Procuratura Generală a Federației Ruse: Dosarul penal, în care figurează Platon, trimis în judecată

01 Sept. 2021, 09:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
01 Sept. 2021, 09:03 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Procuratura Generală a Federației Ruse a aprobat un rechizitoriu într-un dosar penal împotriva fostului proprietar al ПАО АКБ «Балтика», Oleg Vlasov. El este acuzat că a efectuat tranzacții valutare folosind documente falsificate prin transferul de fonduri în conturile nerezidenților la o scară deosebit de mare ca parte a unei comunități criminale (partea 3 a articolului 210, clauzele „a”, „b” din partea 3 al articolului 193.1 din Codul penal al Federației Ruse).

Potrivit anchetei, cel târziu în iunie 2013 la Moscova și Chișinău (Republica Moldova), proprietarul BC Moldindconbank S.A. (JSC CB „Moldindconbank”) Veaceslav Platon, împreună cu antreprenorii Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin, au creat o comunitate criminală cu scopul de a retrage ilegal fonduri în valută din Federația Rusă. Vlasov a fost implicat în acesta, cu participarea căruia, membrii comunității criminale din iunie 2013 până în mai 2014 au retras ilegal fonduri în valută din conturile acestei organizații de credit din Rusia în conturile bancare ale unui nerezident al SA CB „Moldinkonbank” „în valoare de peste 46 de miliarde de ruble.

Ancheta a fost efectuată de Departamentul de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne din Rusia.

Instanța a ales o măsură preventivă împotriva lui Vlasov sub formă de detenție.

După aprobarea rechizitoriului, dosarul penal a fost trimis Judecătoriei regiunii Preobrazhensky din Moscova pentru examinarea de fond.

În legătură cu ceilalți membri ai comunității criminale, ancheta continuă.


Bani.md menționează că Veaceslav Platon a fost văzut la începutul lunii august, plimbându-se pe străzile Londrei. Asta în timp ce la Chișinău, autoritățile îl așteaptă ca să se prezinte la ședințele de judecată, în care este vizat. Mia mult, controversatul om de afaceri, ar fi cerut azil politic în Marea Britanie. Asemenea afirmație a fost făcută de către deputatul Lilian Carp, membru în Comisia securitate națională, apărare și ordine publică.

Amintim că Veaceslav Platon este acuzat că în decembrie 2016 ar fi comis coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanțele de judecată.

De asemenea, acesta mai este acuzat și de faptul că în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuși, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.

Luxul de azi al lui Platon: Mercedesurile din Moldova, schimbate pe metrourile din Marea Britanie

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 09:47 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu un deficit semnificativ de energie electrică, iar situația ar putea deveni și mai gravă în primăvară, când centralele electrice de termoficare (CET) își vor reduce activitatea, a avertizat expertul în energetică Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

„În prezent, producem doar 300-350 MW de energie pe teritoriul Republicii Moldova, dar consumul ajunge la 900 MW în orele de vârf, dimineața și seara. Deficitul de 550-600 MW este acoperit prin importuri. După sezonul de încălzire, acest deficit va crește, iar Moldova va trebui să cumpere energie la prețuri de avarie, între 250 și 350 de euro pe MW, sau să treacă la deconectări planificate”, a declarat Tofilat.

Expertul a subliniat necesitatea identificării unor soluții rapide pentru a evita o criză energetică profundă. Este vorba de centrale electrice modulare și mobile: „Este nevoie să căutăm și să aducem de urgență turbine pe gaz, care pot produce 30-35 MW fiecare. Acestea ar putea fi închiriate sau achiziționate”. Ucraina face deja acest lucru, iar noi ar trebui să urmăm acest exemplu. Lipsa unor măsuri urgente ne va aduce fie la creșteri mari ale tarifelor, fie la deconectări de curent”.

Tofilat s-a arătat dezamăgit că subiectul nu a fost abordat în cadrul ședinței recente a Consiliului Suprem de Securitate:

„Mă așteptam ca la CSS să se discute această problemă și să se ia decizii concrete pentru a evita o criză energetică. Nu este o glumă, riscurile sunt reale și trebuie tratate cu maximă seriozitate.”

Tarifele la energia electrică au fost majorate în data de 3 ianurie. Pentru consumatorii deserviți de Premier Energy, tariful a fost majorat la 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei. Locuitorii din nordul țării achită tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord, comparativ cu 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală