Națiunile producătoare de petrol sunt de acord cu controlul prețurilor

19 Iul. 2021, 11:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Iul. 2021, 11:30 // Actual //  MD Bani

Națiunile producătoare de petrol au fost de acord să își mărească producția, cu scopul de a reduce prețurile și de a reduce presiunea asupra economiei mondiale.

Organizația OPEC și parteneri precum Rusia vor crește oferta din august după ce prețurile au urcat la maximele de doi ani și jumătate în timpul pandemiei, scrie BBC.

Miscarea ar trebui să aibă un impact asupra prețurilor benzinei la pompă, care au și crescut. Prețul țițeiului Brent a crescut cu 43% în acest an, până la aproape 74 de dolari pe baril.

Anul trecut, OPEC și partenerii săi au redus producția cu un record de 10 milioane de barili pe zi (bpd), pe fondul unei scăderi a cererii provocată de pandemie și a prăbușirii prețurilor.

Cu toate acestea, anul acesta prețul petrolului a crescut pe măsură ce economiile s-au redeschis, contribuind la creșterea inflației în unele țări și amenințând că va pune frâna redresării globale.

Producătorii de petrol au căutat să ușureze reducerile, dar un scandal între Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite a amenințat că va deraia planurile la începutul lunii iulie.

Abu Dhabi s-a opus propunerii Riadului și a Moscovei de a extinde bordurile de producție până în 2022, după ce au respins cererea sa de a produce mai mult petrol.

În cadrul noului acord, OPEC și partenerii au convenit să mărească oferta cu încă două milioane de barili pe zi din august până în decembrie 2021 pentru a ajuta la stabilizarea pieței.

Cote mai mari de producție au fost, de asemenea, convenite pentru mai mulți membri din mai 2022, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Rusia, Kuweit și Irak.

Organizația a spus că va elimina treptat până în septembrie 2022 reducerile producției de petrol care au fost aduse anul trecut.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat pentru postul public de televiziune Rossia 24 că membrii au fost „constructivi” și au găsit „consens”.

„Pandemia nu este încă depășită, dar vedem că, datorită vaccinării din întreaga lume, cererea pentru producția noastră se recuperează, la fel ca și utilizarea mașinilor și a avioanelor aeriene”, a spus el.

„Prin urmare, este foarte important pentru noi să ne îndeplinim responsabilitățile și să permitem redresarea economiei mondiale.”

 

Realitatea Live

07 Mai 2024, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 09:43 // Actual //  Lupu Eduard

Rubla slabă și nerespectarea plafonului prețului petrolului au aproape dublat veniturile bugetului de petrol și gaze.

În aprilie, acestea s-au ridicat la 1,23 trilioane de ruble, a raportat Ministerul Finanțelor de la Moscova, inclusiv 1,05 trilioane de ruble — veniturile din petrol, calculate de Bloomberg. Veniturile din petrol și gaze au fost cu aproape 90% mai mari decât cu un an mai devreme, iar veniturile din petrol au fost de peste două ori mai mari decât în ​​aprilie 2023 (497 miliarde RUB).

Acesta este rezultatul creșterii prețului petrolului și al unui curs de schimb mai mic al rublei. În aprilie, taxele au fost plătite pe baza de 70,34 dolari pe baril de Urali și un curs de schimb de 91,7 ruble/dolar față de 48,67 dolari/baril și 70,09 ruble/dolar cu un an mai devreme. Totalul este de aproape 90%.

O astfel de creștere rapidă se datorează în mare măsură efectului de bază. Începutul anului trecut a fost catastrofal pentru buget: după introducerea unui plafon de preț, cotațiile Uralului au scăzut sub 50 de dolari pe baril, iar veniturile bugetului de petrol și gaze au scăzut cu aproape jumătate. După aceasta, autoritățile au limitat reducerea petrolului rusesc la referința Brent pentru calcularea taxelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău