Pe fundalul economiei în ascensiune leul moldovenesc devine tot mai tare de la o zi la alta față de euro și dolar. Aprecierea a început la începutul lunii iulie pentru dolar și din iunie pentru euro.
Astfel, dacă pe 6 iulie un dolar american costa 18,08 lei atunci la 7 octombrie acesta valorează 17,49 lei sau cu 3,3% mai puțin. Cel mai mult s-a apreciat euro, care la începutul lunii iunie costa 21,53 lei, iar în data de 7 octombrie cu 6,4% mai puțin.
Economiștii explică aprecierea monedei naționale prin faptul că după învestirea Guvernului Gavrilița în țară au începută să vină finanțările externe. Este vorba de creditul de 230 mil. USD de la FMI și 36,4 mil. euro de la UE. Totodată, BNM nu a intervenit cu cumpărări masive de valută străină. În luna august, BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și vânzare de valută, în funcție de condițiile pieței. Astfel, pe ansamblul lunii, BNM a vândut în volum net 8,2 milioane USD.
Leul tare se menține și ca urmare a transferurilor moldovenilor care muncesc în străinătate, dar și ca urmare a intrărilor de valută din partea exportatorilor. Datele BNS relevă că în luna iulie exporturile de mărfuri s-au majorat cu 6,2% cu o valoare de 241 mil. USD comparativ cu luna precedentă.
Economiștii susțin că un leul mai puternic scade presiunea pe tariful la resursele energetice, în condițiile în care acestea sunt achiziționate în dolari. Or, în prezent prețurile la resursele energetice cresc de la o zi la alta. Gazul a ajuns să coste 120 euro pentru mia de metri cubi, iar cărbunele 240 USD.