Vitalik Buterin, omul din spatele Ethereum, pune la îndoială planurile miliardarilor tech pentru spaţiul crypto

19 Aug. 2021, 17:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
19 Aug. 2021, 17:14 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Jack Dorsey şi Mark Zuckerberg au anunţat planuri mari pentru spaţiul crypto, însă unul dintre cei mai importanţi oameni din această piaţă consideră că acestea nu vor avea multă tracţiune, potrivit Bloomberg.

Vitalik Buterin este considerat omul de bază din echipa care s-a aflat în spatele proiectului Ethereum, cel mai utilizat blockchain din lume. El consideră că planul prin care Jack Dorsey, CEO al Square, vrea să înfiinţeze un business în zona finanţelor descentralizate bazându-se pe Bitcoin nu este unul cu mari şanse de succes.

Cea mai populară criptomonedă din lume nu are funcţionalităţile de care are nevoie proiectul lui Dorsey, a explicat Buterin într-un interviu cu publicaţia americană.

„Pe Ethereum există o funcţie care îţi permite efectiv să plasezi ETH sau active din blockchainul Ethereum în aceste contracte inteligente (în original: smart contracts), în aceste cutii închise, unde există reguli clare ce guvernează modul în care aceste active vor fi transferate. (…) Jack va fi nevoit să îşi creeze propriul sistem care să funcţioneze după aceste reguli”, a explicat Buterin.

Totodată, Buterin este sceptic şi faţă de ideea lui Mark Zuckerberg de a transforma Facebook într-o aşa-numită „companie metavers”. Aici, termenul metavers se referă la o lumă virtuală unde oamenii interacţionează prin avatare şi utilizează active digitale, funcţionând prin intermediul realităţii augmentate.

Este clar că Zuckerberg încearcă să anticipeze următoarea etapă din evoluţia internetului „înainte ca restul lumii să meargă într-o direcţie diferită şi să lase Facebook în urmă”, a spus Buterin.

El a mai adus în discuţie şi faptul că Zuckerberg a fost implicat şi în proiectul de criptomonedă al Facebook cunoscut iniţial drept Libra şi redenumit ulterior ca Diem. Acest proiect a fost extrem de criticat, atât în spaţiul crypto, cât şi de reglementatori.

Există „foarte multă neîncredere” legată de Facebook, a observat Buterin, care spune că acesta este unul dintre factorii care ar putea transforma într-un eşec planul lui Zuckerberg de a-şi construi propria platformă. Totodată, el a recomandat ca fondatorul Facebook să utilizeze o platformă blockchain deja existentă pentru acest proiect.

Tehnologia blockchain şi spaţiul crypto în general au cunoscut o creştere rapidă în ultimul deceniu, iar multe dintre conceptele care au apărut se recomandă drept challengeri pentru giganţii din finanţe, tehnologie, şi nu numai.

Marile corporaţii ale lumii caută moduri de a utiliza tehnologia blockchain pentru a nu rămâne în urmă, iar printre acestea se numără Facebook, Twitter, JPMorgan Chase şi Goldman Sachs.

Cu toate acestea, giganţilor le este greu de multe ori să ţină pasul cu micii jucători care se nasc în această piaţă, întrucât ei nu au agilitatea unui startup.

Vitalik Buterin consideră că tehnologia blockchain reprezintă o ameninţare majoră pentru platforme precum Facebook şi Twitter şi are încredere în faptul că unele dintre marile companii vor pierde lupta cu startup-urile.

Tânărul Buterin are în continuare planuri ambiţioase pentru reţeaua Ethereum. Întrebat de Bloomberg unde se vede în zece ani, el a spus că speră să „gestioneze metaversul”.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:03 // Actual //  bani.md

iute Moldova este onorată să anunțe că a obținut distincția Silver Award for Excellence la categoria Inclusive Communication & Diversity Management în cadrul prestigiosului Romanian PR Award 2024. Iute Moldova a fost premiată pentru susținerea campaniei naționale de educație financiară „Generația Inteligenței Financiare”, dezvoltată în parteneriat cu BDR Associates Moldova și Junior Achievement Moldova.

Această campanie a fost un pas semnificativ în promovarea alfabetizării financiare în rândul copiilor și tinerilor din Republica Moldova, cu o atenție deosebită pentru incluziune. Activitățile au deschis noi oportunități pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii cu dizabilități, prin materiale educaționale accesibile și metode de învățare adaptate.

„Premiul obținut reprezintă mai mult decât o recunoaștere – este o confirmare a faptului că împreună cu partenerii noștri putem contribui la crearea unei generații mai bine pregătite pentru provocările financiare ale viitorului. Ne angajăm să continuăm aceste eforturi și să extindem impactul proiectelor noastre, investind în educația financiară ca o prioritate pe termen lung,” a declarat Sergiu Sobuleac, CEO iute Moldova.

Pe parcursul campaniei, iute Moldova a sprijinit inițiative care au inclus elaborarea manualelor financiare în Braille, oferind copiilor cu deficiențe de vedere acces la informații esențiale și traducerea videoclipurilor animate în limbajul semnelor, care au fost integrate în școli pentru a sprijini copiii cu deficiențe de auz. Distincția obținută în cadrul Romanian PR Award, competiție ce promovează excelența în comunicare, subliniază impactul pe care astfel de inițiative îl pot avea asupra comunității.

„Vom rămâne dedicați în a susține proiecte care fac diferența. Împreună cu partenerii noștri, ne propunem să construim o cultură a inteligenței financiare, astfel încât toți copiii să aibă șansa unui viitor mai sigur,” a adăugat Sergiu Sobuleac.

Despre iute Moldova: Compania iute Moldova este parte a iute Group, companie Fintech Estoniană, prezentă în patru țări europene: Moldova, Albania, Macedonia și Bulgaria. iute Moldova, cea mai rapidă instituție de creditare nebancară din Republica Moldova, este prima companie de microfinanțare ce pune la dispoziția clienților o rețea de bancomate cardless, precum și posibilitatea de asigurare a creditelor în caz de accident. Strategia reputațională și de suport clienți iute Moldova a fost și rămâne a fi concentrată pe digitalizarea tuturor serviciilor oferite, cea mai rapidă metodă de creditare în condiții personalizate fiind aplicația mobilă Myiute. Dincolo de activitățile de finanțare, iute Moldova este implicată activ în dezvoltarea comunității prin activități de caritate și suport civic.

Despre Romanian PR Award: aflată la cea de-a 22-a ediție, Romanian PR Award este cea mai importantă competiție națională de recunoaștere a excelenței în domeniul Relațiilor Publice. Proiectul a reușit să atragă parteneri prestigioși, nume marcante ale breslei, promovând standarde etice și performanță în PR. Competiția este organizată de Forum for International Communications, organizație non-guvernamentală care, alături de parteneri din sectorul privat și public, implementează din 2017 Carta Diversității din România.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău