Noua lege a energiei electrice a Republicii Moldova: Ce schimbări aduce și cum va influența consumatorii

18 Feb. 2025, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Feb. 2025, 17:13 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Energiei al Republicii Moldova a organizat o ședință de dezbateri publice pentru analiza proiectului de lege privind energia electrică, elaborat cu suportul proiectului USAID Moldova „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (MESA) și al Misiunii înalților consilieri ai UE. Scopul acestui demers este transpunerea Pachetului Uniunii Europene pentru integrarea pieței energiei electrice, cunoscut ca Electricity Integration Package, parte a Clean Energy Package.

Evenimentul a adus la aceeași masă reprezentanți ai instituțiilor de stat, ai companiilor din sectorul energetic, ai asociațiilor de business și ai societății civile. Totodată, au participat reprezentanți ai Secretariatului Comunității Energetice, care au contribuit cu propuneri la conturarea unei versiuni finale a proiectului de lege.

Constantin Borosan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a declarat că noul proiect de lege vizează integrarea sectorului energetic al Republicii Moldova în spațiul european, asigurând un mediu transparent pentru investitori și protejând interesele consumatorilor.

„Avem oportunitatea și responsabilitatea de a crea un mediu concurențial și transparent, care să sprijine dezvoltarea durabilă a sectorului energetic, protejând totodată interesele consumatorilor”, a subliniat Borosan.

Proiectul transpune Pachetul energetic IV al Uniunii Europene, care include o directivă și opt regulamente, fiind obligatoriu pentru Republica Moldova în calitate de membru al Comunității Energetice.

  1. Dezvoltarea infrastructurii și a pieței de energie electrică:
    • Introducerea unor noi activități, precum stocarea energiei, trading-ul de energie electrică și agregarea.
    • Crearea unui cadru pentru dezvoltarea punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice.
    • Stimularea comerțului transfrontalier pentru eficiență și prețuri competitive.
  2. Integrarea consumatorilor în piața energetică:
    • Abilitarea consumatorilor finali de a consuma, stoca și vinde energia electrică autoprodusă.
    • Crearea unui mecanism care să permită participarea activă a consumatorilor la piața de energie.
  3. Cooperare regională extinsă:
    • Consolidarea relațiilor între operatorii sistemelor de transport din regiune.
    • Integrarea pieței moldovenești de energie în piața regională europeană pentru sporirea securității energetice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mai 2025, 09:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Mai 2025, 09:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană urmează să confiște aproximativ 3 miliarde de euro din fondurile înghețate ale companiilor și persoanelor fizice ruse sancționate, pentru a compensa pierderile înregistrate de investitorii occidentali în Rusia, relatează Reuters, citând surse familiare cu decizia.

Potrivit acestora, banii confiscați vor fi redistribuiți către companii și cetățeni din statele membre ale UE care, anul trecut, au suferit pierderi uriașe după ce miliarde de euro au fost blocate de autoritățile ruse.

Activele Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de circa 200 de miliarde de euro și înghețate în Europa, nu vor fi atinse. În schimb, Bruxelles-ul se va concentra pe aproximativ 10 miliarde de euro reprezentând numerar și titluri de valoare aparținând entităților ruse sancționate după 2022.

Banii provin în principal din activele blocate în sistemul de depozitare Euroclear, aflat sub jurisdicția Belgiei. În luna martie, autoritățile belgiene au aprobat utilizarea acestor fonduri, iar în aprilie, Euroclear a confirmat începerea plăților, potrivit surselor citate. Deocamdată, nu este clar care sunt exact entitățile ruse vizate și cine va primi compensațiile.

Kremlinul a cerut în mod repetat restituirea fondurilor rusești înghețate în UE, iar instanțele din Rusia au emis deja peste 100 de hotărâri favorabile împotriva Euroclear, afirmă Reuters. În februarie, guvernul rus a creat un mecanism oficial pentru confiscarea activelor străine ca represalii față de „acțiunile neprietenoase” ale SUA și altor state occidentale.

În ultimele luni, Moscova a confiscat, în oglindă, 3 miliarde de euro din fondurile deținute de Euroclear în depozite din Rusia, bani care au fost folosiți pentru a compensa investitorii ruși afectați de sancțiunile occidentale.

În opinia unor oficiali europeni, aceste măsuri reciproce reprezintă un „schimb de active” tacit, iar alte sute de milioane de euro ar putea fi preluate din active rusești aflate în sistemul Clearstream, o altă platformă internațională de decontare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!