Studenții din Republica Moldova vor învăța antreprenoriatul tech la universități. Ce include programul de studii

09 Aug. 2021, 13:57
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
09 Aug. 2021, 13:57 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Veste bună pentru studenții din Republica Moldova, acești vor începe a studia încă de pe băncile universității antreprenoriatul tech. Astfel, prin intermediul programului „Startup Universities”, începând cu luna septembrie a anului curent, 40 de studenți de la universitățile din Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul vor beneficia de program și vor obține cunoștințe și abilități antreprenoriale. Inițiativa are scopul de a stimula potențialul tinerelor generații pentru dezvoltarea economiei naționale.

Datorită acestui curs, tinerii vor avea posibilitatea să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale în domeniul tech.

Ana Chirița, Directoarea Proiectului TEKWILL, Director Proiecte Strategice ATIC: „Actualmente, în întreaga lume, este o creștere mare a startup-urilor și a produselor proprii cu valoare adăugată, obținute prin antreprenoriatul tehnologic. Întrucât domeniul nu este studiat în universități, am observat necesitatea de a susține universitățile, inclusiv profesorii, pentru a putea ajusta, ulterior, curriculele în baza cărora ghidează studenții de la profile economice. Astfel, va crește o generație de antreprenori cu noi cunoștințe și abilități în domeniu.”

Cursul va fi integrat în curricula universitară și va fi certificat în cadrul diplomei de licență. Acesta conține subiecte ce țin de trendurile ecosistemului și dezvoltarea afacerilor tehnologice. În cadrul disciplinei, studenții vor învăța să dezvolte o afacere de la idee la aplicare, fiind mentorați de profesori pregătiți în domeniu. De asemenea, pe durata cursului, studenții vor fi familiarizați cu managementul strategic, planificarea financiară, marketing-ul, pitch-ul, atragerea investitorilor etc. Procesul educațional va presupune o abordare mixtă de lucru în grup, dar și individual, tinerii fiind stimulați să studieze și să aplice cunoștințele în afara orelor.

Madelene Eichorn, manageră de programe, Ambasada Suediei: „Suedia împreună cu USAID și-au unit forțele pentru a susține o inițiativă care a schimbat unul dintre sectoarele fundamentale ale Moldovei. Proiectul va include cursuri ample despre dezvoltarea afacerilor tehnologice și a ecosistemului antreprenorial. Încurajăm, în special, fetele și femeile, să urmeze o carieră în știință, tehnologie, inginerie și matematică pentru a valorifica potențialul tuturor tinerilor din Moldova.”

O ediție pilot a programului s-a desfășurat, în perioada martie-mai a anului curent, în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei. În cadrul cursului, 10 studenți ai Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, dar și ai Facultății Inginerie Economică și Business au fost familiarizați cu antreprenoriatul tehnologic.

Cu ajutorul acestui program, studenții vor putea genera produse inovatoare și utile pentru societate. Programul își propune să schimbe viziunile tinerilor, orientându-i către dezvoltarea economiei digitale, care este în continuă ascensiune la nivel internațional.

„Startup Universities” este parte a programului „Startup Academy”, dezvoltat de TEKWILL, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ