La ce pericole se expune Bezos călătorind în spațiu. Miliardarul lumii riscă totul pentru 11 minute în cosmos

16 Iun. 2021, 11:02
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
16 Iun. 2021, 11:02 // Au Bani //  MD Bani

Jeff Bezos va călători în curând în spațiu, iar presa din SUA se întreabă cât de mult riscă miliardarul prin această decizie.

În cadrul unei dezbateri aprinse, jurnaliștii de la CNN se întrebau:

Dacă ai avea atât de mulți bani, ai risca să îți pierzi, poate, inclusiv viața, pentru a zbura 11 minute in spațiu?

Din punct de vedere istoric, călătoriile în spațiu sunt riscante. Aici nu încape loc de îndoială.

Deși riscurile nu sunt neapărat astronomice pentru călătoria lui Bezos în cosmos, întrucât compania sa spațială Blue Origin a petrecut cea mai bună parte a ultimului deceniu perfecționându-și racheta suborbitală New Shepard, cu siguranță nu vorbim despre o banalitate lipsită de riscuri.

Zborul lui Jeff Bezos va dura aproximativ 11 minute. Zborurile suborbitale diferă mult de zborurile orbitale de tipul celor pe care ni le imaginăm noi, atunci când ne gândim la zborurile spațiale.

Zborurile New Shepard ale Blue Origin vor fi călătorii scurte, în sus și în jos, la marginea spațiului cosmic.

Rachetele orbitale trebuie să acumuleze suficientă putere pentru a atinge cel puțin 17.000 de mile pe oră. Totuși e bine de știut că zborurile suborbitale necesită mult mai puțină putere și viteză.

New Shepard e proiectată să atingă de aproximativ trei ori viteza sunetului. Ea zboară direct în sus până când racheta își consumă cea mai mare parte a combustibilului. Noua capsulă Shepard de la Blue Origin, care este complet autonomă și nu necesită pilot, nu a avut niciodată un accident exploziv în 15 zboruri de testare, scrie playtech.ro.

Totuși, vitezele mari și altitudinile mari prezintă riscuri inerente și chiar și erorile mici pot avea consecințe mari, însă capsula în care călătorește Bezos va fi presurizată, așa că nu are nevoie de un costum special pentru a-l păstra în siguranță și va avea acces la o mască de oxigen, în cazul în care cabina își pierde presiunea.

Nava spațială este, de asemenea, echipată cu un sistem conceput pentru a arunca capsula New Shepard și pasagerii departe de rachetă, în caz de urgență.

Chiar și în aceste condiții, nu există nicio modalitate de a garanta la nivel absolut siguranța pasagerilor, în cazul în care New Shepard nu funcționează corect.

Chiar dacă zborurile suborbitale sunt mai puțin riscante decât misiunile orbitale, ele pot fi totuși mortale.

Unul dintre avioanele spațiale suborbitale ale Virgin Galactic, de exemplu, s-a destrămat în 2014, când unul dintre copilotii vehiculului a lansat prematur sistemul de pene conceput pentru a menține ambarcațiunea stabilă la coborâre.

Prin urmare, Jeff Bezos nu este pus la adăpost de riscuri în misiunea sa spațială. Sperăm doar că miliardarul va reveni în sigurnață cu picioarele pe Pământ, după cele 11 minute istorice.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO