Irena Pocladova, despre Oliva Verde: Imediat după deschidere s-a confruntat cu lockdownul

14 Feb. 2021, 13:34
 // Categoria: Interviu // Autor:  Realitatea.md
14 Feb. 2021, 13:34 // Interviu //  Realitatea.md

Irena Pocladova, administratoarea rețelei de restaurante Oliva, vorbește despre provocările lockdownului într-un interviu realizat de Bani.md. Am aflat cum au reușit să facă față provocărilor pandemiei și ce planuri de dezvoltare sunt pregătite pentru rețea.

Interviul este realizat în cadrul proiectului „Reinventați de pandemie”. Acest proiect este dedicat afacerilor și antreprenorilor care au depus efortul colosal de a face față lockdownului, care au găsit soluții și care reușesc să se dezvolte. Am decis să îi susținem și să vă spunem mai multe despre afacerile lor, în speranța că vor deveni un exemplu pentru cei care zic că „nu mai pot”. 

 

Oliva Verde. De la idee – la prima provocare

Oliva Verde este proiectul anului 2019. Pentru prima dată, restaurantul și-a deschis ușile pe data de 14 ianuarie a anului trecut. Totul bine și frumos, până în momentul în care, atunci când restaurantul a reușit să adune sala plină și să o mențină, înregistrând un succes remarcabil, a venit și prima provocare, una pe care nimeni nu a așteptat-o, iar sectorul HoReCa a simțit-o în cel mai dureros mod.

 

La acest subiect, revenim mai târziu. Până atunci, să vă povestim de ce Oliva și anume Verde. 

Fiind aleasă o locație istorică, în centrul orașului, Irena Pocladova, administratoarea rețelei de restaurante Oliva, povestește că s-a dorit crearea unui element special și în bucătărie.

„Ne-a luat mult timp până am găsit locul potrivit. Am petrecut aproximativ trei ani în căutări. Consider că acest loc, această clădire veche, este foarte frumoasă și se potrivește ideal”

Astfel, noul restaurant Oliva a pus un accent deosebit pe meniul vegetarian. „Am dorit să existe o diferențiere a acestui restaurant. Am pus accent pe meniul verde. Mai mult, aici avem și un menu AYURVEDA, care are o filosofie bogată și puternică la bază.

 

Ce înseamnă AYURVEDA: 

În centrul teoriei ayurvedice stă principiul conform căruia la baza creației se află cele cinci elemente principale: eterul, aerul, focul, apa și pământul. În interiorul ființei umane cele cinci elemente sunt, la rândul lor, grupate în cele trei forțe vitale fundamentale denumite Dosha-uri: Vata (eter și aer), Pitta (foc și apă) și Kapha (pământ și apă). Împreună, cele trei dosha formează tridosha. Cele trei forțe vitale fundamentale determină și reglează toate funcțiile biologice, fiziologice și fiziopatologice ale trupului, minții și spiritului. În funcție de energia care predomină și care determină constituția individuală a fiecăruia, se poate urma o anumită dietă, scopul fiind restabilirea echilibrului și armoniei organismului. Ignorarea regulilor unui stil de viață corect permite acumularea de toxine în organism și apariția bolilor (nu trebuie nici uitat, nici ignorat faptul că în zona Asiei de SE trăiesc cei mai longevivi și mai sănătoși oameni).

Ayurveda are o abordare individualizată a dietei și stilului de viață, una dintre cele mai eficiente din lume. În funcție de tipul constituțional (dosha) și aplicând principiile înțelepților antici Rishi, oricine poate avea o sănătate înfloritoare și o viață lungă. Astfel, potrivit Ayurveda, fiecare persoană trebuie să mănânce alimentele potrivite constituției sale, consumând fructe, glucide, proteine și grăsimi separat, la ore diferite din zi. Combinarea nepotrivită a alimentelor poate duce la indigestie, fermentație, putrefacție și formare de gaze. Conform principiilor Ayurveda, în timpul mesei mâncarea trebuie să ocupe doar o treime din capacitatea stomacului, o treime trebuie să fie apă și o treime trebuie lăsată goală. Aceasta va ajuta digestia și va ajuta la claritatea mentală.

Emoții. Frică. Necunoaștere

„A fost o frică nemaipomenită când am aflat că trebuie să ne închidem. După cum cunoașteți, ordinul a fost emis cu o zi înainte: „De mâine nu mai activați”. Echipa abia fusese adunată. Timp de două luni au reușit să fie formată. A fost înfricoșător. Nimeni nu știa ce se va întâmpla. Speram că asta va fi maxim o lună, nicidecum trei. Probabil că asta a fost cel mai strașnic. S-au pierdut toți cu firea, de la personalul din prima linie, până la administrație.

Când ne-am redeschis, totuși, un procent mic al echipei l-am pierdut. Suntem bucuroși că în mare parte echipa a rămas întreagă. A fost nevoie de muncă repetată de a uni echipa, de a o motiva, de a o inspira. Le mulțumesc băieților care s-au adunat și se străduie să își îndeplinească munca maxim calitativ.”

 

Exemplul propriu

„Cel mai importantă este încrederea noastră, a conducerii, că va fi totul bine, încrederea că ne vom descurca neapărat și că va fi chiar mai bine decât ne-am așteptat. Atunci când credem noi – putem transla asta echipei.

Eu am încredere în brand. Eu am încrederea că oaspeții noștri vor fi cu noi. Că vom atrage noi oaspeți.

De fapt, noi avem planuri mari de extindere. Nu ne oprim și planificăm ca în acest an să deschidem unul sau două restaurante noi. Acum suntem în căutare (n. red. de noi locații). Avem planuri de a ieși înafara granițelor Republicii Moldova.

Avem planuri de dezvoltare și pe intern. Vor fi schimbări importante care vor fi pe plac oaspeților noștri.

Eu cred că asta motivează echipa. Să vadă că nu stăm pe loc. Să vadă că nu închidem aerul, că suntem pregătiți de dezvoltare și să ne mișcăm înainte. Asta e cea mai bună motivare.”

 

Dezvoltarea pe extern

„Planificăm să ieșim pe piața României, atât cu localuri proprii, cât și în opțiunea de franciză. Nu avem creat sistemul, dar avem frumoasa experiență a Tucano, parteneri loiali care sunt deschiși să ne susțină. Se va întâmpla, cel mai probabil, în anii 2022 – 2023.”

Restaurantul Oliva Verde își așteaptă oaspeții în continuare, iar pentru cei care aleg să se delecteze la distanță – au dezvoltat mult sistemul de livrări. Au inclus oferte suplimentare. „Dacă nu ați încercat – testați neapărat”. 

Una dintre marile reușite ale companiei este faptul că pe parcursul pandemiei nici unul dintre angajații din prima linie nu a fost infectat de Coronavirus. Irena Pocladova este de părere că aceasta se datorează și respectării stricte a tuturor normelor de siguranță.

 

„Faptul că noi garantăm siguranța în localurile noastre – este 100%.”

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău