Veaceslav Platon: Trăiesc din economii, am 60 de milioane de dolari

07 Iul. 2021, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Iul. 2021, 10:23 // Actual //  MD Bani

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, reprezentant al candidatului independent Veaceslav Valico, și fostul deputat român Cristian Rizea, reprezentant al partidului politic NOI, și-au aruncat săgeți în timpul unei noi runde de dezbateri electorale. În timp de Rizea l-a acuzat pe Platon că ar fi pactizat cu Dodon și Plahotniuc pentru a-și continua schemele de corupție după alegeri, Platon spune că și-a câștigat toți banii legal, iar acum ar trăi din economiile de milioane de dolari, notează IPN.

Condamnat în România la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru spălare de bani, fostul deputat român Cristian Rizea spune că a decis să se implice în politica din Republica Moldova pentru a eradica fenomentul corupției.

„Partidul NOI luptă pe bune, nu simulează lupta cu sistemul mafiot. Reprezentantul sistemului mafiot este aici în platou, Veaceslav Platon. Platon a făcut pact cu diavolul, a făcut pace cu Dodon și Plahotniuc și acum este împotriva Maiei Sandu ca să poată continua toate schemele mafiote după 11 iulie. Platon pompează bani în blocul lui Usatîi”, a spus Cristian Rizea, reprezentantul Partidului Politic NOI, în cadrul dezbaterilor electorale „Te votezi la ProTV”.

Prezent la dezbateri în calitate de reprezentant al candidatului independent Veaceslav Valico, Platon a refuzat să vorbească despre faptul că sora sa își ispășește pedeapsa într-un penitenciar din Federația Rusă în dosarul Landromatului. De asemenea, Veaceslav Platon a ignorat întrebările ce vizau presupusa implicare a sa în scheme de corupție. Controversatul om de afaceri spune că a decis să se implice în această campanie pentru a le spune oamenilor adevărul despre formațiunile proeuropene.

„Obiectivul de bază pe care ni l-am trasat atât eu, cât și candidatul pe care-l reprezint este să demascăm toată minciuna și manipularea pe care unii concurenți o folosesc în această campanie. Scopul noastru este să nu permitem ca cetățenii să fie prostiți din nou. Eu acum nu muncesc oficial nicăieri, trăiesc din economii. Am economii de 60 de milioane de dolari. I-am făcut prin vânzarea energiei electrice și gazului în Ucraina și Federația Rusă”, a spus Veaceslav Platon.

Maria Olar, reprezentanta formațiunii Oamenilor Muncii, a menționat că prioritățile partidului sunt lupta cu corupția, dezvoltarea economiei prin atragerea investițiilor și promovarea oamenilor integri în funcții cheie din stat.

„În partidul nostru sunt oameni noi în politică, oameni care nu sunt implicați în furturi, delapidări de fonduri europene. Eu acum nu lucrez, dar mă întrețin copiii. Într-adevăr, casa mea cu două niveluri nu este declarată, pentru că aparține copiilor”, a spus Maria Olar, candidat la funcția de deputat pe lista Partidului Oamenilor Muncii.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală