Topul datornicilor la bănci: Industria energetică și construcțiile – în frunte

17 Sept. 2021, 16:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
17 Sept. 2021, 16:03 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

La sfârșitul anului 2020 soldul total al împrumuturilor acordate de bănci a însumat 45,6 miliarde de lei, iar cele mai multe credite au fost acordate domeniului comerțului – care este ramura cu cele mai reduse riscuri – iar volumul total a însumat 10,7 miliarde de lei, arată datele Raportului Stabilității Financiare a Băncii Naționale a Moldovei.

Comerțul este urmat de creditele acordate achiziției imobilului – 7,8 miliarde de lei și cele acordate populației – 7,4 miliarde de lei.

În același timp cele mai puține credite au fost acordate ONG-urilor – 600 mii de lei.

Datele Băncii centrale relevă că, rata creditelor neperformante în totalul portofoliului de credite a înregistrat la finele anului 2020 nivelul de 7,4 la sută, în descreștere cu 1,1 p.p. față de nivelul de la sfârșitul anului 2019.

Cei mai mari datornici la bănci sunt industria energetică cu o pondere a nepereformantelor de 19%, construcțiile – 18,3% și domeniul prestării serviciilor – 14,8%.

Pe ramuri și tipuri de credite, cele mai favorabile evoluții au înregistrat ratele neperformante ale creditelor acordate domeniului construcțiilor (-11,8 p.p.), domeniului prestării serviciilor (-8,7 p.p.), industriei energetice (-7,4 p.p.). Cu toate că performanța creditelor acordate în aceste domenii s-a îmbunătățit semnificativ, rata neperformantelor a acestor ramuri rămâne a fi cu mult peste nivelul mediu al portofoliului bancar.

În același timp, cele mai negative modificări au consemnat ratele NPL ale creditelor acordate persoanelor fizice care practică activitate de întreprinzător (+4,3 p.p.), creditelor de consum (+2,4 p.p.) și celor acordate agriculturii (+1,9 p.p.). Aceste 3 categorii însumează 12 370,3 mil. MDL sau 27,1 la sută din portofoliul bancar de credite.

Criza bancară din 2014 s-a resimțit și anul trecut

Potrivit BNM, persistența expunerilor neperformante din perioada dezechilibrelor economice și a crizei bancare din 2014-2015 a avut în continuare un impact semnificativ asupra calității portofoliului de credite corporative din bilanțurile băncilor. Din soldul total al creditelor neperformante, la situația din decembrie 2020, creditele acordate în 2013-2015 constituiau 33,9 la sută.

În ceea ce privește creditele neperformante din 2016-2020, acestea au fost clasificate drept neperformante de către bănci, în mare parte, în baza altor criterii decât numărul de zile restante, ceea ce indică asupra unei abordări mai prudente și anticipative în procesul de evaluare a calității creditelor.

Realitatea Live

13 Mai 2025, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Mai 2025, 11:48 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile de tranziție din Siria sunt dispuse să ofere companiilor americane acces la exploatarea resurselor naturale ale țării, în schimbul ridicării sancțiunilor economice impuse încă din perioada regimului Bashar al-Assad. Informația a fost publicată de The Times, care citează surse apropiate discuțiilor diplomatice.

Potrivit sursei, președintele american Donald Trump ar putea discuta această propunere în cadrul unui viitor turneu în Orientul Mijlociu, în timpul unei posibile întâlniri în Arabia Saudită cu președintele interimar al Siriei, Ahmed al-Sharaa. Acesta a preluat conducerea țării după înlăturarea lui Bashar al-Assad în decembrie 2024, și este cunoscut și sub numele de Abu Muhammad al-Julani, fost lider al grupării armate „Hayat Tahrir al-Sham”.

În plus față de propunerea privind accesul la resurse, al-Sharaa ar intenționa să inițieze negocieri pentru aderarea Siriei la Acordurile Abraham, o inițiativă diplomatică susținută de SUA, care a dus la normalizarea relațiilor dintre Israel și mai multe state arabe, precum Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan.

Surse citate de Reuters confirmă aceste intenții și adaugă că Siria ar putea permite o prezență permanentă a Israelului în regiunea Înălțimilor Golan, zonă de frontieră strategică și puternic disputată.

De asemenea, omul de afaceri american Jonathan Bass, care s-a întâlnit cu al-Sharaa pe 30 aprilie, a declarat că liderul sirian „este hotărât să obțină un acord pentru viitorul țării”. Bass a mai menționat că al-Sharaa a evocat inclusiv ideea construirii unui Trump Tower la Damasc și și-a exprimat „deschiderea către pace cu vecinii”.

Un alt oficial citat de Reuters, apropiat logisticii vizitei lui Trump, a declarat că există planuri pentru o întâlnire între delegațiile americană și siriană, dar nu și o întrevedere directă între Trump și al-Sharaa la acest moment. Cu toate acestea, o sursă apropiată liderului sirian susține că o întâlnire directă nu este exclusă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE