Maib a semnat un contract de împrumut subordonat în valoare de 15 milioane euro cu EFSE

12 Nov. 2021, 09:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
12 Nov. 2021, 09:24 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Maib anunță astăzi despre semnarea unui contract de împrumut subordonat cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE), în valoare de 15 milioane euro.

Împrumutul se atribuie capitalului de nivel 2, astfel, permițând ca maib să optimizeze structura capitalului și să mențină o amortizare puternică de capital. Creditul va fi acordat în lei și va fi valorificat în vederea finanțării întreprinderilor micro, mici și mijlocii (IMM-uri) pentru a le sprijini să-și crească competivitatea și rezistența, protejându-le, în același timp, de potențialele fluctuații ale cursului de schimb valutar.

Maib are o expertiză recunoscută în creditarea companiilor mari, a întreprinderilor mici și mijlocii în Moldova, aplică mecanisme robuste de gestionare a riscurilor și de control intern care i-ar permite să implementeze eficient fondurile și să realizeze obiectivele împrumutului în mod profitabil și responsabil din punct de vedere social.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Acordul de finanțare cu EFSE reprezintă o dezvoltare pozitivă substanțială pentru maib. Împrumutul este primul credit subordonat într-un astfel de format pentru o instituție bancară din Moldova și îi sunt foarte recunoscător EFSE pentru parteneriatul și încrederea oferite. Împrumutul va fi direcționat pentru finanțarea IMM-urilor pentru a sprijini în continuare clienții noștri din acest sector și pentru a consolida poziția de lider pe segment sau pe piață în ansamblu, optimizând, în același timp, structura capitalului nostru”.

Klaus Müller, Președintele Consiliului EFSE, a menționat:

„Astăzi, maib se remarcă în sectorul bancar din Republica Moldova ca cel mai avansat în ceea ce privește guvernanța și transformarea instituțională, datorită eforturilor acționarilor săi și echipei de management dedicate. Suntem deosebit de încântați să colaborăm cu maib, fiind bine echipat pentru a furniza servicii personalizate IMM-urilor și pentru a fi un partener cu adevărat strategic pentru EFSE în fortificarea finanțării durabile pentru a construi în comun reziliența economică și de afaceri a țării”.

Vitalie Lungu, Vicepreședinte al Comitetului de Conducere maib, Director financiar, a declarat:

”Suntem încântați să semnăm acest contract, ca rezultat al unei cooperări strânse dintre echipele maib și EFSE. Acest împrumut subordonat oferă băncii un sprijin suplimentar de capital pentru creșterea propusă pe segmentul IMM-urilor pentru a aduce afacerea la nivelul următor, oferind mai multe beneficii clienților noștri pentru a consolida și dezvolta economia țării”.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de 34% credite şi o cotă de 31% din depozitele din întregul sistem bancar. Banca deserveşte aproape 30% din populaţia ţării şi este unul dintre cei mai mari angajatori din republică. Obiectivele pe termen mediu ale maib includ 40% din cota de piaţă a creditelor, 55% cota plăţilor, un raport cost-venit sub 45% şi rentabilitatea de peste 20% a capitalurilor proprii, care urmează a fi atinse până în 2024. Din 2018, cel mai mare acţionar al băncii este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

Despre EFSE

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE), un fond de investiții cu impact înființat în 2005, își propune să promoveze dezvoltarea economică și prosperitatea în Europa de Sud-est și în regiunea de vecinătate estică a UE prin sprijinirea microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici (IMM-uri) și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru gospodării.

Întrucât accesul la servicii financiare este esențial pentru dezvoltarea acestui segment, EFSE se concentrează pe ajutarea sectoarelor financiare locale să își consolideze capacitatea de a oferi finanțare responsabilă pentru acest grup țintă. Pe lângă activitățile sale de investiții prin intermediul partenerilor locali, EFSE își înmulțește impactul prin Facilitatea de dezvoltare EFSE, care oferă asistență tehnică, instruire și alt sprijin nefinanciar antreprenorilor și instituțiilor sale partenere. EFSE a fost inițiată de Banca de Dezvoltare KfW cu sprijinul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare si Dezvoltare Economică (BMZ) și al Comisiei Europene. Fiind primul parteneriat public-privat de acest gen, EFSE își atrage capitalul de la agenții donatoare, instituții financiare internaționale și investitori instituționali privați.

Finance in Motion GmbH, Germania, este consilierul EFSE, iar Hauck & Aufhäuser Fund Services S.A., Luxemburg, acționează în calitate de administrator.

Pentru mai multe informații despre Fondul European pentru Europa de Sud-Est, vă rugăm să vizitați: www.efse.lu. Pentru mai multe informații despre Finance in Motion, vă rugăm să vizitați: www.finance-in-motion.com.

P.

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală