Explozie pe piața imobiliară! Guvernatorul Armașu: Nu vedem că s-a format o bulă în sectorul creditării locuințelor

08 Nov. 2021, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Nov. 2021, 13:59 // Actual //  bani.md

În Republica Moldova prețul apartamentelor a crescut, începând cu a doua jumătate a anului 2020, după 12 ani de stagnare, la 570 euro metrul pătrat la locuințele vechi și 692 euro pentru locuințele noi. Or, acest lucru s-a întâmplat pe fundalul majorării cererii, dar și a scumpiri materialelor de construcție. Cererea pentru apartamente este alimentată și de impulsionarea creditării imobiliare ca urmare a dobânzilor mici.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu exclude formarea unei bule imobiliare pe fundalul cererii în ascensiune.

Nu vedem că s-ar fi format careva bulă în sectorul creditării imobiliare, care să creeze probleme pentru stabilitatea financiară. Creditarea e uniformă. Vedem o majorare a prețurilor la imobile cu 25-30%. Or, creditarea este unul din elementele care a alimentat cererea”, a declarat Octavian Armașu într-un interviu pentru Agerpres.

Experții imobiliari sunt de părere că majorarea prețurilor la imobile e o tendință pe termen scurt și ar mai putea dura câteva luni. Pe termen lung, numărul tranzacțiilor imobiliare va fi mare în municipiul Chișinău, unde vor avea loc multe procurări de apartamente în scopuri investiționale. În Republica Moldova, piața imobiliară se concentrează exclusiv în municipiul Chișinău. În afara capitalei, practic, piață imobiliară nu există.

Datele ASP relevă că numărul tranzacțiilor imobiliare s-a dublat în ultimii ani. Tradițional, până în 2015, anual, în Republica Moldova aveau loc 14-15 mii de tranzacții imobiliare, în mod special la apartamente. Începând cu 2019, și până în prezent, sunt circa  28 de mii de tranzacții imobiliare.

În ceea ce privește creditele imobiliare, datele Băncii Naționale a Moldovei relevă o ascensiune a creditării în ultimii ani. Din 2005 și până în 2017, volumul total al creditelor imobiliare în sistemul bancar a ajuns la 2,6 miliarde de lei, datorită dobânzilor reduse și a condițiilor lejere de acordare oferite de către bănci. În nouă luni ale anului 2021 suma totală a creditelor imobiliare se cifra la peste 10 miliarde de lei. Or, în prezent, sistemul bancar acordă 19% din banii pe care îi are sub formă de credite pentru construcția sau achiziția imobilului.

Realitatea Live

05 Feb. 2025, 10:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Feb. 2025, 10:38 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că Statele Unite sunt pregătite să „ocupe” Fâșia Gaza pentru a desfășura lucrări de deminare și reconstrucție pe scară largă. În cadrul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, Trump a afirmat: „SUA vor prelua controlul asupra Fâșiei Gaza și vom desfășura lucrări acolo. Vom deveni stăpâni ai acestei regiuni și vom lua responsabilitatea pentru deminare, distrugerea muniției neexplodate și altor arme, vom nivela terenul și vom curăța clădirile distruse”.

Potrivit lui Trump, prezența SUA în Gaza va conduce la dezvoltare economică, crearea unui „număr nelimitat de locuri de muncă” și noi locuințe pentru oamenii din regiune. Trump nu a exclus trimiterea trupelor americane pentru a ajuta la asigurarea securității în Fâșia Gaza. „Dacă este necesar, vom face acest lucru. Vom ocupa această zonă și o vom dezvolta”, a declarat președintele SUA.

În viziunea sa, regiunea distrusă de război, unde trăiesc mai mult de 2 milioane de persoane, ar putea deveni, în timp, „Riviera Orientului Mijlociu”, unde nu doar palestinienii, ci și oameni din întreaga lume ar putea să se stabilească. „Va fi pur și simplu minunat,” a adăugat Trump. El a mai menționat că planul său ar putea aduce „o mare pace” întregii regiuni din Orientul Mijlociu, iar SUA se vor asigura că totul va fi realizat conform celor mai înalte standarde internaționale.

Prim-ministrul Netanyahu a subliniat că unul dintre obiectivele majore ale Israelului este de a se asigura că Fâșia Gaza nu va mai reprezenta vreodată o amenințare pentru țară. „Dar președintele Trump ridică această problemă la un nivel complet nou. El vede un alt viitor pentru această regiune, care atât de mult timp a fost o sursă de terorism și multe atacuri împotriva noastră,” a spus Netanyahu. Potrivit liderului israelian, abordarea lui Trump ar putea „schimba cursul istoriei”, iar acest drum merită cu adevărat să fie luat în considerare.

Anterior, Trump a sugerat relocarea locuitorilor din Gaza în Egipt și Iordania, afirmând că regiunea a devenit „un loc de demolare” și un loc extrem de periculos pentru a trăi. El a subliniat că locuitorii Gazei rămân acolo doar pentru că „nu au alternative”. Totuși, statele arabe, inclusiv Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Autoritatea Palestiniană, au respins „orice planuri de relocare a palestinienilor din teritoriile lor din Gaza și Cisiordania ocupată”. Mișcarea Hamas, care controlează Gaza, a criticat de asemenea ideea, avertizând că aceasta va duce la „haos.”

La 19 ianuarie, un acord de încetare a focului între Israel și Hamas a intrat în vigoare. Una dintre prevederile acordului prevede reconstrucția Gazei în termen de 3–5 ani. Cu toate acestea, oficialii de rang înalt din administrația Trump au menționat anterior că procesul de reconstrucție ar putea dura mult mai mult, posibil între 10 și 15 ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală