La sfârșitul anului 2020 soldul total al împrumuturilor acordate de bănci a însumat 45,6 miliarde de lei, iar cele mai multe credite au fost acordate domeniului comerțului – care este ramura cu cele mai reduse riscuri – iar volumul total a însumat 10,7 miliarde de lei, arată datele Raportului Stabilității Financiare a Băncii Naționale a Moldovei.
Comerțul este urmat de creditele acordate achiziției imobilului – 7,8 miliarde de lei și cele acordate populației – 7,4 miliarde de lei.
În același timp cele mai puține credite au fost acordate ONG-urilor – 600 mii de lei.
Datele Băncii centrale relevă că, rata creditelor neperformante în totalul portofoliului de credite a înregistrat la finele anului 2020 nivelul de 7,4 la sută, în descreștere cu 1,1 p.p. față de nivelul de la sfârșitul anului 2019.
Cei mai mari datornici la bănci sunt industria energetică cu o pondere a nepereformantelor de 19%, construcțiile – 18,3% și domeniul prestării serviciilor – 14,8%.
Pe ramuri și tipuri de credite, cele mai favorabile evoluții au înregistrat ratele neperformante ale creditelor acordate domeniului construcțiilor (-11,8 p.p.), domeniului prestării serviciilor (-8,7 p.p.), industriei energetice (-7,4 p.p.). Cu toate că performanța creditelor acordate în aceste domenii s-a îmbunătățit semnificativ, rata neperformantelor a acestor ramuri rămâne a fi cu mult peste nivelul mediu al portofoliului bancar.
În același timp, cele mai negative modificări au consemnat ratele NPL ale creditelor acordate persoanelor fizice care practică activitate de întreprinzător (+4,3 p.p.), creditelor de consum (+2,4 p.p.) și celor acordate agriculturii (+1,9 p.p.). Aceste 3 categorii însumează 12 370,3 mil. MDL sau 27,1 la sută din portofoliul bancar de credite.
Criza bancară din 2014 s-a resimțit și anul trecut
Potrivit BNM, persistența expunerilor neperformante din perioada dezechilibrelor economice și a crizei bancare din 2014-2015 a avut în continuare un impact semnificativ asupra calității portofoliului de credite corporative din bilanțurile băncilor. Din soldul total al creditelor neperformante, la situația din decembrie 2020, creditele acordate în 2013-2015 constituiau 33,9 la sută.
În ceea ce privește creditele neperformante din 2016-2020, acestea au fost clasificate drept neperformante de către bănci, în mare parte, în baza altor criterii decât numărul de zile restante, ceea ce indică asupra unei abordări mai prudente și anticipative în procesul de evaluare a calității creditelor.