D. Budianschi: Gestionarea prudentă, transparentă și eficientă a finanțelor publice rămâne o prioritate pentru Guvern

10 Sept. 2021, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Sept. 2021, 09:46 // Actual //  MD Bani

În cadrul sesiunii de consultări publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, pe domeniul managementului finanțelor publice, desfășurat ieri, 9 septembrie la Ministerul Finanțelor, Dumitru Budianschi a declarat că gestionarea prudentă, transparentă și eficientă a finanțelor publice rămâne o prioritate pentru Guvern și implicit pentru Minister.

Astfel, în cadrul ședinței, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a prezentat viziunea strategică, obiectivele de dezvoltare aferente domeniului finanțelor publice și setul de priorități propuse spre realizare în perioada imediat următoare și cele ce urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2022. Potrivit acestuia, unul dintre obiectivele cele mai importante este restabilirea finanțării externe.

În anul 2021 printre principalele obiective este restabilirea finanțării externe, care este crucială în asigurarea stabiltății financiare. Pentru a atinge acest obiectiv am inițiat și vom continua activitățile ce țin de accesarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene, dar și, reluarea dialogului cu FMI și încheierea Memorandumului de țară până la sfârșitul anului 2021. Obiectivele pe termen scurt acoperă cele mai importante domenii care rezultă din competențele Ministerului Finanțelor: politicile bugetare si procesul bugetar, investițiile publice, achizițiile publice, domeniul fiscal-vamal, managementul datoriei de stat, coordonarea asistenței externe, controlul financiar public intern ș.a. Gestionarea prudentă, transparentă și eficientă a finanțelor publice rămâne o prioritate pentru Guvern și implicit pentru Ministerul Finanțelor. Aceasta va fi linia noastră directorie pentru toate activitățile legate de finanțele publice„, a mentionat Dumitru Budianschi.

La consultările publice a participat conducerea Ministerului Finanțelor și reprezentanți ai sectorului asociativ, comunității de cercetare, comunității de donatori, autorităților și instituțiilor publice, precum și alți subiecți interesați.

Ce prezenți la consultări ți-au exprimat părerile referitor la propuneri și au venit cu sugestii. Propunerile Ministrului Finanțelor la proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, domeniul ,,Finanțe Publice” pot fi accesate aici.

Sesiunea de consultări publice dedicată finanțelor publice face parte din seria de acțiuni organizate în conformitate cu Decizia Prim-ministrului Republicii Moldova nr. 45 din 23 august 2021, care prevede desfășurarea, în perioada 3 – 10 septembrie 2021, consultărilor publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022.

Propunerile Ministrului Finanțelor la proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, domeniul ,,Finanțe Publice” pot fi accesate aici.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău