Maib a semnat un contract de împrumut subordonat în valoare de 15 milioane euro cu EFSE

12 Nov. 2021, 09:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
12 Nov. 2021, 09:24 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Maib anunță astăzi despre semnarea unui contract de împrumut subordonat cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE), în valoare de 15 milioane euro.

Împrumutul se atribuie capitalului de nivel 2, astfel, permițând ca maib să optimizeze structura capitalului și să mențină o amortizare puternică de capital. Creditul va fi acordat în lei și va fi valorificat în vederea finanțării întreprinderilor micro, mici și mijlocii (IMM-uri) pentru a le sprijini să-și crească competivitatea și rezistența, protejându-le, în același timp, de potențialele fluctuații ale cursului de schimb valutar.

Maib are o expertiză recunoscută în creditarea companiilor mari, a întreprinderilor mici și mijlocii în Moldova, aplică mecanisme robuste de gestionare a riscurilor și de control intern care i-ar permite să implementeze eficient fondurile și să realizeze obiectivele împrumutului în mod profitabil și responsabil din punct de vedere social.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Acordul de finanțare cu EFSE reprezintă o dezvoltare pozitivă substanțială pentru maib. Împrumutul este primul credit subordonat într-un astfel de format pentru o instituție bancară din Moldova și îi sunt foarte recunoscător EFSE pentru parteneriatul și încrederea oferite. Împrumutul va fi direcționat pentru finanțarea IMM-urilor pentru a sprijini în continuare clienții noștri din acest sector și pentru a consolida poziția de lider pe segment sau pe piață în ansamblu, optimizând, în același timp, structura capitalului nostru”.

Klaus Müller, Președintele Consiliului EFSE, a menționat:

„Astăzi, maib se remarcă în sectorul bancar din Republica Moldova ca cel mai avansat în ceea ce privește guvernanța și transformarea instituțională, datorită eforturilor acționarilor săi și echipei de management dedicate. Suntem deosebit de încântați să colaborăm cu maib, fiind bine echipat pentru a furniza servicii personalizate IMM-urilor și pentru a fi un partener cu adevărat strategic pentru EFSE în fortificarea finanțării durabile pentru a construi în comun reziliența economică și de afaceri a țării”.

Vitalie Lungu, Vicepreședinte al Comitetului de Conducere maib, Director financiar, a declarat:

”Suntem încântați să semnăm acest contract, ca rezultat al unei cooperări strânse dintre echipele maib și EFSE. Acest împrumut subordonat oferă băncii un sprijin suplimentar de capital pentru creșterea propusă pe segmentul IMM-urilor pentru a aduce afacerea la nivelul următor, oferind mai multe beneficii clienților noștri pentru a consolida și dezvolta economia țării”.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de 34% credite şi o cotă de 31% din depozitele din întregul sistem bancar. Banca deserveşte aproape 30% din populaţia ţării şi este unul dintre cei mai mari angajatori din republică. Obiectivele pe termen mediu ale maib includ 40% din cota de piaţă a creditelor, 55% cota plăţilor, un raport cost-venit sub 45% şi rentabilitatea de peste 20% a capitalurilor proprii, care urmează a fi atinse până în 2024. Din 2018, cel mai mare acţionar al băncii este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

Despre EFSE

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE), un fond de investiții cu impact înființat în 2005, își propune să promoveze dezvoltarea economică și prosperitatea în Europa de Sud-est și în regiunea de vecinătate estică a UE prin sprijinirea microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici (IMM-uri) și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru gospodării.

Întrucât accesul la servicii financiare este esențial pentru dezvoltarea acestui segment, EFSE se concentrează pe ajutarea sectoarelor financiare locale să își consolideze capacitatea de a oferi finanțare responsabilă pentru acest grup țintă. Pe lângă activitățile sale de investiții prin intermediul partenerilor locali, EFSE își înmulțește impactul prin Facilitatea de dezvoltare EFSE, care oferă asistență tehnică, instruire și alt sprijin nefinanciar antreprenorilor și instituțiilor sale partenere. EFSE a fost inițiată de Banca de Dezvoltare KfW cu sprijinul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare si Dezvoltare Economică (BMZ) și al Comisiei Europene. Fiind primul parteneriat public-privat de acest gen, EFSE își atrage capitalul de la agenții donatoare, instituții financiare internaționale și investitori instituționali privați.

Finance in Motion GmbH, Germania, este consilierul EFSE, iar Hauck & Aufhäuser Fund Services S.A., Luxemburg, acționează în calitate de administrator.

Pentru mai multe informații despre Fondul European pentru Europa de Sud-Est, vă rugăm să vizitați: www.efse.lu. Pentru mai multe informații despre Finance in Motion, vă rugăm să vizitați: www.finance-in-motion.com.

P.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ