Jucăriile miliardarilor: achizițiile extravagante ale celor mai bogați oameni din lume

26 Iun. 2021, 05:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
26 Iun. 2021, 05:40 // Au Bani //  MD Bani

Ce ați cumpăra dacă ați avea toți banii din lume? Unii optează pentru mașini scumpe și bunuri imobiliare suficient de mărețe pentru a face ca Palatul Buckingham să se simtă ca o cârpită modestă. Alții – precum acești miliardari – optează pentru opțiuni mai ciudate. Iată câteva dintre jucăriile cumpărate de miliardari.

Elon Musk și Lotus Esprit

Elon Musk este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, care a reinventat literalmente automobilul și a fost pionierul rachetelor spațiale refolosibile. Deci, ce cumpără Elon Musk pe care nimeni altcineva nu îl poate cumpăra?

Musk, a cumpărat o bucată de amintiri iconice ale Bond-ului. Domnul Musk a achiziționat iconicul Lotus Esprit din filmul „James Bond” din 1977, Spionul care l-a costat  1,3 milioane de dolari.

Deoarece mașina a fost folosită pentru scene subacvatice, a venit fără roți și nu putea circula pe uscat. Nici măcar nu este rezistentă la apă.

Steve Cohen și rechinul său tigru

Steve Cohen este un manager de fonduri speculative, miliardar care are o tendință pentru artă. Arta cu adevărat, foarte scumpă. Este bine cunoscut pentru achiziționarea piesei iconice Damien Hirst intitulată „Imposibilitatea fizică a morții în mintea cuiva care trăiește” în 2006 pentru 10,51 milioane de dolari. Are un rechin tigru de 4,2 metri suspendat într-un rezervor de formaldehidă.

S. Truett Cathy și batmobilul său

S. Truett Cathy a fost un milionar care a crescut lanțul american de fast-food Chick-fil-A pentru a deveni o franciză enormă. De asemenea, s-a întâmplat să fie un mare pasionat de automobile. Domnul Cathy a fost cucerit de Batmobile folosit în filmul din 1992 Batman Returns, așa că l-a cumpărat pentru 328.330 de dolari.

 

Bill Gates și … camera cu trambulină

El a fost cel mai bogat om din lume pentru o perioadă de aproape 20 de ani, dar nimic nu i-a luat fantezia lui Bill Gates decât să aibă o trambulină în jur. În ciuda faptului că deține o casă de 150 de milioane de dolari, domnul Gates a declarat pentru Reddit AMA că cea mai mare îngăduință a sa a fost o „cameră cu trambulină” din conacul său.

Roman Abramovich și cel mai mare iaht din lume

Roman Abramovich este un om de afaceri miliardar ruso-israelian și om politic care și-a câștigat banii printr-o companie de investiții private de mare succes. De asemenea, este cunoscut ca proprietar al clubului din Premier League Chelsea FC – dar nu aceasta este cea mai extravagantă achiziție a sa. Barca sa Eclipse, construită la un cost estimat la 550 de milioane de dolari, măsoară 162 metri, are două plăcuțe de elicopter și poate lansa un mini-submarin.

în 2013, superiahtul domnului Abramovich a fost plasat pe locul al doilea pe lista celor mai mari superiahturi din lume.

Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud și Salvator Mundi

Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud a cumpărat tabloul „Salvator Mundi” al lui Leonardo da Vinci pentru suma de 590 milioane USD de dolari. În 2019, s-a raportat că cele mai scumpe lucrări de artă din lume au fost instalate pe superiahtul de 810 milioane de dolari al lui Mohammed bin Salman.

 

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ