Dmitri Torner: Un program de stabilizare și relansare economică este unica soluție în situația în care a ajuns Moldova

27 Feb. 2025, 10:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Feb. 2025, 10:44 // Actual //  bani.md

Omul de afaceri Dmitri Torner afirmă că un program de stabilizare și relansare economică este unica soluție în situația în care a ajuns Republica Moldova.

„În ultima perioadă, spaţiul public este „invadat” de informaţii care vorbesc despre situaţia complicată ce s-a creat în Republica Moldova: scăderea dramatică a exporturilor, situaţia complicată din domeniul construcţiilor, deficitul bugetar de proporţii, creşterea continuă a datoriei de stat etc. Nu cred că e cazul să invoc cifre, căci doar aş repeta ceea ce s-a publicat deja de nenumărate ori. Ceea ce aş vrea să menţionez însă în context este faptul că, dincolo de unele speculaţii ce se fac, majoritatea acestor informaţii sunt adevărate şi sunt reflectate inclusiv în statistica oficială a ţării. Dar, dincolo de constatări, e clar că se impun şi acţiuni concrete. În caz contrar, situaţia se va agrava în continuare, iar consecinţele ar putea fi extrem de complicate.

Personal, sunt de părerea că, în situaţia în care s-a ajuns, unica soluţie reală ar fi un amplu program de stabilizare şi relansare economică. Prioritatea numărul unu, trebuie să fie anume stabilizarea, pentru că, fără ea, orice acţiuni nu s-ar întreprinde, nu vom putea vorbi în termeni reali de careva dezvoltare economică. Şi când vorbim de stabilizare în general, trebuie să pornim de la stabilizarea şi optimizarea finanţelor publice. Există un set de măsuri specifice care se întreprind atunci când se stabileşte scopul stabilizării şi optimizării finanţelor publice – ele trebuiesc studiate atent şi implementate.

Ca exemplu de astfel de acţiuni pot fi: optimizarea cheltuielilor administrative ale autorităţilor publice centrale şi locale, inclusiv prin reducerea cheltuielilor capitale, pentru procurarea bunurilor şi serviciilor; introducerea unui nou sistem de clasificare şi gradare a funcţiilor publice, care va sta la baza unui nou sistem de salarizare a funcţionarilor publici; revizuirea normelor în vigoare cu privire la salarizarea conducătorilor întreprinderilor de stat şi a întreprinderilor cu capital majoritar de stat; revizuirea metodologiei de elaborare şi executare a bugetului de stat; îngheţarea angajărilor în sectorul public; optimizarea structurii autorităţilor publice; instituirea moratoriului pe deplasări ale demnitarilor peste hotare (excepţii fiind făcute doar pentru cele cu adevărat necesare); anularea suplimentelor la salarii, acordate funcţionarilor publici pentru întrunirea unor indicatori specifici; revizuirea cheltuielilor legate de prestaţia Republicii Moldova în diverse structuri internaţionale etc. De rând cu aceste acţiuni, se impune şi perfecţionarea sistemului de administrare vamală şi fiscală, dar şi relansarea privatizării patrimoniului de stat prin licitaţii transparente. Toate aceste acţiuni, dar şi multe altele din acelaşi arsenal, ar permite stabilizarea situaţiei şi ar construi o bază solidă pentru relansarea ulterioară a economiei”, a scris el într-un comentariu pe Facebook.

Expertul în afaceri a spus că, la etapa a doua, se impun deja acţiuni de alt gen, pentru că ele vor ţinti nemijlocit dezvoltarea economiei, după obţinerea efectului primar – stabilizarea. Aici vorbim de acţiuni îndreptate deja spre reducerea poverii administrative şi fiscale pentru desfăşurarea afacerilor; revizuirea cadrului legal şi normativ în vigoare în vederea eliminării constrângerilor ce frânează dezvoltarea mediului antreprenorial; facilitarea accesului antreprenorilor la mijloace financiare pentru iniţierea, dezvoltarea sau relansarea afacerilor; stimularea investiţiilor publice şi private; liberalizarea continuă a pieţei muncii etc.

„Acţionând în cele două direcţii menţionate mai sus, noi vom putea vorbi în termeni reali de stabilizarea şi recuperarea economică a ţării în decurs de doar câţiva ani. Pentru aceasta însă, toate acţiunile ce se impun (cele menţionate de mine mai sus sunt doar câteva exemple) trebuie să se regăsească într-un document strategic bine gândit. Personal cred că acest document ar trebui să aibă forma unui plan de stabilizare şi relansare economică. Dar, în principiu, nu denumirea contează, ci conţinutul. La această etapă însă, ceea ce trebuie să facem este să conştientizăm şi să recunoaştem gravitatea situaţiei în care a ajuns ţara, dar şi să acţionăm corespunzător pentru a o depăşi. Şi cu cât mai repede va fi făcut acest lucru, cu atât mai multe şanse vom avea de a ieşi din criza care se aprofundează cu fiecare zi”, a mai spus businessmanul.

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 12:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:46 // Actual //  Ursu Victor

Într-un context regional și internațional marcat de scăderea exporturilor Republicii Moldova, Statele Unite ale Americii se dovedesc a fi una dintre puținele piețe unde comerțul bilateral a crescut semnificativ în ultimii doi ani – și aceasta exclusiv datorită exporturilor moldovenești. Datele au fost prezentate de analistul economic Veaceslav Ioniță vineri, 18 aprilie, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță” de la IDIS „Viitorul”.

Potrivit expertului, în perioada 2023–2024, exporturile moldovenești în SUA au crescut cu 38,7 milioane de dolari (+75,2%), atingând în 2024 un maxim istoric de 90,2 milioane de dolari. În același timp, comerțul cu majoritatea partenerilor tradiționali s-a contractat. În total, doar șase piețe externe au înregistrat creșteri – SUA fiind una dintre cele mai dinamice și semnificative din punct de vedere al valorii și al conținutului autohton al produselor exportate.

„În timp ce exporturile totale ale Republicii Moldova au scăzut cu 1 miliard de dolari în acești doi ani, în cazul SUA ele au crescut constant. Este cu atât mai interesant cu cât exact în această perioadă, noul președinte al SUA, Donald Trump, a impus tarife comerciale Republicii Moldova”, a declarat Ioniță.

Creșterea este remarcabilă și în ceea ce privește structura exporturilor. Dacă în anii anteriori ponderea produselor autohtone era modestă, în 2024 aproape 20% din totalul exporturilor de băuturi alcoolice moldovenești au avut ca destinație SUA. Cea mai spectaculoasă evoluție o înregistrează vermutul: în 2024, Moldova a devenit al șaselea cel mai mare exportator global de vermut, cu o cotă de 5,6% din piața mondială și 43,8 milioane USD exportați, dintre care 99% livrați în SUA. „Fiecare a cincea sticlă de vermut importată în SUA este produsă în Moldova”, a subliniat Ioniță.

Totodată, balanța comercială bilaterală s-a îmbunătățit considerabil. Dacă în trecut Moldova importa de trei-patru ori mai mult decât exporta din și în SUA, în 2024 gradul de acoperire a importurilor a urcat la 66,7%. În termeni absoluți, comerțul moldo-american a atins anul trecut 225 milioane USD, dintre care 90 milioane au fost exporturi moldovenești și 135 milioane – importuri.

Analistul notează că, dincolo de cifre, esențial este caracterul sustenabil al acestor exporturi: „Spre deosebire de Cehia, unde exportăm componente procesate cu materii prime de altă proveniență, în cazul SUA vorbim de produse moldovenești autohtone, cu valoare adăugată locală”.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a lansat un apel către autoritățile de la Chișinău să identifice și să sprijine exportatorii care au reușit această performanță: „Este esențial ca Guvernul să ofere sprijin acestor agenți economici și să creeze condiții pentru ca această tendință pozitivă să continue. SUA poate deveni una dintre cele mai importante piețe pentru produsele moldovenești de calitate”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009