Prețurile gazelor în Europa se prăbușesc: cererea scăzută și pacea posibilă cu Rusia schimbă jocul

18 Feb. 2025, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Feb. 2025, 15:39 // Actual //  Ursu Victor

Prețurile angro la gazele naturale din Olanda și Marea Britanie se mențin aproape de minimele înregistrate în ultimele patru săptămâni, în timp ce piața așteaptă rezultatele negocierilor dintre SUA și Rusia, desfășurate în Arabia Saudită. Totodată, nivelul ridicat al generării de energie din surse regenerabile contribuie la reducerea cererii de gaze.

Futures-ul pentru gazele naturale la hub-ul olandez TTF, cu livrare în martie, s-a ieftinit cu 0,98%, ajungând la 47,25 euro/MWh la ora 13:04 (ora Moscovei). La un moment dat, contractul a fost tranzacționat la 47,15 euro/MWh, cel mai scăzut nivel din 20 ianuarie.

Contractul futures TTF cu livrare în aprilie a scăzut cu 0,52%, până la 47,48 euro/MWh.

În Marea Britanie, prețul gazelor pentru livrarea de mâine a scăzut cu 2,89%, atingând 114,4 pence pe term, la ora 13:05 (ora Moscovei).

De la 10 februarie, prețul futures TTF pentru martie a scăzut cu aproximativ 20%, după ce atinsese un vârf al ultimilor doi ani, de 59,27 euro/MWh, potrivit datelor furnizate de LSEG.

„Scăderea recentă a prețurilor este cauzată de posibila reducere a țintelor de stocare în Uniunea Europeană, de discuțiile de pace cu Rusia și de prognoza unei încălziri a vremii în nord-vestul Europei,” a declarat Greg Molnar de la Agenția Internațională pentru Energie.

De asemenea, cererea slabă din Asia, în special din China, contribuie la această tendință de scădere, potrivit unui comentariu publicat de Molnar pe LinkedIn.

Analiza realizată de LSEG anticipează o reducere a cererii totale în nord-vestul Europei cu aproximativ 600 GWh/zi pentru contractele cu livrare imediată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mai 2025, 09:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Mai 2025, 09:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană urmează să confiște aproximativ 3 miliarde de euro din fondurile înghețate ale companiilor și persoanelor fizice ruse sancționate, pentru a compensa pierderile înregistrate de investitorii occidentali în Rusia, relatează Reuters, citând surse familiare cu decizia.

Potrivit acestora, banii confiscați vor fi redistribuiți către companii și cetățeni din statele membre ale UE care, anul trecut, au suferit pierderi uriașe după ce miliarde de euro au fost blocate de autoritățile ruse.

Activele Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de circa 200 de miliarde de euro și înghețate în Europa, nu vor fi atinse. În schimb, Bruxelles-ul se va concentra pe aproximativ 10 miliarde de euro reprezentând numerar și titluri de valoare aparținând entităților ruse sancționate după 2022.

Banii provin în principal din activele blocate în sistemul de depozitare Euroclear, aflat sub jurisdicția Belgiei. În luna martie, autoritățile belgiene au aprobat utilizarea acestor fonduri, iar în aprilie, Euroclear a confirmat începerea plăților, potrivit surselor citate. Deocamdată, nu este clar care sunt exact entitățile ruse vizate și cine va primi compensațiile.

Kremlinul a cerut în mod repetat restituirea fondurilor rusești înghețate în UE, iar instanțele din Rusia au emis deja peste 100 de hotărâri favorabile împotriva Euroclear, afirmă Reuters. În februarie, guvernul rus a creat un mecanism oficial pentru confiscarea activelor străine ca represalii față de „acțiunile neprietenoase” ale SUA și altor state occidentale.

În ultimele luni, Moscova a confiscat, în oglindă, 3 miliarde de euro din fondurile deținute de Euroclear în depozite din Rusia, bani care au fost folosiți pentru a compensa investitorii ruși afectați de sancțiunile occidentale.

În opinia unor oficiali europeni, aceste măsuri reciproce reprezintă un „schimb de active” tacit, iar alte sute de milioane de euro ar putea fi preluate din active rusești aflate în sistemul Clearstream, o altă platformă internațională de decontare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE