Pregătiţi-vă de scumpiri. Ceban: Preţurile gazelor, un șoc pentru toți

04 Nov. 2021, 09:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Nov. 2021, 09:11 // Actual //  bani.md

Prețul unui metru cub de gaze ar putea ajunge la 10 lei, potrivit declarației, făcută la postul TV N4, a lui Vadim Ceban, președintele Moldovagaz.

În opinia lui, o cifră clară acum nu poate fi oferită. În vară estimările noastre arătau o majorare de 30%, la 6,5 lei per metru cub. „Or, acum avem altă situație”

În prezent, se atestă o creștere mai mare. Va fi un șoc pentru toți – populație, sectorul public, dar și economie. Dar sperăm că piața se va stabiliza și această criză nu va dura prea mult”, a punctat Ceban.

Președintele Moldovagaz susține că acum sunt analizate mai multe opțiuni și sunt făcute și prognoze ale prețurilor și pentru anul viitor.

Suntem implicați într-un exercițiu foarte complex, luăm la bază atât cotațiile petrolului, cât și cotațiile pe piața spot care sunt în formulă și, respectiv, analizăm care vor fi costurile. Nu uitați că și cursul valutar joacă rolul, volumele care vor fi consumate, respectiv, și vremea de afară. Toate aceste lucruri influențează”, precizat Ceban.

Prețul mare al gazelor nu vizează doar Republica Moldova. E o situație, care se atestă și în alte state.

Închipuiți-vă dacă mergeam pe achiziția gazului la un preț de 800 – 1200 USD, ce era să fie. Este o situație neplăcută, dar trebuie să trecem peste asta. Guvernul va veni cu un program de subvenționare a facturilor populației”, a spus Ceban.

Anterior, și fostul director ANRE Victor Parlicov declara că tariful la gaz ar putea ajunge la 10 lei pentru un metru cub.

În prezent, prețul de achiziție al gazelor în tarif este de circa 2800 de lei (150 USD), respectiv dacă avem un preț de 450 USD per mia de metri cubi m-aș aștepta la o creștere până la 10 lei metru cub de gaz (n.r 4,29 lei în prezent). Asta doar componenta de gaz, dar trebuie să luăm în calcul volumele care afectează tariful, cursul valutar, elemente ce țin de devierile financiare. Putem să ne așteptăm la un tarif maxim istoric, dar nu și dacă îl comparăm cu starea economică generală”, a punctat Victor Parlicov.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ