Câte întreprinderi există în Republica Moldova. Cele mai multe sunt SRL-uri

09 Aug. 2021, 15:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Aug. 2021, 15:40 // Actual //  MD Bani

Potrivit datelor statistice publicate de Agenția Servicii Publice, la 1 iulie 2021, în Republica Moldova, în Registrul de stat al unităților de drept, erau înregistrate în total 160 281 entități. După forma de organizare, cele mai multe unități de drept sunt SRL-uri – peste 90 mii și întreprinderi individuale – circa 24 mii.

În același timp, în Registru erau incluse câte 2 unități de concerne și colhozuri, precum și câte o unitate de activitate de întreprinzător a persoanei fizice și de întreprindere cooperatistă.

Totodată, în profil administrativ-teritorial, cele mai multe întreprinderi – peste 68 mii activează în mun. Chișinău. În Bălți erau înregistrate peste 5 mii unități, în UTAG – peste 4 mii, în Ialoveni peste 3 mii, iar în Cahul, Orhei, Anenii Noi, Strășeni, Ungheni, peste 2 mii.

Cele mai puține întreprinderi, conform Registrului, sunt înregistrate în teritoriul din partea stânga a Nistrului și mun. Bender – 233 unități, dar și în Basarabeasca – 409 și Dubăsari – 525.

Sursa: contabilsef.md

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 11:32 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță reluarea licitației pentru locațiunea spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), cu modificări menite să atragă un număr mai mare de companii internaționale de renume.

După ce în etapa anterioară a licitației a fost înregistrată o singură companie interesată, APP propune ajustarea condițiilor pentru a crește atracția pentru potențialii participanți. Astfel, se va recomanda includerea unor explicații suplimentare și mai detaliate ale criteriilor de participare, pentru a elimina orice interpretare ambiguă.

De asemenea, se va reduce numărul aeroporturilor în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, de la 10 la 7, și se va împărți licitația în două loturi distincte: unul pentru magazinele de tip Travel Retail și un altul pentru Food and Beverages.

Pentru a stimula interesul companiilor, se va propune și extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani pentru câștigătorul licitației. Această modificare necesită și ajustarea legislației existente, iar APP va propune Parlamentului includerea Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor nepasibile de privatizare, garantând astfel că AIC va rămâne în proprietatea statului pe viitor.

Termenul pentru inițierea licitației va fi stabilit după modificarea legislației privind bunurile nepasibile de privatizare, iar APP este hotărâtă să desfășoare procesul într-o manieră transparentă și echitabilă, asigurând interesul public și respectând standardele internaționale în materie de achiziții publice.

Anterior, au fost două licitații la care participase compania Lagardere, dar din lipsă de competitori licitațiile au fost anulate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău