Sunt rezultatele anchetei: Chironda riscă să fie demis chiar azi, în CMC. Primarul a scris tot ce crede despre el

02 Iul. 2021, 10:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Iul. 2021, 10:40 // Actual //  MD Bani

Epopeea scandalului de la Primărie iscat între viceprimarul Victor Chironda și primarul general, Ion Ceban ar putea lua sfârșit astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău. Cel puțin asta susține Chironda, într-o postare pe Facebook, scrie Realitatea.md.

„Din cîte înțeleg, la ședința de azi a CMC va fi solicitată demiterea mea. Sper ca domnul primar să aibă suficient curaj și deminitate să se prezinte în persoană în fața consiliului cu această solicitare. Consider aceste acțiuni drept o tentativă de intimidare care are drept scop reducerea mea la tăcere pe subiectul ilegalităților admise de șefa DGAURF Dogotaru în procedura autorizării demolării hotelului Național dar și alte încălcări în domeniul autorizărilor în construcții. Domnule Ceban, nu aveți nevoie de mine în procesul discreditării imaginii primăriei. Vă descurcați foarte bine și singur”, a scris viceprimarul.

De asemenea, Chironda mai scrie că dis-de-dimineață a primit o scrisoare la Primărie din partea edilului Capitalei, Ion Ceban.

„Dincolo de faptul că se încalcă grav prevederile codului muncii, situația e pur și simplu penibilă. Dar le voi lua pe rînd: La punctul 1 nu mi s-a prezentat nici rezultatele lucrului grupului de anchetă, nu mi s-au solicitat explicațiile în termenul prevăzut de lege, nu este finalizată investigația procuraturii municipale pe cazul falsificării actului de constatare a lipsei mele de la serviciu din 31 mai. La punctul 2 nu mi s-a prezentat evaluarea activității mele și dovezile privind neîndeplinirea atribuțiilor. La punctul 3 e pur și simplu ridicol. Se pare că juriștii dlui primar nu au idee despre legea Nr. 122 din 12-07-2018 privind avertizorii de integritate”, se mai arată în postare.

Realitatea.md amintește că ședința de astăzi a CMC a fost programată pentru ora 13:00.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău