Oligarhul din umbra Kremlinului vrea să controleze comerțul online din Rusia

22 Apr. 2025, 09:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Apr. 2025, 09:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin, miliardarul Iuri Kovalciuk, cunoscut drept „casierul personal” al liderului de la Kremlin, se pregătește să preia controlul asupra celor mai mari platforme de comerț online din Rusia – Ozon și Wildberries. Informația a fost dezvăluită de The Bell, care citează mai multe surse din industrie.

Potrivit surselor, structuri afiliate lui Kovalciuk au achiziționat deja un pachet de 27,7% din acțiunile Ozon, al doilea cel mai mare marketplace din Rusia, cu o cotă de aproape 25% din piața e-commerce. Tranzacția a fost parafată în 2024, cu implicarea directă a lui Serghei Kirienko, prim-adjunct al șefului administrației prezidențiale. Activele au fost vândute de „Vostok Investiții”, moștenitorul fondului Baring Vostok, pentru suma de 38,2 miliarde de ruble.

Anterior, aceeași participație era vizată de grupul VK, aflat de asemenea sub influența structurilor controlate de Kovalciuk și Gazprom.

În paralel, Kovalciuk își orientează atenția către liderul pieței – Wildberries, care deține o treime din comerțul electronic rusesc. Potrivit The Bell, interesul acestuia se manifestă în contextul unui conflict corporativ prelungit. Recent, o decizie a instanței de la Moscova a obligat fostul co-proprietar al Wildberries, Vladislav Bakalciuk, să transfere pachetul său de acțiuni soției sale, Tatiana Kim, fapt ce ar putea facilita preluarea de către noii investitori.

În plus, surse din industrie susțin că Kovalciuk deține deja participații semnificative și în Yandex.Market, estimările Forbes indicând un control potențial de până la 40% asupra platformei.

Controlul acestor trei giganți – Ozon, Wildberries și Yandex.Market – ar însemna consolidarea a peste 60% din întreaga piață de e-commerce din Rusia sub influența unui singur centru de putere. Potrivit analiștilor citați de The Bell, acest lucru ar putea pune capăt „războiului reducerilor” care domină în prezent sectorul.

Iuri Kovalciuk, în vârstă de 74 de ani, este acționar majoritar al băncii „Rusia” și președintele Centrului de Strategii pentru Dezvoltare „Nord-Vest”. Apare pe locul 47 în topul Forbes Rusia. În trecut, a fost co-fondator al cooperativei „Ozero”, formată în 1996 în jurul reședinței de vacanță a lui Vladimir Putin. De asemenea, este coproprietar al „Grupului Național Media”, iar surse apropiate regimului afirmă că a avut un rol-cheie în convingerea lui Putin să declanșeze invazia în Ucraina.

Influența familiei sale se extinde adânc în structurile de putere ale statului rus: fiul său, Boris Kovalciuk, este actualul șef al Curții de Conturi, iar fratele său, Mihail Kovalciuk, conduce prestigiosul Institut Kurceatov. Nepotul său, Kirill, este directorul general al „ABR Management”, vehiculul de investiții al familiei.

O eventuală consolidare a celor mai mari platforme de vânzări online din Rusia în mâinile unuia dintre cei mai influenți oameni din cercul lui Putin ar marca o nouă etapă în monopolizarea digitală a economiei ruse sub control politic direct.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 16:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 16:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mulți retaileri mari din Republica Moldova, în frunte cu milionarul Mircea Baciu (Bomba) și afaceriștii discreți Iurii Starodubov și Vitalie Moraru (Maximum), cer impunerea de taxe vamale și TVA la toate coletele comandate online din afara țării, invocând concurența neloială. Aceștia dar și alții au participat la Clubului Presei Economice.  În realitate, această mișcare pare mai degrabă o tentativă disperată de a opri schimbarea inevitabilă a pieței, în care consumatorul are din ce în ce mai mult acces la produse mai ieftine, mai diverse și livrate direct la ușă. E cel puțin ironic să vezi rețele care domină mallurile din Chișinău și au showroomuri de sute de metri pătrați plângându-se de „inechitate” pentru că Temu sau AliExpress livrează un telefon sau o pereche de adidași cu 30% mai ieftin. Dacă aceste magazine tradiționale ar fi oferit prețuri și servicii competitive, clienții nu s-ar fi orientat în masă spre online.

Mai grav este faptul că marii retaileri cer statului să-și folosească pârghiile pentru a le proteja profiturile, sub pretextul apărării bugetului public și al mediului economic local. Ei omit, desigur, să menționeze propriile practici de optimizare fiscală, importurile mascate sau forța de muncă plătită parțial la negru. De cealaltă parte, milioane de moldoveni profită de deschiderea pieței globale și comandă online nu pentru că vor să ocolească sistemul, ci pentru că piața locală nu le oferă nici varietate, nici calitate, nici prețuri decente. În loc să investească în digitalizare, în magazine online sau în îmbunătățirea serviciilor, acești retaileri preferă să ceară guvernului să-i apere de concurență.

În UE, problema a fost rezolvată nu prin interzicerea coletelor, ci prin integrarea giganților internaționali în sistemul fiscal european – vânzătorii plătesc TVA la sursă, iar datele despre colete sunt transmise digital. Moldova ar putea urma același model, fără a penaliza consumatorii. Dar în Moldova, marii jucători cer impozitarea tuturor coletelor, indiferent de valoare, sperând că taxele le vor readuce clienții pierduți. Aceasta este esența luptei: nu pentru buget, ci pentru controlul unei piețe care, încet, dar sigur, scapă din mâinile granzilor. Dacă se va da curs acestor presiuni, vom asista nu la protejarea economiei locale, ci la protejarea privilegiilor unei elite economice care nu vrea să concureze, ci să controleze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA