Lupta pentru aer: Criza de oxigen amenință milioane de oameni

19 Feb. 2025, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 11:43 // Actual //  Ursu Victor

Conform unui raport întocmit de peste 30 de cercetători, terapia cu oxigen este crucială pentru persoanele aflate în situaţii de urgenţă, pentru pacienţii aflaţi sub anestezie sau cei cu insuficienţă respiratorie cronică. Deşi acest tratament salvează vieţi de cel puţin 150 de ani, accesul universal rămâne o provocare globală semnificativă, scrie Science Alert.

„Port oxigenul ca pe un rucsac, astfel încât pot merge la şcoală, mă pot întâlni cu prietenii mei şi chiar pot face exerciţii fizice. Cu oxigen pot trăi o viaţă normală cu boala mea”, explică un copil din Chile care suferă de o boală pulmonară cronică, citat în raport.

Doctorul Hamish Graham de la Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch, membru al comisiei care a investigat criza oxigenului medical, subliniază: „Oxigenul este necesar la fiecare nivel al sistemului de sănătate pentru copii şi adulţi cu diverse afecţiuni acute şi cronice. Eforturile anterioare s-au concentrat în mare parte pe livrarea de echipamente pentru a produce mai mult oxigen, neglijând sistemele şi personalul necesar pentru a asigura distribuţia, întreţinerea şi utilizarea eficientă şi sigură”.

Pandemia COVID-19 a expus multe dintre aceste deficienţe, ducând la pierderi de vieţi care ar fi putut fi evitate. „Nu vreau ca generaţiile viitoare de medici să fie nevoite să decidă ca Dumnezeu cine trăieşte şi cine moare, pentru că asta am fost nevoiţi să facem când nu aveam suficient oxigen”, mărturiseşte un medic din Etiopia.

În urma unei analize extinse, cercetătorii au elaborat un plan pentru sisteme de producţie, stocare şi distribuţie a oxigenului, aplicabil chiar şi în ţările cu resurse foarte limitate. Planul include 52 de recomandări adresate guvernelor, industriei oxigenului, profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi organizaţiilor internaţionale.

Un aspect important identificat de cercetători este accesul la pulsoximetre funcţionale – dispozitive mici care măsoară nivelul de oxigen din sânge, esenţiale pentru a direcţiona oxigenul medical unde este cel mai necesar. Studiile arată că multe dintre aceste dispozitive nu oferă măsurători precise la persoanele cu nuanţe mai închise ale pielii.

„Avem nevoie urgentă să facem pulsoximetrele de înaltă calitate mai accesibile şi mai răspândite”, explică Graham. În prezent, în ţările cu venituri mici şi medii, pulsoximetrele sunt disponibile doar în 54% din spitalele generale şi 83% din spitalele terţiare, iar defecţiunile sunt frecvente.

„În prezent, majoritatea spitalelor noastre sunt cimitire pentru echipamente medicale stricate”, explică un medic din Sierra Leone. Această problemă este agravată de lipsa inginerilor biomedicali, esenţiali pentru asigurarea funcţionării echipamentelor vitale.

Educarea comunităţii privind utilizarea oxigenului medical şi măsurile preventive de sănătate reprezintă, de asemenea, elemente cheie ale planului.

Raportul subliniază importanţa măsurilor preventive care reduc cererea de oxigen medical, inclusiv vaccinările la zi, reducerea fumatului şi a poluării, promovarea unei alimentaţii sănătoase şi atenuarea schimbărilor climatice.

„Îmi amintesc când am ajuns la urgenţă, saturaţia mea era de 80%. Am avut o pierdere a vederii. Credeam că voi muri”, descrie un tânăr pacient din Pakistan care a suferit de insuficienţă respiratorie acută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Apr. 2025, 16:39 // Actual //  bani.md

Un nou raport publicat de Europol evidențiază o creștere îngrijorătoare a fabricării ilegale de produse din tutun contrafăcute în Uniunea Europeană. Potrivit raportului, statele care aplică accize și taxe ridicate sunt mai vulnerabile la comerțul ilicit, deoarece consumatorii caută alternative mai ieftine, iar rețelele infracționale profită de această cerere. Ultimul raport KPMG privind consumul ilicit de produse de tutun denotă că peste 35 de miliarde de țigări sunt vândute ilegal în Europa în fiecare an, scrie mold-street.com.

Raportul Europol scoate în evidență că aproape un sfert din populația UE fumează, iar pe fundalul creșterii rapide a prețurilor consumatorii se orientează spre alternative mai ieftine, fie acestea sunt țigări clasice sau vape-uri.

Un exemplu elocvent este Franța, țara cu cea mai mare piață ilegală de produse de tutun din Uniunea Europeană, cu 47,7% din consumul total ilicit de țigări din regiune. Acest lucru se întâmplă ca urmare a politicilor de accizare, costul unui pachet de țigări ajungând la 15 euro. În același timp, autoritățile franceze interzic alte produse de nicotină, cum ar fi pliculețe cu nicotină. Ca rezultat, fumătorii se orientează către canale ilegale de achiziție a produselor de tutun.

Pe de altă parte, ultimul raport KPMG remarcă statele care au reușit cu succes să contracareze comerțul ilicit. Printre acestea se numără și România, unde consumul ilicit de țigări a atins un nivel minim istoric. Astfel, în România, consumul ilicit de țigări a scăzut în 2023 și a atins o medie anuală de 5,8%.

Pe lângă politici fiscale echilibrate, România are și o abordare pragmatică privind reglementarea pieței de nicotină. De exemplu, anul trecut, România a introdus acciză pentru pliculețe de nicotină și un șir de reglementări pentru acest produs, cu scopul de a controla piața legală. Același lucru a făcut și Ucraina. În septembrie 2024, Ucraina a introdus acciză la pliculețele cu nicotină, estimând venituri bugetare din această măsură în sumă de 20 milioane de euro.

În Republica Moldova, după doi ani de la implementarea unui calendar fiscal echilibrat și predictibil, anul trecut s-a înregistrat o scădere a comerțului ilicit cu produse de tutun. Potrivit companiei de cercetare IPSOS, piața tenebră a fost estimată la 9,8% în perioada septembrie–octombrie 2024, ceea ce reprezintă o scădere de 1,9 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Pentru a contrara piața ilicită, în acest an experții și industria au venit cu mai multe propuneri la Politica Fiscală.

„Producătorii cer ca Guvernul să vină cu acțiuni pentru a contracara piața neagră. În prezent avem o accelerare a încasărilor la buget din TVA, ceea ce arată că a scăzut contrabanda, comerțul ilicit, lucru care trebuie amplificat. Pentru a contracara piața neagră producătorii cer amânarea implementării interdicției aromelor pentru produsele din tutun încălzit până la aderarea la UE; introducerea unei accize pentru pliculețele cu nicotină; reglementarea clară a pungilor cu nicotină pentru protejarea minorilor și a consumatorilor; stabilirea unui calendar fiscal predictibil pe trei ani pentru toate produsele din tutun și nicotină și întărirea controlului și a aplicării legii în domeniul produselor din tutun și nicotină”, a declarat expertul economic IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Expertul a amintit că anul trecut a atenționat opinia publică că în Republica Moldova, din cauza unor reglementări neinspirate, a fost înregistrată o creștere a contrabandei cu țigări, ceea ce a însemnat venituri mai mici la bugetul de stat și riscuri de sănătate pentru minori, care consumă produse din tutun de pe piața neagră, nereglementată.

 
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei