„Perfuzia” banilor în Găgăuzia! Milioane de lei investite în infrastructura și economia locală

17 Feb. 2025, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Feb. 2025, 10:53 // Actual //  Ursu Victor

Autonomia Găgăuză are un statut unic în Republica Moldova, având un sistem fiscal propriu în care toate impozitele și taxele colectate pe teritoriul regiunii rămân în cadrul acesteia și sunt gestionate autonom. În contrast cu alte regiuni ale țării, Găgăuzia nu contribuie la bugetul de stat, însă beneficiază de transferuri financiare din partea Guvernului central pentru dezvoltare și implementarea unor proiecte de infrastructură și de dezvoltare economică.

În perioada 2022-2024, Găgăuzia a beneficiat de 151 milioane lei pentru implementarea a 10 proiecte importante. Aceste fonduri sunt menite să sprijine infrastructura regională și să creeze condiții mai bune pentru un trai mai decent locuitorilor regiune. Printre proiectele finanțate se numără reabilitarea infrastructurii publice, cum ar fi renovarea clădirilor administrative și educaționale, dar și dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare.

În cadrul programului „Satul European”, potrivit datelor Guvernului, în ultimii doi ani, au fost implementate 19 proiecte în Găgăuzia, cu o valoare totală de peste 73 milioane lei. Aceste proiecte s-au concentrat pe reabilitarea și modernizarea infrastructurii locale. Este vorba de reabilitarea acoperișului grădiniței din Ferapontievca, renovarea Casei de Cultură din Chioselia Rusă și îmbunătățirea condițiilor de educație în școala din Joltai. De asemenea, proiectele au vizat și modernizarea primăriilor și centrelor sociale, cum ar fi primăria din Tomai și Casa de Cultură din Gaidar.

Mai multe localități, inclusiv Cișmichioi, Copceac, Cotovscoe, Carbalia, Cazaclia, Chiriet-Lunga și Cioc-Maidan, au beneficiat de aceste investiții, unele dintre ele fiind deja implementate sau finalizate, ceea ce reflectă un angajament constant în sprijinul dezvoltării infrastructurii rurale.

În ceea ce privește reabilitarea infrastructurii de apă și canalizare, trei localități din Găgăuzia au beneficiat de sisteme de alimentare cu apă, cu o valoare totală de 15 milioane lei. În plus, municipiul Comrat a primit un sprijin din partea Guvernului, cu o alocare de peste 10 milioane de dolari pentru construcția stațiilor de epurare și îmbunătățirea rețelelor de apă.

Proiectele de energie regenerabilă sunt, de asemenea, o prioritate pentru Găgăuzia. Localitățile Cotovscoe, Beșalma și Ceadîr-Lunga au beneficiat de fonduri de 9,5 milioane lei pentru implementarea de soluții ecologice în domeniul energiei regenerabile, contribuind astfel la dezvoltarea unui sistem energetic mai sustenabil.

În ceea ce privește dezvoltarea economică, Găgăuzia a primit 45 milioane lei pentru sprijinirea afacerilor locale, iar 15 milioane lei au fost alocate pentru creșterea atractivității turistice a Comratului. De asemenea, 3 milioane lei au fost investite în reabilitarea spațiilor publice din Ceadîr-Lunga, beneficiind astfel peste 22.000 de oameni. Aceste inițiative contribuie nu doar la îmbunătățirea infrastructurii, ci și la stimularea economiei regionale și crearea de noi locuri de muncă.

Fondurile alocate Găgăuziei din bugetul de stat pentru perioada 2022-2024 au fost destinate unor proiecte esențiale pentru dezvoltarea regiunii. De la infrastructura locală, educațională și culturală, la investiții în apă, canalizare și energie regenerabilă, proiectele implementate reflectă o viziune clară pentru modernizarea și dezvoltarea autonomiei găgăuze. Aceste investiții nu doar că îmbunătățesc viața cotidiană a locuitorilor, dar și contribuie la creșterea economică și turistică a regiunii, consolidând astfel autonomia Găgăuziei în contextul dezvoltării naționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009