Lupta pentru aer: Criza de oxigen amenință milioane de oameni

19 Feb. 2025, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 11:43 // Actual //  Ursu Victor

Conform unui raport întocmit de peste 30 de cercetători, terapia cu oxigen este crucială pentru persoanele aflate în situaţii de urgenţă, pentru pacienţii aflaţi sub anestezie sau cei cu insuficienţă respiratorie cronică. Deşi acest tratament salvează vieţi de cel puţin 150 de ani, accesul universal rămâne o provocare globală semnificativă, scrie Science Alert.

„Port oxigenul ca pe un rucsac, astfel încât pot merge la şcoală, mă pot întâlni cu prietenii mei şi chiar pot face exerciţii fizice. Cu oxigen pot trăi o viaţă normală cu boala mea”, explică un copil din Chile care suferă de o boală pulmonară cronică, citat în raport.

Doctorul Hamish Graham de la Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch, membru al comisiei care a investigat criza oxigenului medical, subliniază: „Oxigenul este necesar la fiecare nivel al sistemului de sănătate pentru copii şi adulţi cu diverse afecţiuni acute şi cronice. Eforturile anterioare s-au concentrat în mare parte pe livrarea de echipamente pentru a produce mai mult oxigen, neglijând sistemele şi personalul necesar pentru a asigura distribuţia, întreţinerea şi utilizarea eficientă şi sigură”.

Pandemia COVID-19 a expus multe dintre aceste deficienţe, ducând la pierderi de vieţi care ar fi putut fi evitate. „Nu vreau ca generaţiile viitoare de medici să fie nevoite să decidă ca Dumnezeu cine trăieşte şi cine moare, pentru că asta am fost nevoiţi să facem când nu aveam suficient oxigen”, mărturiseşte un medic din Etiopia.

În urma unei analize extinse, cercetătorii au elaborat un plan pentru sisteme de producţie, stocare şi distribuţie a oxigenului, aplicabil chiar şi în ţările cu resurse foarte limitate. Planul include 52 de recomandări adresate guvernelor, industriei oxigenului, profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi organizaţiilor internaţionale.

Un aspect important identificat de cercetători este accesul la pulsoximetre funcţionale – dispozitive mici care măsoară nivelul de oxigen din sânge, esenţiale pentru a direcţiona oxigenul medical unde este cel mai necesar. Studiile arată că multe dintre aceste dispozitive nu oferă măsurători precise la persoanele cu nuanţe mai închise ale pielii.

„Avem nevoie urgentă să facem pulsoximetrele de înaltă calitate mai accesibile şi mai răspândite”, explică Graham. În prezent, în ţările cu venituri mici şi medii, pulsoximetrele sunt disponibile doar în 54% din spitalele generale şi 83% din spitalele terţiare, iar defecţiunile sunt frecvente.

„În prezent, majoritatea spitalelor noastre sunt cimitire pentru echipamente medicale stricate”, explică un medic din Sierra Leone. Această problemă este agravată de lipsa inginerilor biomedicali, esenţiali pentru asigurarea funcţionării echipamentelor vitale.

Educarea comunităţii privind utilizarea oxigenului medical şi măsurile preventive de sănătate reprezintă, de asemenea, elemente cheie ale planului.

Raportul subliniază importanţa măsurilor preventive care reduc cererea de oxigen medical, inclusiv vaccinările la zi, reducerea fumatului şi a poluării, promovarea unei alimentaţii sănătoase şi atenuarea schimbărilor climatice.

„Îmi amintesc când am ajuns la urgenţă, saturaţia mea era de 80%. Am avut o pierdere a vederii. Credeam că voi muri”, descrie un tânăr pacient din Pakistan care a suferit de insuficienţă respiratorie acută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Feb. 2025, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Feb. 2025, 15:02 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Economiei a anunțat noi îmbunătățiri la mecanismul de compensare a prețului energiei electrice, menit să sprijine un număr mai mare de antreprenori afectați de creșterea tarifelor. Programul devine mai accesibil și echitabil, prin eliminarea criteriilor restrictive și extinderea perioadei de aplicare.

Printre modificările cheie:

  1. Eliminarea criteriului de 3% – Nu mai este necesar ca cheltuielile pentru energia electrică să reprezinte cel puțin 3% din veniturile întreprinderii în 2024.
  2. Extinderea termenului de aplicare – Termenul limită pentru depunerea cererilor a fost prelungit de la 10 la 30 de zile de la emiterea facturii.
  3. Compensații pentru întreg anul 2025 – Sprijinul, anterior prevăzut doar pentru lunile ianuarie, februarie și martie, va fi disponibil pentru toate cele 12 luni.

Cine este eligibil?
Producătorii și procesatorii agricoli, alături de întreprinderile din industria prelucrătoare, sunt invitați să aplice. Activitățile economice eligibile sunt definite conform codurilor CAEM-2, incluzând:

  • Agricultură, silvicultură și pescuit: 01.11 – 01.64 (cu excepția 01.15);
  • Industria prelucrătoare: 10.11 – 23.20 (cu excepții specificate).

Cum se aplică?
Cererile se depun online prin aplicația EVO sau pe platforma MCabinet, utilizând noul modul „COMPENSAȚII.” Statutul cererii poate fi monitorizat direct pe platformă.

Pentru completarea cererii, sunt necesare:

  • Numărul facturii de la furnizor și NLC;
  • Seria, numărul și data facturii pentru consumurile refacturate;
  • Cantitatea de energie electrică consumată.

Ministerul își propune să sprijine antreprenorii afectați de criza energetică, asigurându-se că mecanismul de compensare este ușor de accesat și eficient pentru nevoile sectorului privat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală