Câștigătorii Programului „Burse pentru Viitorul Tău!” au fost desemnați. 36 de studenți vor primi câte 10 000 lei

11 Mart. 2021, 18:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
11 Mart. 2021, 18:20 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Pentru al șaptelea an consecutiv cei mai buni studenți ai țării au depus dosarele în cadrul Programului „Burse pentru Viitorul Tău”, luptând fiecare pentru o bursă de 10 000 de lei, care să le asigure studii de calitate aici, acasă.

Situația pandemică a influențat simțitor și domeniul educației, motiv pentru care în acest an susținerea financiară este mai mult decât necesară tinerilor studioși care trebuie să se adapteze unei noi realități educaționale, investind mai mult în tehnică și materiale informaționale moderne, care să le asigure accesul la învățământ de calitate.

La ediția din acest an a programului a fost depus un număr record de dosare – 127, inclusiv 100 de studenți au aplicat în premieră, iar 27 sunt beneficiarii edițiilor precedente.

Astfel, pentru reușitele lor și implicarea extra-curriculară, 36 de tineri de la universitățile din țară vor beneficia de un suport financiar de 10 000 de lei, bani pe care îi pot investi în studiile din Moldova. 30 de burse sunt oferite tradițional de către MAIB, iar 6 de către un donator anonim care dorește să investească în generația tânără în memoria tatălui său, care toată viața a crezut în valoarea și importanța educației.

Câștigătorii au fost aleși de Comisia de Experți, în urma evaluării dosarelor depuse, conform regulamentului programului. La fel ca și în cadrul edițiilor precedente, și în acest an MAIB a încurajat tinerii din familii dezavantajate să depună dosarele, așa cum din cauza posibilităților limitate nu-și pot permite adeseori continuarea studiilor.

Cei mai mulți bursieri, 8 la număr, sunt studenți la Universitatea Tehnică a Moldovei. Șapte își fac studiile la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, 6 – la Universitatea de Stat din Moldova, 5 – la Academia de Studii Economice a Moldovei, câte 3 studenți sunt de la Universitatea de Stat din Tiraspol și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, 2 tineri – de la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, iar câte un bursier – de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Lista bursierilor poate fi vizualizată aici, iar statistica aplicărilor – aici.

„Adresez sincere felicitări tuturor studenților care au cucerit în acest an titlul de bursieri ai MAIB și îi încurajez să continue să muncească pentru performanțe frumoase și un viitor luminos acasă. Țara are nevoie de tineri pentru a dezvolta toate sectoarele economiei, de aceea MAIB va susține în continuare tânăra generație. Împreună creștem viitorul acasă”, a punctat Aliona Stratan, Prim-vicepreședintele Moldova Agroindbank.

„Suntem nespus de bucuroși că am putut să continuăm parteneriatul nostru cu MAIB și în acest an, în pofida tuturor dificultăților, pentru a susține tinerii studioși care s-au regăsit în situații de impas. Îi felicităm pe toți învingătorii și le urăm să ducă cu mândrie titlul de bursieri!”, a declarat Angela Mușet, Directorul Centrului de Informații Universitare.

Programul „Burse pentru Viitorul Tău!” se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Informații Universitare, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
În ultimii 7 ani, Moldova Agroindbank a premiat peste 270 de tineri studioși, ale căror nume, suntem siguri, vor deveni faimoase în diverse domenii ale economiei naționale. În linie cu politica MAIB de responsabilitate socială corporativă, asigurarea unui acces echitabil la studii universitare a fost susținută și în cadrul programului „Burse de Merit”, timp de 25 de ani consecutiv. Credem în capacitățile tinerilor din țara noastră și îi încurajăm să crească profesional acasă, în Republica Moldova!

P.

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 16:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 16:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mulți retaileri mari din Republica Moldova, în frunte cu milionarul Mircea Baciu (Bomba) și afaceriștii discreți Iurii Starodubov și Vitalie Moraru (Maximum), cer impunerea de taxe vamale și TVA la toate coletele comandate online din afara țării, invocând concurența neloială. Aceștia dar și alții au participat la Clubului Presei Economice.  În realitate, această mișcare pare mai degrabă o tentativă disperată de a opri schimbarea inevitabilă a pieței, în care consumatorul are din ce în ce mai mult acces la produse mai ieftine, mai diverse și livrate direct la ușă. E cel puțin ironic să vezi rețele care domină mallurile din Chișinău și au showroomuri de sute de metri pătrați plângându-se de „inechitate” pentru că Temu sau AliExpress livrează un telefon sau o pereche de adidași cu 30% mai ieftin. Dacă aceste magazine tradiționale ar fi oferit prețuri și servicii competitive, clienții nu s-ar fi orientat în masă spre online.

Mai grav este faptul că marii retaileri cer statului să-și folosească pârghiile pentru a le proteja profiturile, sub pretextul apărării bugetului public și al mediului economic local. Ei omit, desigur, să menționeze propriile practici de optimizare fiscală, importurile mascate sau forța de muncă plătită parțial la negru. De cealaltă parte, milioane de moldoveni profită de deschiderea pieței globale și comandă online nu pentru că vor să ocolească sistemul, ci pentru că piața locală nu le oferă nici varietate, nici calitate, nici prețuri decente. În loc să investească în digitalizare, în magazine online sau în îmbunătățirea serviciilor, acești retaileri preferă să ceară guvernului să-i apere de concurență.

În UE, problema a fost rezolvată nu prin interzicerea coletelor, ci prin integrarea giganților internaționali în sistemul fiscal european – vânzătorii plătesc TVA la sursă, iar datele despre colete sunt transmise digital. Moldova ar putea urma același model, fără a penaliza consumatorii. Dar în Moldova, marii jucători cer impozitarea tuturor coletelor, indiferent de valoare, sperând că taxele le vor readuce clienții pierduți. Aceasta este esența luptei: nu pentru buget, ci pentru controlul unei piețe care, încet, dar sigur, scapă din mâinile granzilor. Dacă se va da curs acestor presiuni, vom asista nu la protejarea economiei locale, ci la protejarea privilegiilor unei elite economice care nu vrea să concureze, ci să controleze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA