiv cele din regiunea Pridniprovska și centrul Ucrainei”, a declarat Zelenski.

Conform estimărilor Forbes, resursele minerale ale Ucrainei sunt evaluate la aproximativ 15 trilioane de dolari, dintre care o mare parte se află în regiunile Lugansk, Donețk și Dnipropetrovsk. Zăcămintele de litiu ale Ucrainei, estimate la 500.000 de tone, sunt printre cele mai mari din Europa, fiind cruciale pentru producția de tehnologie militară și electronică.

Interesul Statelor Unite pentru metalele rare ale Ucrainei este legat de dorința de a reduce dependența de importurile din China, care domină piața mondială în acest sector. În prezent, China asigură peste 60% din producția globală și 85% din procesare.

Zelenski a subliniat că parteneriatul cu SUA reprezintă o oportunitate unică pentru Ucraina de a-și valorifica potențialul economic și de a-și consolida securitatea națională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO