Joburi de viitor: (62) Proiectant de habitate umane

04 Mart. 2021, 15:08
 // Categoria: Carieră // Autor:  Realitatea.md
04 Mart. 2021, 15:08 // Carieră //  Realitatea.md

Numărul de oameni care locuiesc în orașe crește în continuare. Ca urmare, proiectanții de habitate umane vor proiecta orașe inteligente cu clădiri mai înalte, transporturi ridicate, agricultură verticală și porturi verticale (porturi de navete aeriene și spațiale cu piste verticale).

Proiectant de habitate umane: Responsabilități/Atribuții

Proiectanții de habitate umane dezvoltă și proiectează utilizarea terenurilor și mediul construit, inclusiv aerul, apa și infrastructura zonelor urbane, cum ar fi rețelele de transport, comunicații și distribuție.

Ei folosesc teoria regenerativă, practicile economiei circulare și principiile net pozitive de proiectare pentru a construi condiții eficiente de viață și de lucru. În timp ce milioane de oameni trăiesc în aceste așezări verticale enorme, proiectanții de habitate umane se concentrează, de asemenea, pe construirea de comunități locale care să îmbunătățească sănătatea și bunăstarea. Toate clădirile sunt construite având în vedere durabilitatea mediului și echilibrul ecosistemului și sunt menținute și în acest fel.
Proiectanții de habitate umane se bazează pe mii de senzori de mediu distribuiți prin orașe, datele din care sunt analizate folosind algoritmi avansați pentru a informa procesele de proiectare și întreținere.

Proiectant de habitate umane: Abilități

Proiectanții de habitate umane au evoluat din profesia de urbanist. Ei au cunoștințe despre teoria planificării și pot avea o pregătire educațională în arhitectură, economie, managementul mediului sau știință, geografie sau sociologie. Vor fi interesați de problemele sociale, economice, de mediu și culturale și de intersecția lor. Au bune abilități de comunicare scrisă și orală, atenție la detalii și abilități analitice și de rezolvare a problemelor. Abilitățile lor vizuo-spațiale sunt excelente, la fel ca și competențele lor digitale și capacitatea de a da sens datelor mari folosind tehnici algoritmice.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală