Blocuri de locuit în loc de pădure! „Schema” pusă la cale de un agent economic de la Codru. Ce-i nemulțumește pe oameni

11 Aug. 2021, 15:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Aug. 2021, 15:15 // Actual //  bani.md

Situație scandaloasă în orașul Codru, municipiul Chișinău, acolo unde un agent economic a decis să ridice din temelie mai multe blocuri de locuint chiar în mijlocul pădurii, fapt ce a creat indignări în rândul locuitorilor. Oamenii au depus o sesizare și cer ca ilegalitatea să fie stopată, scrie Realitatea.md.

Potrivit autorilor sesizării, pentru construcția acestor blocuri urmează a fi schimbat Planul Urbanistic Zonal, ceea ce ar însemna defrișarea a circa 1,2 ha de pădure.

„Defrișarea pădurilor și construcția blocurilor pune în pericol casele care sunt construite mai în vale de mai mulți ani, existând astfel riscul ca după construcția blocurilor locative multietajate, acestea să vină la vale peste casele noastre”.

Astfel, Realitatea.md a luat legătura cu Stelian Manic, consilier în cadrul Consiliului Codru pentru a ne explica cum stau de fapt lucrurile.

„Situația este ieșită din comun. Acum două luni, cineva a procurat porțiunea de teren, este vorba de 1, 2 ha de pământ, iar el este așezat într-o pantă unde a fost cândva o pădure. Dacă anterior pământul nu putea trece în proprietatea cuiva, prin diverse scheme el a trecut.

Proprietarul care în urmă cu 2 luni a cumpărat pământul, acum a hotărât brusc că vrea să construiască un cartier întreg, chiar pe pantă. Ei planifică să defrișeze pădurea, iar cel mai picant este că este acest lucru trece timp de 2 luni prin consiliul orașului Codru. Mai mult, cel care lobează este în fruntea consiliului orașului Codru. La moment, el gestionează cu toate schimbările de PUZ.

Acest personaj, timp de un an și-a croit o majoritate și el nici măcar nu este locuitor al orașului Codru, iar anterior pe numele lui și a tatălui, ex-magistrat, a fost întocmit un dosar penal pentru că au încercat din orașul Codru să fure 700 ha de pământ.

Joi vom avea patru schimburi de Puz-uri. Ei probabil au pierdut toate malurile și se grăbesc până au posibilitatea să facă toate aceste schimbări”.

Mai mult, consilierul ne-a declarat că întradevăr în această zonă este expusă alunecărilor de teren, iar defrișarea copacilor va agrava și mai mult situația.

„Mă bucur că oamenii s-au ridicat și mobilizat pentru că e o zonă foarte frumoasă, pădure chiar sub orașul Chișinău, iar mai la vale este Vila lui Antonescu, un monument istoric foarte extraordinar. Se află chiar sub panta pe care ei vor să o construiască, iar dacă se defrișează copacii, devine mult mai periculos. Mai mult, dacă se vor ridica 11 cartiere a câte 15 etaje pe un loc foarte mic, e catastrofă. Peste câțiva ani noi riscăm foarte mult aici.

Încercăm să ținem piept la toată situația creată, încercăm să oprim hoțomanii unde și cum avem posibilitatea. Joi, la ședința consiliului vom încerca să nu admitem aceste lucruri”.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău