Criza gazelor s-a accentuat în Republica Moldova după ce Moscova a refuzat să semneze prelungirea contractului de livrarea a gazelor, care a expirat la 30 septembrie. Mai nou, ieri Gazprom a amenințat Chișinăul că sistează livrările de gaze în cazul în care nu achită datoria de 709 mil. USD, dar și plata pentru metanul consumat în luna septembrie și octombrie. Or, expertul în energetică Sergiu Tofilat susține că „Politica de şantaj a Moscovei este predictibilă, nimic nou sub soare”.
”Politica de şantaj a Moscovei este predictibilă, nimic nou sub soare. Un scenariu similar au aplicat şi în Ucraina. În aprilie 2014 Gazprom a majorat preţul gazului de la $268,5 la $485, deci practic l-a dublat. La fel, Gazprom a solicitat achitarea pretinselor datorii la gaz de $2,2 miliarde. De ce? Pentru că poporul ucrainean a decis să iasă din orbita Moscovei şi să aleagă calea democratizării”, susține Sergiu Tofilat.
Potrivit expertului în energetică, Naftogaz Ucraina a refuzat achitarea datoriei şi a acţionat Gazpromul în arbitraj. Peste 3 ani, în decembrie 2017, Naftogaz a obţinut câştig de cauză. Încă peste 2 ani, în decembrie 2019, Gazprom a achitat părţii ucrainene $2,9 miliarde dolari.
În opinia lui Tofilat, „acum e momentul ca şi noi să ne lămurim cu datoria la gaz. Trebuie efectuat un control la Moldovagaz şi filialele sale începând cu 1998, de la momentul fondării. După asta vom vedea cine şi cui îi este dator în realitate”.
Ieri, Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom a declarat că Gazprom va prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale doar dacă Chișinăul va achita datoria în sumă de 709 mil. USD, în caz contrar, la 1 decembrie va fi sistată livrarea gazelor.