Particularitățile de creare și gestionare a afacerii sociale. Atelierul de lucru care a generat parteneriate

08 Nov. 2021, 17:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
08 Nov. 2021, 17:20 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În cadrul campaniei de promovare a antreprenoriatului social în Republica Moldova, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova a desfășurat astăzi, 8 noiembrie 2021, Webinarul și Atelierul de Lucru cu tematica „Particularitățile de creare și gestionare a afacerii sociale”.

Evenimentul a fost susținut de către Igor Hîncu, antreprenor social, una dintre primele persoane care a reușit să înregistreze o întreprindere socială  în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, au fost oferite aspecte practice ce țin de crearea și gestionarea întreprinderilor sociale, pornind de la motivație.

Motivația personală de la care a pornit Igor Hîncu:

„Altruism. M-am născut într-o familie mai religioasă, care nu o ducea neapărat cel mai bine. Am fost învățat că sunt persoane care, posibil, o duc și mai greu. Am fost învățat să ajut. Altruism înseamnă să oferi, fără a aștepta ceva în schimb”

„Responsabilitatea Socială. Ajutăm și nu așteptăm să fim ajutați. Totul este ca un bumerang în viață. Binele va veni atunci când vei avea mai mult nevoie și în cel mai neașteptat moment”.

Statul care a renăscut grație antreprenoriatului social

Pe parcursul webinarului a fost oferit exemplul Germaniei, care a reușit să se dezvolte după cel de al doilea război Mondial, cu ajutorul întreprinderilor sociale. Au reușit într-un timp record pentru că le-a oferit antreprenorilor motivația și posibilitatea de a lupta cot la cot, alături de autorități, pentru a revigora întreaga societate.

În această ordine de idei, participanta Tatiana Dnestrean a precizat că antreprenoriatul social este o soluție potrivită pentru persoanele care necesită asistență social, așa cum antreprenoriatul social nu oferă doar o soluție pe termen scurt pentru persoanele cu deficiențe, așa cum se întâmplă în cazul suportului oferit prin caritate. Potrivit Tatianei Dnestrean, întreprinderile sociale oferă soluții pe termen lung, oferind un loc de muncă, instruind și implicând persoanele cu deficiențe în circuitul economic și cel social.

Totodată, în cadrul Atelierului de lucru, a fost oferită o atenție sporită aspectului loialității persoanelor pentru care li se oferă o „a doua șansă”.

„Aceste persoane sunt motivate să genereze maxim rezultat, să îndreptățească așteptările pe care le are angajatorul față de întreaga echipa pe care o gestionează”.

Nu în cele din urmă, a fost acordată atenție și aspectului profitabilității unei afaceri sociale, ori elementul de fezabilitate al unei întreprinderi sociale este la fel de importantă ca și în antreprenoriatul clasic.

Un alt rezultat important al atelierului de lucru este că acest eveniment a pus bazele creării unor noi parteneriate în domeniul antreprenoriatului social.

Totodată, mai multe persoane care desfășoară activitate de antreprenor social și-au exprimat disponibilitatea de a crea grupuri de lucru pentru a identifica lacunele și soluții pentru provocările domeniului.

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită:

Seria de evenimente de instruire dedicate promovării și dezvoltării Antreprenoriatului Social continuă. Agenda evenimentelor poate fi consultată AICI.

Anterior, au fost desfășurate evenimentele:

  • Webinar + Atelier de lucru: „Noțiuni generale privind antreprenoriatul social. Beneficii și oportunități”
  • Webinar + Atelier de lucru: „Aspecte legale și practice în obținerea statutului de întreprindere socială”
  • Webinar + Atelier de lucru: Procedura de obținere a subvenției pentru locurile de muncă pentru persoanele defavorizate
  • Webinar + Atelier de lucru: Aspecte contabile și raportarea financiară în cadrul întreprinderilor sociale
  • Webinarul + Atelier de lucru: „Aspecte fiscale și facilități în cadrul întreprinderilor sociale”

Pentru înregistrarea prealabilă la evenimentele desfășurate de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, persoanele interesate sunt invitate să completeze FORMULARUL.

Persoanele înregistrate vor primi link-ul de acces la evenimentele desfășurate.

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 12:50
 // Categoria: Homepage // Autor:  Soroceanu Olga
02 Mai 2024, 12:50 // Homepage //  Soroceanu Olga

Conferința finală a proiectului „Parteneriate pentru Liderismul Femeilor și Buna Guvernare”, desfășurată sub egida A.O. „Institutum Virtutes Civilis” și a Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, a reunit lideri, experți și participanți din diverse domenii, toți dedicați promovării egalității de gen și bunei guvernări în Republica Moldova. Evenimentul a demonstrat că femeile pot fi lideri și agenți ai schimbării. Prin educație, mentorat și sprijin, ele pot contribui la o societate mai bună și mai echilibrată.

„Felicitări echipelor ambelor organizații pentru ambiție și curaj de a porni într-o călătorie atât de provocatoare. Noi suntem foarte mândri că am susținut implementarea acestei inițiative, iar rezultatele vorbesc de la sine” , a declarat Ambasador al Uniunii Europene în R. Moldova, Jānis Mažeiks.

„Proiectul și-a propus să dezvolte capacitățile femeilor și să le încurajeze pentru a lua parte activă la viața socială și politică a țării noastre. Ne-am bucurat foarte mult de rezultatele cursantelor noastre de la Academia de liderim. Majoritatea dintre care se regăsesc astăzi în funcție cheie, în primării, în consiliile raionale, sunt membre ale consiliilor municipale, locale și ne bucurăm foarte mult de reușita lor”, a menționat directoarea Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, Ana Mihailov.

Buna guvernare poate fi asigurată prin parteneriate eficiente dintre autoritățile publice și societatea civilă, iar participarea femeilor la viața politică a țării este un obiectiv foarte realist, susține Liliana Palihovici, Președinta A.O. „Institutum Virtutes Civilis”, lideră de proiect.

„După trei ani de implementare a unui proiect am înțeles că acest obiectiv poate fi atins doar cu participarea fiecăruia. Autoritățile publice, fie ele centrale sau locale, trebuie să fie atente la necesitățile specifice ale femeilor și bărbaților și să elaboreze politici care răspund acestor necesități. Dacă vom merge pe acest principiu, probabil că vom avea o societate mult mai prosperă, o dezvoltare mai sustenabilă și un stat cu o democrație mai puternică”, a subliniat președinta A.O. „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici.

Mariana Dâmcenco, președinta raionului Strășeni, spune că proiectul i-a oferit posibilitatea de a-și dezvolta cunoștințele în promovarea politicilor sensibile la dimensiunea de gen. Se bucură că reușește să schimbe percepția și atitudinea față de femei în rolurile de conducere și decizie.

„Eu foarte mult am învățat în cadrul acestui proiect. De fapt, principalele instrumente sunt transparența decizională și egalitatea de gen care evident, noi le aplicăm în practică și vreau să spun că acest lucru este foarte bine apreciat de către cetățeni”, spune Mariana Dâmcenco, Președinta raionului Strășeni.

Maria Manoli, primara satului Zubrești din raionul Strășeni, afirmă că sprijinului oferit de Uniunea Europeană este important pentru bunul mers al lucrurilor în comunități. Prin finanțarea proiectelor, UE contribuie la dezvoltarea competențelor, creșterea participării femeilor în viața publică și la construirea unei societăți mai echitabile și mai prospere.

„Asta ne face ca noi, cei din administrația publică, să fim mult mai profesioniști și mai buni și astfel putem presta servicii de calitate cetățenilor. Atragem multe investiții în localitate prin proiecte datorită sprijinului oferit de Uniunea Europeană și asta oamenii din localitățile noastre trebuie să o cunoască, pentru că noi vrem să fim parte a marii familii europene, primim acest suport și trebuie să fim recunoscători. Pe această cale vreau să mulțumesc tuturor partenerilor, Uniunii Europene, Delegației europene Republica Moldova, care ne ajută să dezvoltăm comunitățile locale”, a afirmat primara satului Zubrești, Maria Manoli.

Proiectul a generat schimbări pozitive și de durată și în raionul Drochia. Stanislav Cebotari se bucură că a reușit să sensibilizeze populația din satele Șuri, Chetrosu și Drochia în privința drepturilor egale dintre femei și bărbați.

„Am dezvoltat mai multe activități de capacitare și abilitare a fetelor, inclusiv au fost realizate trei picturi murale și au fost dezvoltate trei planuri de acțiune locală care au primit și finanțare de bugetul public în limita baniilor disponibili. În urma acestui proiect, una dintre cele mai bune lecții pe care le-am învățat este că trebuie să investim în oamenii noștri pentru că ei sunt resursa care, într-adevăr, pot schimba mersul lucrurilor la nivel local”, spune Stanislav Cebotari.

Finalul acestui proiect nu este un sfârșit, ci un început al unei noi colaborări pentru susținerea liderilor feminini și promovarea echității de gen.

Acest video a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare”, realizat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”. Conținutul videoului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea donatorilor.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău