Startup-ul bulgăresc de nanosateliți EnduroSat a împrumutat 10 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții

30 Aug. 2021, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Aug. 2021, 16:44 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Startup-ul bulgăresc de nanosateliți EnduroSat, fondat de Raycho Raychev, creatorul Space Challenges Academy, una dintre cele mai mari academii de educație spațială din Europa, a împrumutat 10 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (UE), scrie startupcafe.ro.

Împrumutul oferit este susținut de Fondul European de Garantare (FEG), care a fost înființat de BEI pentru a sprijini întreprinderile UE în timpul pandemiei COVID-19, potrivit unui comunicat de presă EnduroSat.

EnduroSat oferă soluții pentru piața spațială globală și este una dintre companiile spațiale cu cea mai mare creștere din Europa.

„Suntem încântați să anunțăm parteneriatul nostru cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Investiția / finanțarea va simplifica misiunea noastră de a modela mediul academic, companiile și echipele științifice din întreaga lume pentru a-și testa și valida tehnologia în spațiu. EnduroSat a lucrat din greu pentru a dezvolta NanoSats […], oferind operații simple pe orbită și gestionarea datelor […]”, a spus Raycho Raychev, fondator și CEO (director general) EnduroSat.

De cealaltă parte, Lilyana Pavlova, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții susține că împrumutul acordat de Fondul European de Garantare este o veste excelentă pentru economia Bulgariei și pentru Europa în ansamblu.

Investiția BEI va sprijini creșterea și crearea de locuri de muncă pentru EnduroSat, în așa fel încât să dezvolte în continuare servicii spațiale accesibile.

Potrivit Agenției Spațiale Europene, fiecare 1 euro investit în sectorul spațial returnează economiei în medie 6 euro, ceea ce contribuie la creșterea, competitivitatea și ocuparea forței de muncă în domeniul tehnologiei.

Agenția declară că tehnologia spațială și aplicațiile de pe Pământ sunt relevante într-un număr mare de industrii, precum: aviație, agricultură, asigurări, tranzacționare financiară sau industrisa maritimă.

Compania spațială EnduroSat, fondată în 2015 de bulgarul Raycho Raychev, are peste 110 clienți din întreaga lume și o creștere anuală de 300%, potrivit propriului site.

Raycho Raychev, fondatorul startup-ului, a absolvit un master în Administrarea Spațiului la Universitatea Spațială Internațională și și-a finalizat studiile doctorale la Universitatea din Sofia.

Startup-ul a proiectat până la sfârșitul anului 2016 primele sale sisteme de satelit, iar în al doilea trimestru al anului 2018, a lansat module avansate de comunicare. Echipa EnduroSat este formată din peste 70 de dezvoltatori, ingineri și oameni de știință, care dezvoltă nanosateliți (care cântăresc mai puțin de 3 kg).

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău