Vitalik Buterin, omul din spatele Ethereum, pune la îndoială planurile miliardarilor tech pentru spaţiul crypto

19 Aug. 2021, 17:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
19 Aug. 2021, 17:14 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Jack Dorsey şi Mark Zuckerberg au anunţat planuri mari pentru spaţiul crypto, însă unul dintre cei mai importanţi oameni din această piaţă consideră că acestea nu vor avea multă tracţiune, potrivit Bloomberg.

Vitalik Buterin este considerat omul de bază din echipa care s-a aflat în spatele proiectului Ethereum, cel mai utilizat blockchain din lume. El consideră că planul prin care Jack Dorsey, CEO al Square, vrea să înfiinţeze un business în zona finanţelor descentralizate bazându-se pe Bitcoin nu este unul cu mari şanse de succes.

Cea mai populară criptomonedă din lume nu are funcţionalităţile de care are nevoie proiectul lui Dorsey, a explicat Buterin într-un interviu cu publicaţia americană.

„Pe Ethereum există o funcţie care îţi permite efectiv să plasezi ETH sau active din blockchainul Ethereum în aceste contracte inteligente (în original: smart contracts), în aceste cutii închise, unde există reguli clare ce guvernează modul în care aceste active vor fi transferate. (…) Jack va fi nevoit să îşi creeze propriul sistem care să funcţioneze după aceste reguli”, a explicat Buterin.

Totodată, Buterin este sceptic şi faţă de ideea lui Mark Zuckerberg de a transforma Facebook într-o aşa-numită „companie metavers”. Aici, termenul metavers se referă la o lumă virtuală unde oamenii interacţionează prin avatare şi utilizează active digitale, funcţionând prin intermediul realităţii augmentate.

Este clar că Zuckerberg încearcă să anticipeze următoarea etapă din evoluţia internetului „înainte ca restul lumii să meargă într-o direcţie diferită şi să lase Facebook în urmă”, a spus Buterin.

El a mai adus în discuţie şi faptul că Zuckerberg a fost implicat şi în proiectul de criptomonedă al Facebook cunoscut iniţial drept Libra şi redenumit ulterior ca Diem. Acest proiect a fost extrem de criticat, atât în spaţiul crypto, cât şi de reglementatori.

Există „foarte multă neîncredere” legată de Facebook, a observat Buterin, care spune că acesta este unul dintre factorii care ar putea transforma într-un eşec planul lui Zuckerberg de a-şi construi propria platformă. Totodată, el a recomandat ca fondatorul Facebook să utilizeze o platformă blockchain deja existentă pentru acest proiect.

Tehnologia blockchain şi spaţiul crypto în general au cunoscut o creştere rapidă în ultimul deceniu, iar multe dintre conceptele care au apărut se recomandă drept challengeri pentru giganţii din finanţe, tehnologie, şi nu numai.

Marile corporaţii ale lumii caută moduri de a utiliza tehnologia blockchain pentru a nu rămâne în urmă, iar printre acestea se numără Facebook, Twitter, JPMorgan Chase şi Goldman Sachs.

Cu toate acestea, giganţilor le este greu de multe ori să ţină pasul cu micii jucători care se nasc în această piaţă, întrucât ei nu au agilitatea unui startup.

Vitalik Buterin consideră că tehnologia blockchain reprezintă o ameninţare majoră pentru platforme precum Facebook şi Twitter şi are încredere în faptul că unele dintre marile companii vor pierde lupta cu startup-urile.

Tânărul Buterin are în continuare planuri ambiţioase pentru reţeaua Ethereum. Întrebat de Bloomberg unde se vede în zece ani, el a spus că speră să „gestioneze metaversul”.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău