Decada de Aur a Apple, pe timpul conducerii lui Tim Cook. Care au fost mișcările ce au dominat piața

25 Aug. 2021, 10:20
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
25 Aug. 2021, 10:20 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Când Tim Cook a preluat funcția de director executiv al Apple, a fost o tranziție corporativă diferită de oricare alta. El a ieșit din umbra unuia dintre cei mai cunoscuți CEO americani și a preluat frâiele uneia dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume care se confruntă cu o anumită incertitudine cu privire la cât de mult ar putea avea succes.

După zece ani în funcția de CEO, Cook conduce acum cea mai valoroasă companie din lume și rămâne printre cele mai influente. Peste un miliard de oameni din întreaga lume folosesc dispozitivele produse de companie și zeci de milioane de dezvoltatori și-au construit afaceri pe platformele sale software.

Cook a preluat funcția de CEO de la Steve Jobs pe 24 august 2011, cu mai puțin de două luni înainte ca fondatorul Apple să moară. De atunci, capitalizarea de piață a Apple (AAPL) a crescut cu aproximativ 600% până la aproape 2,5 trilioane de dolari, iar veniturile sale anuale s-au dublat.
Dacă Jobs era cunoscut pentru capacitatea sa de a crea dispozitive inovatoare care redefineau experiența tehnologiei consumatorilor, Cook ar putea fi cunoscut pentru extinderea ecosistemului Apple – construind o suită de servicii de abonament și alte produse hardware care completează activitatea de bază a iPhone-ului lansat Jobs.

Sub conducerea lui Tim Cook, Apple a trecut de la un producător de dispozitive premium la o companie masivă, cu mai multe fațete, cu afaceri, de la servicii de plată la un studio de producție TV și film nominalizat la Oscar. El a supravegheat achiziția a peste 100 de companii, inclusiv achiziția Beats în 2014 și achiziția activității modemului de smartphone-uri Intel în 2019.

Cu toate că se bucură de un succes imen și pe parcursul activității a întreprins acțiuni grandioase, Cook a avut și momente mai dificile, cum ar fi „Batterygate” și acuzațiile privind condițiile de muncă precare la fabricile furnizorilor săi. Un anunț recent în jurul unei noi inițiative de protecție a copilului s-a transformat, de asemenea, într-un coșmar neașteptat de PR. Și a navigat de-a lungul anilor o serie de amenințări externe asupra afacerilor Apple, inclusiv, recent, lupte cu administrația Trump, războiul comercial SUA-China și pandemia Covid-19.
Ceea ce Cook nu a făcut este să lanseze un alt produs la fel de reușit și perturbator ca iPhone-ul, dar a găsit modalități prin care Apple să crească fără asta.

„Este probabil cel mai reușit transfer din istoria corporației”, a declarat Mike Bailey, director de cercetare la FBB Capital Partners, despre tranziția de la Jobs la Cook. „Sincer, Apple avea nevoie de o majoretă și de un politician, posibil mai mult decât un micromanagement, a subliniat fondatorul”.
Bailey a adăugat: „Întrețineți imperiul, spre deosebire de construirea unuia”.

Creșterea serviciilor

La o lună după preluarea funcției de CEO, Cook a anunțat lansarea iPhone 4S. De atunci, Apple a lansat încă aproape două duzini de versiuni de iPhone la o gamă mai largă de prețuri, împreună cu noile generații de iPad, Mac și MacBook. Cook a supravegheat, de asemenea, introducerea de noi produse hardware – cel mai cu succes, Apple Watch în 2015 și AirPods în 2016.

Dar chiar mai important decât noile dispozitive aduse la viață sub conducerea sa este creșterea de servicii oferite de compania Apple.

„Din punct de vedere al hardware-ului, cred că puteți susține argumentul că a fost mai iterativ decât revoluționar, dar cred că asta îi diminuează contribuția la companie”, a spus D.A. Analistul Davidson Tom Forte, adăugând că Cook a extins noțiunea despre ceea ce este Apple. „El a spus …” Ce poate fi Apple? Apple poate fi un serviciu de abonament muzical, Apple poate fi un serviciu de abonament de fitness, Apple poate fi mult mai mult decât App Store.”

Chiar și în primii cinci ani ai mandatului său, Apple a realizat venituri semnificative din divizia sa de servicii, care a inclus produse precum iCloud, lansat în octombrie 2011; Apple Podcasts, lansat în 2012; și Apple Music, care a fost lansat în 2015. În ianuarie 2016, Apple a dezvăluit pentru prima dată că a generat vânzări de servicii de 20 de miliarde de dolari în anul precedent.

De atunci, Apple a lansat și mai multe servicii, inclusiv Apple Arcade, Apple TV + și Apple Fitness +, împreună cu un pachet de abonamente, care au stimulat în continuare afacerea. În anul fiscal 2020, Apple a generat venituri din servicii de aproape 53,8 miliarde de dolari, reprezentând aproximativ 20% din vânzările totale ale companiei.

Concentrarea Apple asupra serviciilor i-a permis să depindă mai puțin de vânzările de iPhone, care pot fi volatile.

Apple aduce în continuare acumulări de bani în fiecare an din vânzările iPhone. Dar acum, are și profituri mai consistente, cu marje mai mari din serviciile de abonament, pentru a acționa ca un tampon pe măsură ce clienții își păstrează dispozitivele mai mult timp. De asemenea, serviciile oferă consumatorilor încă mai multe motive pentru a alege hardware-ul Apple în comparație cu altele și ajută compania să câștige mai mulți dolari de la fiecare persoană care cumpără unul dintre dispozitivele sale.

Ce urmează?

Cook a spus deja că nu intenționează să fie la conducerea Apple și în următorii 10 ani. Dar majoritatea adepților companiei se așteaptă ca el să rămână cel puțin încă câțiva.

În acel moment, va avea pe platou o mulțime de lucruri care ar putea forma viitorul companiei, inclusiv lansarea zvonului îndelungat a unei mașini Apple și ochelari AR, precum și eforturile sale continue de a-și construi propriile cipuri pentru dispozitivele sale.
Dar se va confrunta și cu provocări majore, inclusiv lupta antitrust a Apple cu dezvoltatorii de aplicații și autoritățile de reglementare.

O altă întrebare importantă este dacă Apple va putea să-și mențină poziția de lider în cazul în care consumatorii devin mai puțin dependenți de smartphone-uri. Apple nu a câștigat încă aceeași tracțiune în dispozitivele de acasă conectate ca Alexa Amazon și, la începutul acestui an, și-a eliminat HomePod-ul original în favoarea versiunii mini mai ieftine.

Sub conducerea lui Cook, Apple a lucrat, de asemenea, pentru a aborda impactul său asupra mediului, inclusiv planurile de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Dar având în vedere că compania depinde de un lanț global de aprovizionare complex și de metale rare care nu sunt regenerabile pentru a-și construi produsele, Cook va trebui probabil să împingă eforturile companiei în timpul apropiat, deoarece schimbările climatice reprezintă o amenințare din ce în ce mai existențială.

Apoi, se pune întrebarea cine va prelua conducerea celei mai mari companii din lume când Cook va demisiona. Jeff Williams, actualul director operațional Apple, care a fost supranumit Tim Cook în presa tehnologică, ar fi o alegere evidentă dacă ar prelua acum controlul. Dar cu doar doi ani mai mic decât Cook, acel plan de succesiune ar putea fi discutabil chiar și în câțiva ani, a spus Bailey.

„Se pare că nu există un alt membru din interior, numărul doi, gata de plecare, așa că cred că asta va trebui să înceapă abordarea Apple în următorii doi ani”, a spus el.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 11:38 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Mondială acordă 106 milioane dolari Republicii Moldova, pentru Proiectul „Conectivitate rurală în Moldova” (MRCP). Banii sunt destinați îmbunătățirii conectivității rutiere, pentru a spori traficul rutier și de a consolida reziliența la schimbările climatice în comunitățile rurale.

MRCP va finanța reabilitarea și modernizarea a aproximativ 95 de kilometri de drumuri locale prioritare, aplicând standarde ridicate de proiectare rezilientă la schimbările climatice. Acest lucru va asigura o conectivitate fiabilă, indiferent de condițiile meteorologice, și va facilita accesul la piețe, școli, instituții medico-sanitare și alte centre sociale și economice. Proiectul va include, de asemenea, măsuri de siguranță rutieră în zonele de proximitate a școlilor și localităților, precum și dezvoltarea infrastructurii pentru transportul nemotorizat.

O altă componentă importantă a proiectului vizează îmbunătățirea funcționalității punctelor de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România. În cadrul acestui proiect, se va construi un nou punct de trecere a frontierei la Ungheni, echipat cu infrastructură modernă pentru procesare, cântărire și scanare. De asemenea, proiectul va include modernizarea punctelor de trecere a frontierei de la Giurgiulești și Leușeni.

Pe lângă lucrările de construcție, proiectul va organiza și campanii educaționale și informaționale privind siguranța rutieră, cu scopul de a sensibiliza și de a educa publicul cu privire la măsurile și practicile de siguranță rutieră.

Această inițiativă reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii infrastructurii rutiere, a facilitării accesului la servicii și oportunități în zonele rurale și a consolidării cooperării dintre Republica Moldova și România în domeniul transportului și al frontierelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău