Canada întărește frontul: Aplică sancțiuni pentru nepoata lui Putin și flota din umbră a Rusiei

25 Feb. 2025, 11:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Feb. 2025, 11:31 // Actual //  Ursu Victor

Canada a introdus noi sancțiuni împotriva Rusiei, extinzând lista de restricții la 70 de persoane și companii, inclusiv la 109 tancuri, care fac parete din flota din umbră a Rusiei. Măsurile vin la trei ani de la începutul războiului din Ucraina, urmând exemplul Uniunii Europene, Australiei și Regatului Unit.

Printre persoanele sancționate se numără Anna Țivileva, nepoata președintelui rus Vladimir Putin și viceministru al Apărării, și soțul acesteia, Sergey Țivilev, ministrul Energiei din Rusia. De asemenea, sancțiuni au fost aplicate unor figuri importante precum jurnalistul Vladimir Pozner, președintele Federației de Schi din Rusia, Elena Vealibă, și alți oficiali și oameni de afaceri, inclusiv miliardarul Igor Altușkin, fondatorul „Rusiei Compania de Cupru”.

Guvernul canadian a subliniat că aceștia sunt acuzați de sprijinirea invaziei Rusiei în Ucraina și de implicare în deportările ilegale și transferul forțat al copiilor ucraineni în teritoriile ocupate temporar. De asemenea, aceștia sunt acuzați de propagandă și manipularea opiniei publice pentru a sprijini regimul lui Putin.

Pe lângă sancțiunile individuale, Canada a vizat și instituții precum Forțele Aerocosmice Rusești și alte entități de stat implicate în război și propagandă. De asemenea, au fost impuse sancțiuni împotriva unor companii și organizații, cum ar fi „RusCupru” și „Institutul de Dezvoltare a Internetului”.

Sancțiunile vizează și 109 nave a „flotei din dumbră” a Rusiei, care sunt folosite pentru activități economice ilegale și evaziune fiscală. Canada continuă să aplice presiuni asupra Rusiei, subliniind importanța menținerii unei linii ferme de sancțiuni pentru a descuraja agresiunea Rusiei în Ucraina.

În aceleași zile, Marea Britanie și Australia au introdus cele mai mari pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului, iar Uniunea Europeană a anunțat al 16-lea pachet de sancțiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Feb. 2025, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Feb. 2025, 16:41 // Actual //  Ursu Victor

Stanislav Copețchi, secretarul de stat al Ministerului Justiției, a exprimat o serie de îngrijorări cu privire la proiectul legislativ al deputatului Dorian Istrati, care vizează modificarea Codului Contravențional în contextul parcărilor neregulamentare. Potrivit oficialului, aceste rezerve sunt atât de ordin tehnic, cât și practic.

„Avem de-a face cu o supraîncărcare a normei din Codul Contravențional cu ipoteze care, în opinia noastră, nu își găsesc locul aici. În cazurile în care este necesară ridicarea și transportarea mijlocului de transport la parcări, este crucială implicarea și poziția Ministerului Afacerilor Interne și a Inspectoratului General al Poliției, care cunosc cel mai bine situațiile în care o astfel de măsură s-ar impune”, a declarat Copețchi.

Printre alte îngrijorări exprimate se numără și problema eventualelor modificări ale Regulamentului circulației rutiere, care ar putea genera discrepanțe între acesta și prevederile din Codul Contravențional. „Aceste discrepanțe ar necesita ajustări frecvente ale Codului Contravențional pentru a reflecta schimbările din legislația secundară, ceea ce ar putea duce la confuzii și ineficiență,” a explicat oficialul.

Copețchi a atras atenția și asupra ambiguităților din textul proiectului, în special asupra termenului „de îndată” folosit în contextul schimbării locului unui vehicul parcat neregulamentar.

„Nu este clar momentul inițial al curgerii acestui termen și cum poate fi aplicat în mod practic”, a subliniat secretarul de stat.

De asemenea, el a evidențiat nevoia unei exprimări legislative mai precise, subliniind că vehiculul nu poate fi mutat „prin solicitare telefonică”, ci doar în urma unei astfel de solicitări adresate proprietarului sau posesorului. În plus, Ministerul Justiției are rezerve în privința modului în care polițistul ar putea îndeplini obligația de notificare, în special în situațiile în care nu există acces la datele de contact ale proprietarului vehiculului.

„Trebuie să vedem asupra aspectelor tehnico-legislative și să găsim soluții clare pentru a garanta aplicarea eficientă și echitabilă a acestei măsuri”, a concluzionat Copețchi.

Deputatul Dorian Istrati a declarat astăzi, în cadrul consultărilor publice, că ridicarea vehiculului nu ar trebui percepută drept o sancțiune suplimentară aplicată cetățenilor, ci ca un serviciu destinat eliberării spațiului public. Declarațiile sale au venit în contextul discutării unui proiect de lege menit să reglementeze mai clar situațiile în care poate fi dispusă ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală