D. Budianschi: Gestionarea prudentă, transparentă și eficientă a finanțelor publice rămâne o prioritate pentru Guvern

10 Sept. 2021, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Sept. 2021, 09:46 // Actual //  MD Bani

În cadrul sesiunii de consultări publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, pe domeniul managementului finanțelor publice, desfășurat ieri, 9 septembrie la Ministerul Finanțelor, Dumitru Budianschi a declarat că gestionarea prudentă, transparentă și eficientă a finanțelor publice rămâne o prioritate pentru Guvern și implicit pentru Minister.

Astfel, în cadrul ședinței, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a prezentat viziunea strategică, obiectivele de dezvoltare aferente domeniului finanțelor publice și setul de priorități propuse spre realizare în perioada imediat următoare și cele ce urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2022. Potrivit acestuia, unul dintre obiectivele cele mai importante este restabilirea finanțării externe.

În anul 2021 printre principalele obiective este restabilirea finanțării externe, care este crucială în asigurarea stabiltății financiare. Pentru a atinge acest obiectiv am inițiat și vom continua activitățile ce țin de accesarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene, dar și, reluarea dialogului cu FMI și încheierea Memorandumului de țară până la sfârșitul anului 2021. Obiectivele pe termen scurt acoperă cele mai importante domenii care rezultă din competențele Ministerului Finanțelor: politicile bugetare si procesul bugetar, investițiile publice, achizițiile publice, domeniul fiscal-vamal, managementul datoriei de stat, coordonarea asistenței externe, controlul financiar public intern ș.a. Gestionarea prudentă, transparentă și eficientă a finanțelor publice rămâne o prioritate pentru Guvern și implicit pentru Ministerul Finanțelor. Aceasta va fi linia noastră directorie pentru toate activitățile legate de finanțele publice„, a mentionat Dumitru Budianschi.

La consultările publice a participat conducerea Ministerului Finanțelor și reprezentanți ai sectorului asociativ, comunității de cercetare, comunității de donatori, autorităților și instituțiilor publice, precum și alți subiecți interesați.

Ce prezenți la consultări ți-au exprimat părerile referitor la propuneri și au venit cu sugestii. Propunerile Ministrului Finanțelor la proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, domeniul ,,Finanțe Publice” pot fi accesate aici.

Sesiunea de consultări publice dedicată finanțelor publice face parte din seria de acțiuni organizate în conformitate cu Decizia Prim-ministrului Republicii Moldova nr. 45 din 23 august 2021, care prevede desfășurarea, în perioada 3 – 10 septembrie 2021, consultărilor publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022.

Propunerile Ministrului Finanțelor la proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, domeniul ,,Finanțe Publice” pot fi accesate aici.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău