Fenomenul coruperii electorale a pus mulți cetățeni în situații umilitoare, în care nu doar că li se ofereau bani sau bunuri pentru vot, dar erau încurajați să contribuie la perpetuarea practicii, atrăgând la rândul lor și alte persoane în acest circuit. Declarațiile au fost făcute de invitații emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV.
Mihail Crivorucenco, șeful Direcției de Ordine Publică din cadrul Poliției, a afirmat că sistemul de corupere a alegătorilor funcționează asemenea unei piramide: în vârf se află liderii care coordonează mecanismul, iar la bază – oameni simpli, adesea manipulați prin oferirea de bani sau bunuri.
„Satele sunt mai ușor manipulate, mai ușor determinate prin constrângere și convingere de liderii din localități să se folosească de bunuri reieșind din criză în care se află. Urmare și a nivelului scăzut de educație, persoana nu conștientizează faptul că acceptarea de banii sau produse alimentare este corupere electorală… Și mai avem o categorie – cei de vârstă înaintată. Oamenii în etate se bucură fiind induși în eroare că pachetul primit este un ajutor social, dar asta este o formă de corupere”, a spus Mihail Crivorucenco.
Nicolae Panfil, director de program la Asociația Promo-LEX, consideră că o parte dintre cetățeni au ajuns în vizorul politicienilor corupți după ce s-au simțit marginalizați și excluși din societate. Potrivit lui, acești oameni au fost ademeniți cu bunuri materiale și promisiuni frumoase.
„Unii cetățeni au ajuns în situația aceasta pentru că nu au văzut mult timp un suport real din partea statului, un mesaj de suport din partea autorităților. Aceștia sunt vulnerabili nu doar că sunt săraci, dar și că nu au cu cine interacționa, nu au de la cine lua un sfat, de la cine primi o informație obiectivă. Eu sper că, în această campanie, partidele politice vor merge să discute cu cetățenii și să nu-i lase pradă anumitor actori politici ghidați din afară și controlați de Federația Rusă să-și facă mendrele”, a menționat Nicolae Panfil.
După alegerile prezidențialele și referendumul din toamna anului 2024, polițiștii au întocmit peste 20.000 de procese verbale pentru corupere electorală, iar suma amenzilor aplicate constituie peste 400 de milioane de lei. Anterior, poliția a anunțat că peste 200.000 de persoane sunt cercetate pentru corupere electorală. Legislația prevede amenzi cuprinse între 25.000 și 37.500 de lei pentru corupere electorală pasivă.
Acest produs a fost realizat în cadrul Campaniei „Votează liber și raportează corupția electorală!”, implementate de Asociația Promo-LEX. Materialul a fost realizat cu susținerea proiectului „Consolidarea rezilienței democratice în Moldova”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Norvegia, Canada, Suedia și Danemarca. Conținutul acestui material aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Promo-LEX, ONU, inclusiv a PNUD, a statelor membre ale ONU sau a donatorilor