Cum va activa Serviciul Vamal în perioada minivacanței de la sfârșitul lunii august?

26 Aug. 2021, 10:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Aug. 2021, 10:30 // Actual //  MD Bani

În perioada 27 – 31 august, Serviciul Vamal al Republicii Moldova va activa în regim normal și va asigura buna funcționalitate a subdiviziunilor din subordine.

Astfel, în perioada de minivacanță, toate posturile vamale vor activa fără întreruperi. De asemenea, a fost stabilit un șir de măsuri de fluidizare a traficului în cele mai tranzitate posturi de frontieră, pentru a gestiona rapid fluxul de călători.

Potrivit informațiilor, în perioada menționată se prognozează o creștere a numărului de călători, care aleg sa-și petreacă minivacanța peste hotarele țării.

Astfel, responsabilii au stabilit măsuri de fluidizare a fluxului de călători. Măsurile dispuse prevăd suplinirea numărului de funcționari implicați în efectuarea controlului, a echipamentului de verificare, precum și utilizarea tuturor pistelor disponibile, inclusiv a celor de pe sensul opus de traversare.

În regim obișnuit de muncă vor funcționa și unele subdiviziuni din administrația Aparatului Central al Serviciului Vamal, în baza graficelor de lucru aprobate, oferind asistență în examinarea tuturor solicitărilor parvenite atât din partea agenților economici, cât și persoanelor fizice. Totodată, responsabilii de domeniul IT vor asigura funcționalitatea sistemelor informaționale vamale, fiind pregătiți să intervină prompt în cazul unor eventuale disfuncționalități sau erori tehnice.

De asemenea, va fi intensificată și activitatea subdiviziunilor specializate ale Vămii, în special a echipelor mobile, care asigură cea de-a doua linie de control vamal pe întreg teritoriul țării, în vederea contracarării fraudelor vamale.

Pentru a obține orice informații cu privire la activitatea vamală, reamintim că ne puteți contacta la numărul de telefon: +373 22 78 88 88 (Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal). Ofițerii Liniei de informare și ai Liniei specializate anticorupție activează 24/7, inclusiv în perioada minivacanței, pentru a vă oferi suportul necesar.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău