Startup-ul norvegian Gelato este acum „unicorn”. În continuare își propune să adopte și imprimarea 3D

17 Aug. 2021, 09:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Aug. 2021, 09:52 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Platforma de imprimare la cerere din Norvegia, Gelato, a obținut o finanțare de 240 de milioane de dolari, evaluându-se astfel la 1.05 miliarde de dolari. Runda de finanțare a fost condusă de capitalul privat global și de firma VC Insight Partners, cu participarea SoftBank Vision Fund 2 și investitorul existent Dawn Capital.

Este una dintre cele mai mari runde de finanțare din Norvegia în acest an.

Gelato este o companie de software care produce produse tipărite personalizate – de la îmbrăcăminte și decor, până la cărți foto – în 32 de țări la nivel global. Baza sa de consumatori este formată din antreprenori, creatori și oameni din economia modei care doresc să înființeze afaceri – și s-a găsit un potențial tot mai mare de a intra în economia creatorilor.

Nu întotdeauna a fost ușor pentru creatorii de conținut să ajungă la o bază globală de clienți, dar Gelato își propune să umple acest gol oferind o piață globală pentru creatori.

Lucrează cu o rețea globală de companii locale pentru a imprima articole pentru clienții săi la cerere. Aceasta are avantajul de a face produsele mai personalizabile și mai durabile. Gelato (și clienții săi) nu produc articole în vrac, ci numai atunci când a fost plasată o comandă.

În timp ce industria comerțului electronic a cunoscut o creștere exponențială în timpul pandemiei, Müller-Hansen crede, de asemenea, că crește rapid, deoarece „oferă un mod mai personalizat de cumpărături”. Întreprinderile personalizate sunt considerate a fi viitorul comerțului cu amănuntul – se prevede că piața comerțului electronic va ajunge la 27,15 miliarde de dolari până în 2027.

„Lumea în care trăim este condusă de personalizare și de un mod durabil de producție”, spune Müller-Hansen.

Comerțul electronic durabil a fost, de asemenea, un motor pentru succesul Gelato. Este conștient că consumatorii adoptă obiceiuri de cumpărături mai durabile și a satisfăcut această cerere.

Acesta menține o rețea cu companii locale din întreaga lume pentru a reduce costurile inutile de transport și ambalare masivă, precum și emisiile de carbon.

Compania își propune să echilibreze condițiile de concurență pentru antreprenorii singuri, prin împuternicirea creatorilor și a partenerilor locali de producție. Acesta este un factor cheie în creșterea sa, potrivit lui Müller-Hansen; pe măsură ce mai mulți consumatori cumpără articole produse la nivel local, Gelato câștigă cererea de producție – și crește numărul țărilor în care operează.

Ce urmează?

În continuare, Gelato intră în imprimarea 3D.

„Ne îndreptăm spre producerea a ceea ce inițial era posibil doar în fabrici”, spune Müller-Hansen.

Textile, încălțăminte și articole sportive ar putea fi produse la nivel local în acest fel, spune el – și multe altele.

„Cred că este o chestiune de a respecta cererea clienților.”

Compania intenționează acum să își folosească capitalul pentru a-și extinde produsul, influența geografică și numărul de angajați.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ