Sfârșitul erei tarifelor mici în Transnistria! Cresc dramatic costurile utilităților pentru populație

25 Feb. 2025, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Feb. 2025, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Pretinsele autorități diin stânga Nistrului au decis ajustarea tarifelor pentru gaz, electricitate, încălzire, apă potabilă și canalizare. Potrivit unui comunicat, „creșterea prețurilor va fi implementată într-un mod gradual, având în vedere nivelul veniturilor cetățenilor”.

Ajustarea tarifelor este rezultatul modificării mecanismului de calcul al prețului justificat economic pentru gazul natural. Acum, costul componentei de gaz utilizat la calcularea tarifelor este direct influențat de cheltuielile regiunii pentru achiziționarea și transportul gazului. În contextul economic actual, autoritățile sunt nevoite să cumpere gaz pe baza unor credite.

„Astăzi achiziționăm gaz. Achiziționăm, subliniez, cu fonduri împrumutate. Aceste fonduri sunt de natură rambursabilă. Trebuie să înțelegem acest aspect. Structura costului gazului s-a schimbat. S-au modificat și cheltuielile de livrare. Nu mai primim gaz direct, îl primim prin mai multe țări. Tranzitul prin diferite țări presupune costuri suplimentare”, a explicat Alexandr Rozenberg, pretinsul premier al enclavei.

Anterior, costul componentei de gaz pentru unii consumatori era de 1 ruble pentru o mie de metri cubi. Acum, acesta va reflecta realitățile economice actuale, atingând valoarea de 1.156,65 ruble pentru o mie de metri cubi. Creșteri proporționale sunt prevăzute și pentru alți consumatori industriali, care aveau un tarif mai mic decât cel menționat anterior.

Ajustările tarifelor vor intra în vigoare la 1 martie 2025:

  • Electricitate: Tariful va ajunge la 1,39 ruble pentru un kWh (1,61 de lei), mai mult decât dublu față de tariful actual, care variază între 0,54 și 0,72 ruble, în funcție de consum.

  • Gaz: Prețul va fi de 1,7 ruble pe metru cub (1,97 de lei), o creștere de peste două ori față de tariful actual de 0,81 ruble per metru cub. De asemenea, există limite pentru consumul de gaz: 400 de metri cubi pentru încălzire și 8 metri cubi pentru aragazuri.

  • Apă și canalizare: Tarifele pentru apă vor ajunge la 9,75 ruble pe metru cub (11,33 de lei), iar pentru canalizare, la 10,23 ruble pe metru cub (11,89 de lei). Prețurile anterioare erau de 4,52 ruble, respectiv 3,89 ruble.

  • Încălzire: Tariful pentru furnizarea căldurii va crește la 730,42 ruble (849 de lei) pentru o gigacalorie, aproape dublându-se față de prețul actual de 402,11 ruble.

Sectorul industrial continuă să rămână inactiv, deoarece gaze naturale nu ajung la întreprinderi. Drept urmare, volumul producției a scăzut cu 56% în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO