Se vor ieftini gazele până la iarnă? Criza energetică din Europa pune pieţele pe jar

17 Sept. 2021, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Sept. 2021, 16:20 // Actual //  MD Bani

Preţurile energiei din Europa au atins maxime pe mai mulţi ani din cauza unei combinaţii de factori, legaţi atât de cerere, cât şi de ofertă, iar analiştii avertizează că nervozi­tatea de pe piaţă ar putea dura, scrie Ziarul Financiar.

„De departe cel mai important factor sunt preţurile gazelor“, a declarat Glenn Rickson, de la S&P Global Platts Analytics, pentru CNBC. Creşterea acestora a împins şi preţurile carbonului şi cărbunelui.

Din ianuarie 2021, preţurile ga­zelor naturale au urcat cu peste 170% în Europa, generând temeri pri­vind posibilele implicaţii macro­eco­nomice, notează Institutul Bruegel. Glenn Rickson de la S&P anticipează că preţurile gazelor vor creşte şi mai mult în următoarele luni.

Europa se chinuie să aducă stocurile de gaze necesare pentru perioada iernii înapoi la nivelurile la care acestea ar trebui să se situeze. Revenirea economică în urma ridicării restricţiilor a coincis de asemenea cu o cerere peste aşteptări care a generat un deficit. Acesta „generează nervozitate pe pieţe odată cu apropierea iernii“, arată Stefan Konstantinov, analist la ICIS Energy.

„La aceasta se adaugă competiţia semnificativă pentru GNL din Asia şi America de Sud, care împinge în sus preţurile gazelor“, adaugă acesta.

Potrivit Bloomberg, criza din Europa generează panică în rândul cumpărătorilor asiatici de com­bustibil, făcând ca importatorii să plătească preţuri foarte mari. Îngri­joraţi că creşterea preţurilor la gaze din Europa se va extinde şi în alte regiuni, traderii de GNL din Asia spun că plătesc preţuri record pentru această perioadă a anului.

Iar cursa pentru combustibil nu se va tempera probabil în curând, în condiţiile scăderii temperaturilor şi deficitelor la nivel mondial. Raliul preţurilor este aşteptat să continue în această iarnă.

De aceeaşi părere sunt şi analiştii ING, care susţin că preţurile vor rămâne ridicate pe perioada iernii având în vedere că stocurile se situează cu mult sub media pe cinci ani.

Aceştia arată însă că există mai mulţi factori care ar putea tempera creşterea preţurilor. Unul dintre aceştia are legătură cu o aprobare rapidă a gazoductului Nord Stream 2. Potrivit oficialilor ruşi, o astfel de decizie ar echilibra preţurile din Europa.

Rusia ar putea de asemenea sparge monopolul Gazprom asupra exporturilor de gaze către Europa, ceea ce ar putea diminua presiunea asupra preţurilor.

Analiştii ING arată că ar putea exista o distrugere a cererii pe fondul mediului caracterizat de preţuri ridicate. Vremea va constitui de asemenea un factor important.

Potrivit lui Troy Vincent, analist în cadrul DTN, preţurile gazelor ar putea scădea sub maximele actuale dacă va exista o reorientare către cărbune, notează Barron’s.

În opinia institutului Bruegel, în spatele creşterilor excesive de preţuri se află motive mai fundamentale. Potrivit institutului, echilibrul dintre oferta şi cererea de energie din UE va fi volatilă în funcţie de cât de repede se va face trecerea de la combustibili fosili la energie verde.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 10:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 10:10 // Actual //  Lupu Eduard

BNM ar putea fi obligată să restituie 2 miliarde de lei din jaful secolului. Judecătorii Curții de Apel au respins cererea guvernatoarei BNM, Anca Dragu, de revizuire a hotărârii judecătorești de obligare a Băncii Naționale la răspundere financiară.

Astfel, BNM a fost recunoscută civilmente responsabilă în dosarul jafului bancar din anul 2014,

Totodată, judecătorii, au dat curs cererii avocatului fostului viceguvernator BNM, Emma Tăbîrță, de a implica Banca Națională în proces ca parte responsabilă civilă.

Anterior premierul Dorin Recean a criticat decizia judecătorilor privind atragerea BNM în calitate de parte civilmente responsabilă, iar Asociația Judecătorilor l-a acuzat că atacă independența justiției. După aceasta avocatul unui din inculpați a cerut recuzarea procuroarei Mariana Leahu acuzând-o că a provocat „un conflict între puterea executivă și cea judecătorească”. Acuzatoarea a declarat că nu a raportat nimănui despre deciziile adoptate în instanță, iar avocatul a zis că este convins de cuvintele ei și și-a retras cerea de recuzare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău