Dorul, vinul și vorba mamei sunt „Moldova care ne unește”. Grupul Media Realitatea lansează campania care schimbă țara

16 Iul. 2025, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iul. 2025, 10:35 // Actual //  bani.md

Viitorul țării este fiecare dintre noi. Orice pas mic înseamnă o schimbare mare, iar alegerile pe care le facem azi vor influența viața urmașilor urmașilor noștri. În aspirația că fiecare cetățean va ajunge cât mai sus și ne va duce faima în lume, Grupul Media Realitatea lansează campania „Moldova care ne unește”.

Din iulie până în octombrie, urmăriți pe platformele Grupului Media Realitatea povești ale oamenilor care au reușit să scrie istorie și să ne facă mândri, opinii ale cetățenilor pe care îi întâlnim în stradă, informații despre actualitatea socio-politică și materiale despre simbolurile pe care moldovenii le poartă cu ei, în suflet sau în bagaje, de la Lisabona până la New York.

„Prin intermediul campaniei „Moldova care ne unește” vrem să promovăm ideea că țara noastră trebuie să își urmeze calea spre libertate, iar oamenii – să devină prosperi și să își îndrăgească și mai mult plaiul. Știm că unele realități dor, dar înțelegem că e în viitorul și în puterile noastre. Vom munci pentru ca viitorul nostru să devină mai bun și îi îndemnăm pe toți cetățenii Republicii Moldova să facă la fel, în orice colț al lumii s-ar afla. Indiferent de domeniul lor de activitate, de vârstă, sex, religie, etnie sau limba vorbită”, transmite echipa Grupului Media Realitatea.

Pornim din poarta casei în lumea mare și ducem tricolorul peste tot. Sportivii noștri îl poartă pe spate la competiții internaționale și plâng când aud cum răsună peste ring „Limba Noastră”.

Tinerii noștri ajung până la capătul lumii și devin cei mai buni acolo. Când pleacă, își pun în valize ia, mărțișorul, însoțite de aromele Moldovei – câteva plăcintele de-ale mamei și o sticlă de vin. Ca să își potolească dorul de casă.

Hora moldovenească se joacă la nunți din Franța, Italia, Spania, Portugalia, SUA sau Rusia. Reveniți acasă, moldovenii își dau întâlnire la monumentul lui Ștefan cel Mare, comemorează strămoșii de Paștele Blajinilor și se îmbrățișează la Aeroport.

Piața Marii Adunări Naționale adună ani la rândul sute de mii de cetățeni la evenimente care schimbă istoria. Tot ce îi unește pe acești oameni de la 1989 încoace este dorința de a trăi mai bine, mai fericit și liberi sub cerul senin.

Moldovenii rămân uniți. Chiar dacă sărbătoresc de două ori Crăciunul, spun aceleași rugăciuni oriunde s-ar afla în lume. Moldova este mândria noastră. Este casa sufletelor noastre. Este locul unde dorul are rădăcini, iar aerul poartă amintiri. Oricât de departe am fi, Moldova ne iubește ca o mamă.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 14:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 14:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul a adoptat recent, în lectură finală, un proiect de lege care întărește drepturile consumatorilor de servicii financiare și sporește responsabilitatea furnizorilor din acest sector. Actul normativ marchează începutul procesului de modernizare a cadrului legal, în perspectiva armonizării cu legislația Uniunii Europene.

Conform noilor reglementări, colectarea datoriilor aferente contractelor de credit de consum va intra sub supravegherea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), care va controla respectarea limitelor privind dobânda, comisioanele și costul total al creditului, acesta neputând depăși suma debursată.

CNPF va monitoriza și activitatea intermediarilor – inclusiv brokeri și agenți de credite – pentru a combate practicile comerciale incorecte și abuzurile în procesul de vânzare a bunurilor în rate. Totodată, beneficiarii de credite de la Asociațiile de Economii și Împrumut vor beneficia de același regim de protecție ca ceilalți consumatori financiari, iar fidejusorii vor fi acoperiți de Legea privind contractele de credit de consum, la fel ca debitorii principali.

Noua lege introduce și obligația creditorilor de a adopta politici interne privind restructurarea datoriilor pentru debitorii aflați în dificultate, măsură ce va consolida protecția în perioade de criză economică. În plus, sunt clarificate aspecte legate de aplicarea dobânzii de întârziere și este impusă obligativitatea includerii graficului de rambursare în informația precontractuală.

O modificare importantă vizează calcularea perioadei de trei ani pentru reparația cu piese originale a vehiculelor asigurate, care va începe de la data primei înmatriculări, nu de la anul fabricației. Aceasta corectează o practică defavorabilă pentru posesorii de mașini înmatriculate cu întârziere.

Pentru contractele de asigurare, furnizorii vor fi obligați să analizeze necesitățile fiecărui consumator și să ofere documente de informare înainte de semnare. În plus, constatarea amiabilă va putea fi completată și în format electronic, facilitând procedura în caz de accident.

Pentru produsele financiare combinate, cum ar fi vânzările în rate cu polițe de asigurare incluse, consumatorii vor primi informații separate pentru fiecare componentă și vor avea posibilitatea de a le achiziționa distinct. Publicitatea la aceste servicii va fi supusă unor reglementări mai stricte pentru a preveni inducerea în eroare.

Legea prevede și o procedură standard de soluționare a reclamațiilor la nivelul furnizorilor, cu termen de răspuns de maximum 15 zile lucrătoare. Dacă răspunsul nu este satisfăcător, consumatorii pot sesiza CNPF sau instanțele de judecată.

Pentru creșterea eficienței controlului, CNPF va avea dreptul să efectueze „cumpărături de control” – metode anonime de testare a conformității furnizorilor, utile în depistarea neregulilor ascunse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA