Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei cer membrilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică să-și revizuiască neîntârziat hotărârea prin care se obligă pedagogii să suporte cheltuieli pentru testarea anti-COVID, scrie Realitatea.md.
Într-un demers expediat în adresa premierului Natalia Gavrilița, sindicatele din educație susțin că decizia în cauză pune în pericol buna desfășurare a procesului educațional.
„În scopul asigurării drepturilor și garanțiilor salariaților din domeniul educației, Biroul Executiv al FSEȘ a chemat Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică să-și revizuiască neîntârziat hotărârea în cauză pentru a nu pune în pericol buna desfășurare a procesului educațional. Or, există deja suficiente apeluri ale membrilor de sindicat, prin care atenționează despre demisia acestora, pe motivul constrângerilor impuse de autorități. În acest context, în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului educațional și pentru respectarea drepturilor și garanțiilor legale ale salariaților, solicităm, stimată doamnă prim-ministru, să interveniți, în măsura ce ține de competență, în vederea soluționării problemei abordate”, se arată în demersul sindicaliștilor.
Realitatea.md amintește că luni, 23 august, CNESP a aprobat o nouă hotărâre prin care a stipulat ca măsură de siguranță, pentru noul an școlar, care va începe la 1 septembrie, testarea cadrelor didactice odată la 14 zile din bani proprii, dacă nu doresc să se vaccineze.
Mai mult, testarea la COVID-19 sau vaccinarea cadrelor didactice în contextul începerii unui nou an școlar a trezit indignarea sindicaliștilor.
În replică, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a spus că le respectă opinia, dar ei nu sunt medici și nu pot să-și expună atât de categoric părerea.